REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Cel puțin cinci pagini de Facebook încearcă să păcălească utilizatorii Facebook că sunt pagina originală Digi 24. Cea mai nouă a fost creată ieri

Curiosul caz al celor cinci pagini false "Digi24"

Bine ați venit pe pagina oficială de Facebook Digi24.ro. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe“, anunță o pagină de Facebook care imită pagina oficială a Digi24 România și are un singur like.

Datele oferite de pagina falsă sunt copiate cuvânt cu cuvânt după datele oferite de pagina oficială a televiziunii Digi24

Pagina a fost creată joi, 3 octombrie, și conține toate datele de identificare ale paginii oficiale a televiziunii Digi24. Au fost preluate datele de identificare precum sigla televiziunii, header-ul paginii oficiale și descrierile companiei, din pagina oficială.

Singura postare afișată până acum de pagina falsă duce la un material publicat de site-ul digi24.ro, care consemnează declarațiile liderului PNL, Ludovic Orban, privind păstrarea cotei unice de impozitare. Puteți citi materialul aici.

Postarea este și sponsorizată – adică un utilizator înregistrat al rețelei Facebook a plătit pentru ca acest material să apară în feed-ul cât mai multor oameni – și poate fi găsită în librăria de postări plătite ale paginii.

Postarea plătită este marcată ca având conținut politic

Am contactat-o pe jurnalista Adriana Duțulescu, coordonatoarea site-ului Digi24.ro, care a confirmat pentru PressOne că nu e vorba de vreo pagină nou creată pentru conținutul online al televiziunii, și că singura pagină care aparține Digi24 este cea marcată cu bulina de identificare.

Vom raporta pagina semnalată“, a mai menționat Adriana Duțulescu.

Pentru a realiza pagina falsă, autorii acesteia au copiat toate datele de identificare ale paginii oficiale a Digi24.

Am verificat numele sub care a fost promovat materialul referitor la Ludovic Orban. Am descoperit o Cristina Staicu, membră a TNL București, în organizația Sectorului 1.

Am contactat-o pe acea Cristina Staicu, care a negat că ar avea vreo legătură cu pagina falsă sau materialul sponsorizat. “Nu sunt eu acea Cristina despre care faceți vorbire. Am aflat și eu cu surprindere în ce mi-a fost implicat numele“, a arătat ea.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Potrivit regulilor afișate de Facebook, pentru a putea să sponsorizezi conținut politic trebuie să furnizezi fie numele unei pagini oficiale, create deja, fie un nume real. Pentru acesta din urmă, Facebook solicită și dovezi, sub forma unor copii ale unor documente de identitate. Cu alte cuvinte, numele furnizat trebuie să se regăsească pe un document de identate furnizat rețelei sociale.

Sponsorizarea articolului a fost oprită în cursul zilei de azi, după demararea investigației PressOne.

În timpul documentării, am mai descoperit o pagină care clonează pagina oficială a Digi24, de data asta creată în 25 mai, 2019. Și pe această pagină a fost postat, ieri, același link cu Orban care “liniștește” populația.

În biblioteca media a acestei a doua pagini, am descoperit un material promovat pe bani la finalul lunii iunie, în care era anunțat pe surse că Rareș Bogdan a fost scos din calcul pentru șefia PNL.

Pagini false “Digi24” cu conturi rusești

PressOne a mai identificat, ulterior, alte trei pagini care imită identitatea Digi 24 pe rețeaua socială. Două dintre ele au fost create în 17 septembrie și se numesc “Dreptul la Digi 24”.

Curios este că printre puținii care au dat like celor două pagini regăsim mai multe conturi rusești.

Două din cele trei pagini au în locul literei “o” din alfabetul european în terminația “.ro”, corespondentul din scrierea chirilică, folosită în Rusia.

Acestea pot fi doar partea vizibilă a unor campanii pregătite pentru alegerile din România, pentru că utilizatorii Facebook verifică foarte rar elementele de identificare ale unor pagini aparent legitime. Iar la momentul potrivit, ele pot fi folosite pentru a răspândi dezinformare și a manipula opinia publică.

Pentru a verifica veridicitatea unei pagini de Facebook, mai ales în cazul în care promovează conținut politic, e util să mergeți întotdeauna să verificați informația sursă oferită de pagină.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios