Diaspora votează mai detașat și mai radical în același timp FOTO Pagina de Facebook Rațiu Democracy Center
Diaspora votează mai detașat și mai radical în același timp FOTO Pagina de Facebook Rațiu Democracy Center
23/11/2019
Cum se explică prezența mai mare a diasporei în turul doi față de turul unu
Diasporenii judecă politica românească în termeni mult mai simpli decât cei rămași în țară. Fiind în general mai izolați unii de alții (sunt puține comunități cât de cât compacte de români plecați la muncă sau la studii), dar și pentru că rareori au de-a face cu autoritățile și instituțiile românești, diasporenii sunt în general mai indiferenți la ceea ce se întâmplă în mod curent în politica noastră internă.
Se mai interesează din când în când ce-i pe-aici, de pe Facebook sau de la TV-urile românești pe care le prind pe-afară, dar nevoia de informare e mai mică.
Până la urmă, viața lor de zi cu zi e mai dependentă de ceea ce se întâmplă în țara gazdă (firma la care lucrează, universitatea, școala copiilor, sistemul de sănătate, autoritățile locale etc) decât de ceea ce se întâmplă în țara natală.
Astfel, pentru cei mai mulți dintre ei, politica românească e mai aproape de alb și negru (așa-i când te uiți de la distanță), decât de mulțimea de nuanțe pe care o întâlnești în percepția românilor de-acasă.
N-au nici timp prea mult, nici interes prea mare pentru a diseca lucrurile, iar când vine vorba de vot știu destul de bine, cu mult timp înainte, care-s ăia răi și care-s ăia buni pe care trebuie să-i aleagă. Iar asta se traduce și printr-un radicalism mai pronunțat.
În cazul alegerilor prezidențiale din acest an, pentru majoritatea diasporenilor, mai mult decât pentru noi, Iohannis reprezintă binele, iar PSD-Dăncilă răul.
Cu percepția asta au rămas de la alegerile dramatice din 2014, dintre Iohannis și Ponta, iar ea n-a făcut decât să se cimenteze între timp. Nuanțele de-acum, din turul unu, gen Barna, Paleologu sau Diaconu, nemaivorbind de ceilalți mici, sunt mai degrabă pierderi de timp, chestii care mai mult încurcă decât ajută.
Iar cum în turul doi aceste ”nuanțe” au dispărut efectiv, decizia de a ieși la vot e și mai ușor de luat. Plus că acum chiar e votul decisiv, pentru că acum chiar e ori-ori, ori ajunge ”binele” președinte, ori ”răul”. De aia nici nu era nevoie de vreo emoție puternică, de vreo urgență dictată de furie sau indignare, pentru a scoate diaspora din casă.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Pe scurt, diaspora votează mai detașat și mai radical în același timp. Detașarea îi face mai clari în judecăți, radicalismul le colorează opțiunile în culori mult mai aproape de alb și negru.
Iar în turul doi, ambele sunt și mai pronunțate și îi ajută și mai mult în decizia de a ieși din casă.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this