Bibliotecara și cofetara Mihaela Ulman. Foto: Pagina personală de Facebook

"Dacă m-ar iubi și ciocolata cât o iubesc eu, ar fi cea mai frumoasă comuniune din bucătăria mea"

Mihaela Ulman (50 de ani) iubește cărțile și ciocolata. Bibliotecar și ghid la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, ea a devenit în 2008 și cofetar-patiser, cu acte în regulă. Recent, la o expoziție internațională desfășurată la Tîrgu-Mureș, a câștigat locul 3 la categoria Tortul Anului.

Și-a dezvoltat pasiunea citind și apoi punând în practică rețete în propria bucătărie, după serviciu. Când ghidajul livresc n-a mai fost suficient, a urmat cursuri de calificare în domeniu.

Mai departe, a acceptat să lucreze ca voluntar pentru a-și da seama cum e organizată o bucătărie profesionistă și un laborator de cofetărie.

„Se schimbă complet perspectiva. Erau evenimente la care participau foarte mulți invitați, pentru care se pregăteau meniuri sofisticate. Insistam să merg să ajut, să stau câte o săptămână, ca și cum aș fi fost angajată, să văd ce înseamnă să lucrezi cu profesioniști.

Am o admirație uriașă pentru acești oameni. Una e să bucătărești la tine acasă și alta e să lucrezi cu o mână de oameni care reușesc să facă meniuri pentru 600-700 de persoane, să vezi etapele și modul în care se organizează o bucătărie profesionistă”, spune Mihaela Ulman.

Fără să aibă propriul laborator sau cele mai performante ustensile, Mihaela concurează cu succes la competiții naționale și internaționale.

„Și printre rafturile bibliotecilor, dar și în oameni, descoperi o bogăție fantastică. Am intrat în Asociația Culturală Euro-Est Alternativ și așa am avut șansa să particip la concursuri, să mă perfecționez, dar și să-mi fac prieteni.

Întâlnesc bucătari și cofetari care sunt extrem de deschiși în a împărtăși tehnicile lor. Socializăm și ne ajutăm de parcă ne-am cunoaște de o viață.

Cred că e foarte important să înveți de la alții și să oferi, la rândul tău. Și un om ajuns la 70 de ani, după o viață cu experiențe absolut extraordinare, va putea să spună: da, încă mai am multe de învățat”.

Acum, Mihaela Ulman spune că marea ei provocare e să-și perfecționeze tehnica de prelucrare a ciocolatei.

„E singurul lucru pe care nu-l stăpânesc deplin.

Dacă m-ar iubi și ciocolata cât o iubesc eu, ar fi cea mai frumoasă comuniune din bucătăria mea.

De multe ori îmi arată că încă mai am de învățat. Asta e cea mai mare provocare, să lucrez în ciocolată.

Îmi place, dar nu pot spune că stăpânesc toate tehnicile. Dar în fiecare zi mă provoc să învăț, să învăț și mai mult”.

Prăjitura „Simfonia anotimpurilor”
(creație a Mihaelei Ulman)

Ingrediente:

Blat hrișcă: 75 de grame de făină de hrișcă, 50 de grame de amidon, 3 ouă, 75 de grame de zahăr, un praf de copt, sare, vanilie;

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

Jeleu din flori de soc: 200 de mililitri de apă, 100 de grame flori de soc, 100 de grame de zahăr, ½ lămâie, 8 grame de pectină NH, 10 grame de gelatină pudră;

Dulceață de soc.

Cremă cu apă de trandafiri: 260 de mililitri de smântână pentru frișcă, vanilie, 65 de grame de gălbenuș, 65 de grame de zahăr, 30 de mililitri de apă trandafiri, 8 grame de gelatină pudră;

Glazură roz: 100 de mililitri de apă, 200 de grame de zahăr, 200 de grame de sirop de glucoză, 130 grame de lapte condensat, 10 grame de gelatină pudră, 200 grame de ciocolată albă 32%, colorant roșu.

Mod de preparare:

1. Se pregătește jeleul din flori de soc. Se face un sirop din apă și zahăr care se toarnă peste florile de soc.

Se lasă 30 minute să infuzeze, după care se strecoară și se amestecă cu pectina și cu zeama de lămâie și se fierbe 2 minute, după care se ia de pe foc și se adaugă gelatina, care a fost umidificată înainte. Se toarnă în forme de silicon și se dă la congelator.

2. Pregătim blatul din făină de hrișcă. Se bat ouăle cu zahărul, sarea, apoi se adaugă făina, amidonul, praful de copt și vanilia. Se coace într-o tavă tapetată cu hârtie la 170 de grade, timp de 15-20 minute. Se lasă la răcit, iar apoi se decupează rondele.

3. Cremă cu apă de trandafiri: se face un sos englezesc din jumătate din cantitatea de smântână, vanilie, gălbenuș și apa de trandafiri. Se ia de pe baia de abur și se adaugă gelatina umidificată. Se lasă să se răcorească puțin, după care adăugăm smântâna bătută.

4. Montăm prăjitura: se toarnă crema în forme de silicon cu diametrul de 10 centimetri. Se adaugă câte o inserție din jeleu de flori de soc, se pune dulceață de soc și apoi se închide cu un disc de blat. Se dă la congelator.

5. Se face glazura roz: se fierbe apa, siropul de glucoză și colorantul, până la temperatura de 103 grade Celsius. Se ia de pe foc, se adaugă laptele condensat și gelatina umidificată, apoi se toarnă peste ciocolata albă omogenizând cu un blender manual. Se folosește la temperatura de 30C.

6. Se scoate din congelator prăjitura și se toarnă glazura.

7. Se decorează cu ciocolată și sos de fructe.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...