Foto: Thought Catalog / Unsplash.com
04/10/2017
De ce ai nevoie de un caiet într-o lume digitală
Dacă să țineți un jurnal, cum propuneam săptămâna trecută, vi se pare un angajament prea riguros, încercați să folosiți un simplu caiet de notițe. În mod paradoxal, cu cât tehnologia ocupă mai mult loc în viețile noastre, cu atât ajungem să apreciem mai tare utilitatea unor unelte analogice precum un pix și o bucată de hârtie.
Mărturisesc că nu sunt nici tehnofob și nici un nostalgic al tiparului. Dimpotrivă, în ultimii ani am încercat să elimin pe cât posibil hârtiile din viața mea. Am ales să primesc facturi electronice, mi-am mutat lista cu lucruri de făcut în Google Keep și mi-am luat un Kindle pentru cititul cărților în engleză.
Și nu, nu duc dorul hârtiilor care-mi ocupau sertarele sau al cărților care, odată citite, se prăfuiau în bibliotecă. Îmi place ușurătatea vieții paperless și îmi convine ca documentele de care am nevoie să ocupe loc în cloud, nu la mine în casă.
Singurele obiecte de hârtie la care n-am renunțat sunt caietele Moleskine. (Da, știu că acest brand a devenit prea cunoscut ca să mai fie la modă, dar Field Notes sau Leuchtturm sunt mai greu de găsit în România.)
Scrisul într-un caiet este atât de natural și intuitiv, încât îl prefer oricărei aplicații. Dacă simți nevoia să-ți limpezești mintea, nimic nu e mai simplu decât să pui mâna pe un pix și să te apuci de scris. Un caiet îți permite să notezi sau să mâzgălești ideile într-o formă cât mai apropiată de cea din mintea ta.
Fiind unul dintre cei care nu știu prea bine ce gândesc până nu se apucă de scris, am grijă să țin mereu un caiet în preajmă. Autorul Austin Kleon spune că un caiet este un loc bun pentru idei proaste, adică un spațiu în care poți să descarci tot ce-ți trece prin cap.
O ciornă de hârtie este mai puțin formală decât un draft în Word sau Google Docs și este mai potrivită pentru etapa de brainstorming și prelucrare a ideilor.
Pe lângă asta, scrisul de mână te obligă să fii atent la lucrurile pe care le notezi și te ajută să memorezi mai bine informațiile.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
De aceea, un sistem hibrid de luat notițe este mai practic decât unul complet digital. Hârtia rămâne cel mai simplu mod de a capta o idee sau o informație și oferă un răgaz binevenit de la timpul petrecut în fața ecranelor.
Totuși, odată ce sunt depozitate online, notițele devin mai accesibile, mai ușor de căutat și de organizat, mai bine protejate prin funcția de backup automat.
Iată trei lucuri de care aveți nevoie pentru un sistem hibrid de luat notițe:
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Un caiet principal – acesta este caietul în care scrii când ești la birou și pe care îl cari mereu în rucsac.
Un caiet de buzunar – un caiet în format mic, în care poți să-ți notezi orice: lucruri de făcut, liste de cumpărături, cheltuieli etc. Eu mă împac bine cu jurnalele Moleskine Cahier.
O aplicație de luat notițe – o arhivă personală unde poți păstra informațiile de care o să ai nevoie în viitor. Cele mai folosite aplicații de acest tip sunt Evernote și OneNote.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this