Foto: Green Chameleon / Unsplash.com
10/01/2018
Cum să-ți păstrezi rezoluțiile pentru noul an, dacă n-ai destulă voință
Începutul de an este perioada în care oamenii își propun obiective ambițioase: să mănânce mai sănătos, să se apuce de alergat, să citească mai multe cărți ori să posteze mai rar pe Facebook.
Cele mai multe dintre aceste obiective, numite și rezoluții, sunt abandonate prematur, iar explicația pare să fie lipsa de voință.
În 1998, psihologul Roy Bauermeister a derulat un experiment care a arătat că voința este un soi de mușchi, care obosește pe măsură ce este folosit. Așa s-ar explica de ce putem respecta una sau două rezoluții, dar nu zece în același timp.
Teoria este plauzibilă, dar nu tocmai corectă. În ultimii ani, mai mulți psihologi au încercat să reia experimentul lui Bauermeister, însă nu au obținut rezultate similare.
Astfel, din cercetările recente reiese că voința nu este o resursă limitată, ci mai degrabă o stare influențată de factori precum motivația și mediul în care trăim.
Dacă îți propui să alergi sau să renunți la carbohidrați când, de fapt, n-ai niciun chef s-o faci, o mare parte din energia ta va fi consumată de acest efort auto-impus. Pe termen lung, acest mod de viață spartan nu este nici plăcut și nici sustenabil.
O strategie mai ușor de pus în practică este să faci mici schimbări prin care respectarea rezoluțiilor devine automată, iar voința nu este pusă atât de greu la încercare.
Oamenii care reușesc să slăbească sau să economisească bani nu au neapărat o voință de fier, ci își formează obiceiuri care facilitează „buna purtare”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Studiile recente arată că atingerea obiectivelor depinde mai degrabă de evitarea tentațiilor decât de voință.
Dacă ai o slăbiciune pentru dulciuri, atunci e mai ușor să nu cumperi ciocolată, sau măcar să nu o păstrezi la vedere, decât să reziști ispitei de fiecare dată când ești în bucătărie.
Dacă te culci obosit pentru că nu poți să-ți refuzi încă un episod din Stranger Things, e mai simplu să-ți anulezi contul de Netflix decât să încerci să-l folosești cu moderație.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Totuși, unii experți cred că aceste soluții sunt simpliste în raport cu complexitatea minții umane:
„După părerea mea, e ca și cum ți-ai trata propria minte ca pe o mașină care trebuie corectată. Cred că această perspectivă mecanică asupra sinelui este alienantă pentru indivizi”, spune psihiatrul britanic David Bell, într-un articol din The Guardian.
David DeSteno, profesor de psihologie la Northeastern University, crede că singura cale de a ne ține de rezoluții este să cultivăm emoții sociale precum recunoștința, compasiunea și mândria:
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Am studiat timp de mai mulți ani efectul acestor emoții asupra luării deciziilor și a comportamentului, și am descoperit că, spre deosebire de rațiune și voință, ele ne împing în mod natural să fim răbdători și să perseverăm.
Când trăiești aceste emoții, auto-controlul nu mai este o bătălie, căci ele nu funcționează prin reprimarea dorințelor pentru plăcerea imediată, ci făcându-ne să prețuim mai mult viitorul”.
Dacă e să credem această nouă generație de psihologi, obiceiurile și emoțiile joacă un rol mai important decât voința în respectarea rezoluțiilor pe care ni le propunem la începutul fiecărui an.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this