Foto: Syda Productions / Dreamstime.com
14/06/2018
Cum să trăiești mult și bine
Antreprenorii din Silicon Valley, pentru care moartea e doar una dintre problemele ce trebuie rezolvate, au început să caute soluții pentru prelungirea vieții. De la transfuzii de plasmă de la adolescenți până la încărcarea minții în cloud, aceste cercetări se află încă în faza experimentală.
Și, cât timp acești cercetători nu vin cu o soluție viabilă (elixirul nemuririi? ? ), cea mai prudentă atitudine este să trăim în așa fel încât să evităm o moarte prematură.
John Henning Schumann, un doctor care conduce Universitatea Oklahoma din Tulsa, spune că modalitatea în care poate fi prevenită moartea prematură nu este un mister.
Există destule studii epidemiologice pentru a ști ce trebuie să facem și ce nu, dar sfaturile sunt atât de banale, încât e ușor să le ignorăm.
Dacă vrei să nu mori înainte de vreme, atunci trebuie să dormi suficient, să faci mișcare de-a lungul zilei, să mănânci sănătos, să ai o viață socială și să reflectezi din când în când la acele lucruri pentru care ești recunoscător.
Un alt studiu, publicat recent de Școala de Sănătate publică de la Harvard, arată că longevitatea depinde de cinci obiceiuri esențiale.
Pe lângă un regim sănătos și cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi, este important să rămâi în limitele de greutate sănătoase, să nu bei prea mult alcool și să nu fumezi.
Oamenii care respectă aceste reguli au un risc cu 82% mai mic de a muri de boli cardiovasculare și cu 65% mai mic de a muri de cancer.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Însă când vine vorba despre longevitate, cercetătorii sunt fascinați de așa-numitele „zone albastre”, unde numărul de oameni care trăiesc peste 80, 90 și chiar peste 100 de ani este mult peste medie.
Prima „zonă albastră” care a fost descoperită este regiunea Barbaglia, din insula italiană Sardinia, după care au urmat alte patru regiuni: Okinawa (Japonia), Icaria (Grecia), Loma Linda (California), peninsula Nicoya (Costa Rica).
Expertul Dan Buettner, care a scris o carte despre stilul de viață al oamenilor din „zonele albastre”, crede că obiceiurile simple sunt de preferat modelor din lumea occidentală, precum sucurile de fructe/legume sau alergatul intens.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Oamenii din „zonele albastre” beau o cafea dimineața și un pahar de vin roșu la masă, iar în timpul zilei fac plimbări lungi pe jos.
Ei nu sunt vegani, însă dieta lor este bazată pe alimente vegetale; carnea, peștele și brânzeturile sunt delicatese pe care nu le mănâncă în fiecare zi.
Și mai important, potrivit cercetărilor lui Buettner, este că oamenii din aceste comunități nu sunt preocupați doar de alimentele pe care le consumă, ci și de felul în care mănâncă și de bucuria unei mese alături de prieteni.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Ei fac parte din grupuri care trăiesc tihnit, din comunități religioase cu practici comune și din familii în care legăturile rămân puternice.
Astfel, oamenii longevivi au ceea ce japonezii numesc „ikigai”, un motiv pentru care merită să trăiești și să te ridici din pat în fiecare dimineață.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this