Foto: twinquinn84 / Pixabay

Cum să-ți protejezi copiii de efectele negative ale tehnologiei

Puține lucruri îi fac pe oameni să devină mai defensivi decât discuțiile despre felul în care își cresc copiii.

Dezbaterea privind efectele tehnologiei asupra sănătății mentale a copiilor devine și mai dificilă fiindcă părinții se simt judecați și încearcă să se convingă reciproc că metoda lor este cea mai bună.

Majoritatea părinților își dau seama că e nevoie de anumite limite pentru timpul petrecut de copii în fața unui ecran, însă cercetările în acest domeniu sunt abia la început.

În lipsa unui ghid de bune practici, părinții își fac propriile reguli. Unii nu îi lasă pe copii să folosească telefoanele în timpul mesei, alții nu le cumpără un smartphone până în clasa a opta.

O femeie care a promovat beneficiile revoluției digitale folosește acum un seif pentru blocarea temporară a accesului copiilor ei la gadget-uri.

Există și părinți care preferă să evite regulile stricte, lăsându-i pe copii să se joace pe tabletă pentru a avea câteva momente de răgaz.

Totuși, dat fiind că aplicațiile și rețelele de socializare sunt construite să dea dependență prin exploatarea dopaminei din creier, atunci copiii sunt vulnerabili, iar părinții sunt datori să-i protejeze.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

Responsabilitatea părinților este subminată de giganții IT precum Google și Facebook, care se pricep atât de bine să deturneze atenția utilizatorilor, încât părinții au ei înșiși dificultăți în folosirea moderată a tehnologiei.

Copiii tind să-și imite părinții mai mult decât să le asculte predicile moralizatoare, așa că nicio strategie de limitare a timpului petrecut în fața ecranelor nu va funcționa dacă părinții nu respectă principiile pe care încearcă să le impună copiilor.

De aceea, Academia Americană de Pediatrie propune un set de reguli pentru întreaga familie.

Pe baza studiilor existente, pediatrii americani recomandă:

  • evitarea folosirii dispozitivelor electronice cu o oră înainte de culcare și
  • eliminarea lor din dormitorul copiilor.

În privința limitării timpului pe care copiii îl petrec zilnic în fața unui ecran, nu există un consens în rândul experților. Unii cred că limitele ar trebui fixate doar pentru conținutul pasiv, cum sunt videoclipurile, și că tipul activității contează mai mult decât durata în sine.

Însă un studiu masiv, la care au luat parte un milion de adolescenți, sugerează că aceștia sunt cu atât mai nefericiți cu cât petrec mai mult timp online, iar doza ideală este de o oră pe zi.

Adolescenții care își petrec majoritatea timpului liber pe internet au mai puțin timp pentru activități fizice, socializare în viața reală și plictiseală, care este esențială pentru dezvoltarea imaginației.

Însă mai important decât impunerea unor limite este ca părinții să înțeleagă cum funcționează tehnologia suficient de bine ca să le ofere copiilor o educație digitală solidă și să-i ferească de colțurile întunecate ale internetului.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...