Foto: Jason Strull / Unsplash.com
17/01/2018
Cum să nu lași statul la birou să te omoare încet
Sedentarismul este atât de periculos pentru oamenii care fac muncă de birou, încât se spune că șezutul este la fel de dăunător ca fumatul. Deși bine-intenționată, această afirmație „senzațională” simplifică prea mult rezultatele studiilor care s-au făcut până acum.
Cercetătorii au descoperit că a stat pe scaun vreme îndelungată afectează atât inima, cât și creierul, iar soluția recomandată este să facem cât mai multă mișcare.
Problema este că studiile științifice se contrazic în ceea ce privește tipul de mișcare prin care pot fi prevenite efectele negative ale șezutului îndelungat.
În timp ce unele studii sugerează că 60-75 de minute de activitate fizică de intensitate medie pe zi elimină riscul crescut de deces asociat cu șezutul îndelungat, alte studii arată că sedentarismul este asociat cu riscul unei morți premature, chiar și în cazul celor care fac multă mișcare.
Asta înseamnă că cei care merg la sală sau care aleargă de câteva ori pe săptămână, dar stau pe scaun în restul timpului, nu sunt feriți de consecințele vieții sedentare.
În aceste condiții, cea mai bună măsură de precauție pare să fie ridicatul de pe scaun la fiecare jumătate de oră.
Fie că te duci la toaletă sau îți faci un drum până la automatul de cafea, orice pretext este bun pentru a te dezmorți o dată la 30 de minute.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Dincolo de asta, ce poți face pentru a-ți proteja sănătatea este să te asiguri că spațiul tău de lucru este organizat cât mai ergonomic.
În primul rând, alege-ți un scaun de birou de calitate. Prea mulți oameni care nu fac rabat la mobila din bucătărie sau la televizorul ultra-HD din sufragerie sunt indiferenți în privința scaunului pe care îl folosesc la birou.
Dacă stai 8-10 ore pe zi într-un scaun, este firesc să investești în el suficient încât să te simți confortabil și să nu capeți probleme la coloana vertebrală.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Scaunele de birou cu adevărat bune au prețuri pe măsură, dar există și modele convenabile pe care aproape oricine și le permite.
Deși sunt la modă, birourile la care se stă în picioare nu aduc beneficii pentru sănătate, pentru că sunt greu de folosit mai mult de una-două ore pe zi.
În al doilea rând, obișnuiește-te cu o postură cât mai corectă când stai la birou. Asta înseamnă să ai spatele rezemat de spătarul scaunului, tălpile așezate drept pe podea și umerii relaxați atunci când coatele sunt sprijinite pe masă.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Tastatura ar trebui să fie așezată drept în fața ta, astfel încât încheieturile să nu fie solicitate mai mult decât e nevoie când tastezi.
Monitorul ar trebui așezat la o lungime de braț distanță, iar partea de sus a ecranului ar trebui să fie cu 5-10 centimetri deasupra nivelului ochilor, ca să nu stai aplecat. Ăsta e și motivul pentru care, dacă lucrezi pe un laptop, e bine să folosești atât tastatură, cât și mouse.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this