Foto: twinquinn84 / Pixabay
21/03/2018
Cum să-ți protejezi copiii de efectele negative ale tehnologiei
Puține lucruri îi fac pe oameni să devină mai defensivi decât discuțiile despre felul în care își cresc copiii.
Dezbaterea privind efectele tehnologiei asupra sănătății mentale a copiilor devine și mai dificilă fiindcă părinții se simt judecați și încearcă să se convingă reciproc că metoda lor este cea mai bună.
Majoritatea părinților își dau seama că e nevoie de anumite limite pentru timpul petrecut de copii în fața unui ecran, însă cercetările în acest domeniu sunt abia la început.
În lipsa unui ghid de bune practici, părinții își fac propriile reguli. Unii nu îi lasă pe copii să folosească telefoanele în timpul mesei, alții nu le cumpără un smartphone până în clasa a opta.
O femeie care a promovat beneficiile revoluției digitale folosește acum un seif pentru blocarea temporară a accesului copiilor ei la gadget-uri.
Există și părinți care preferă să evite regulile stricte, lăsându-i pe copii să se joace pe tabletă pentru a avea câteva momente de răgaz.
Totuși, dat fiind că aplicațiile și rețelele de socializare sunt construite să dea dependență prin exploatarea dopaminei din creier, atunci copiii sunt vulnerabili, iar părinții sunt datori să-i protejeze.
Responsabilitatea părinților este subminată de giganții IT precum Google și Facebook, care se pricep atât de bine să deturneze atenția utilizatorilor, încât părinții au ei înșiși dificultăți în folosirea moderată a tehnologiei.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Copiii tind să-și imite părinții mai mult decât să le asculte predicile moralizatoare, așa că nicio strategie de limitare a timpului petrecut în fața ecranelor nu va funcționa dacă părinții nu respectă principiile pe care încearcă să le impună copiilor.
De aceea, Academia Americană de Pediatrie propune un set de reguli pentru întreaga familie.
Pe baza studiilor existente, pediatrii americani recomandă:
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
- evitarea folosirii dispozitivelor electronice cu o oră înainte de culcare și
- eliminarea lor din dormitorul copiilor.
În privința limitării timpului pe care copiii îl petrec zilnic în fața unui ecran, nu există un consens în rândul experților. Unii cred că limitele ar trebui fixate doar pentru conținutul pasiv, cum sunt videoclipurile, și că tipul activității contează mai mult decât durata în sine.
Însă un studiu masiv, la care au luat parte un milion de adolescenți, sugerează că aceștia sunt cu atât mai nefericiți cu cât petrec mai mult timp online, iar doza ideală este de o oră pe zi.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Adolescenții care își petrec majoritatea timpului liber pe internet au mai puțin timp pentru activități fizice, socializare în viața reală și plictiseală, care este esențială pentru dezvoltarea imaginației.
Însă mai important decât impunerea unor limite este ca părinții să înțeleagă cum funcționează tehnologia suficient de bine ca să le ofere copiilor o educație digitală solidă și să-i ferească de colțurile întunecate ale internetului.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this