Ilustrația: Dreamstime/Andrei Krauchuk

Cum să (nu) faci bani pe Internet

Acest text a pornit inițial de la întrebarea: „Poți să câștigi bani pe Internet?”. Apoi, după o mică reflecție, am reformulat: „Pot eu să câștig bani pe Internet?” . 

Desigur, fără activități compromițătoare sau, dimpotrivă, specializate – cum ar fi programarea.

Mii de articole spun că este posibil să câștigi bani din: sondaje, muncă freelance, alte sondaje ș.a.m.d., așa că, vreme de câteva zile, am testat piața.

Viața de freelancer – complet free

Dacă vrei să lucrezi ca freelancer – mai ales dacă știi și una sau mai multe limbi străine – ai putea crede că mediul online este perfect ca să începi propriul business și să renunți la slujbă.

Eu, cel puțin, am apucat să îmi fac bagajele de la birou și să lăcrimez emoționată la gândul zilelor în care voi lucra cu laptopul de pe terasa unei cafenele, ca orice freelancer care se respectă.

Până când am început să primesc refuzuri – Internetul, ca orice alt angajator, se pare că are dreptul să refuze.

Dacă ești din România și vrei să lucrezi pe site-uri destinate freelancerilor din toată lumea, este o problemă – de cele mai multe ori, nu primești permisiunea să îți faci cont.

Unul dintre puținele site-uri care îți permit este UpWork. Mai mult, după ce te promovezi (a se citi: lauzi) puțin pe contul propriu, în secțiunea dedicată descrierii muncii tale, ai posibilitatea să dai și câteva teste, ca să vadă potențialii angajatori dacă exagerezi sau nu.

Ca oricărui fost tocilar, treaba cu testele mi-a surâs teribil, așa că am petrecut vreo două seri la rând dând teste de gramatică și vocabular la engleză și la franceză, în condițiile în care munca mea freelance ar fi constat în traduceri.

Aici, site-ul îți permite o mică șmecherie. În cazul în care pici vreun test sau nu îți convine nota – eu luasem un 6 sau un 7 la unul – poți ascunde nota și ai dreptul să dai testul încă o dată după o vreme.

Deci, teoretic, există un oarece echilibru între privilegiile tale și ale potențialului angajator.

Partea cea mai dificilă intervine în momentul în care trebuie să licitezi.

Procedura e în felul următor: cineva, nu contează că e persoană fizică sau juridică, oferă o anumită sumă de bani pentru o trebușoară. Cei dornici să ducă la capăt sarcina respectivă licitează și ei o sumă – de regulă, mai mică decât cea oferită de angajator – și trimit un soi de scrisori de intenție.

La partea cu scrisorile de intenție, sistemul e ușor exagerat. Pentru că, de pildă, eu am licitat să traduc niște documente obținute de un tip, după divorț, din engleză în română. Or, să redactezi o scrisoare de intenție pentru așa ceva este ușor penibil:

Îmi doresc foarte mult să fac asta, pentru că sunt motivată de… 

Cinci dolari? Perspectiva de a petrece două nopți cu o hârțogăraie greu de descifrat? Bărbații divorțați, în general?

După câteva tentative eșuate, am renunțat să licitez pe UpWork, chit că am primit inclusiv oferte pe e-mail de a participa la un soi de seminar al unor specialiști în freelancing. 

O sută de sondaje pentru un fier de călcat

O firmă românească – nu mai spun care – a publicat de curând pe eJobs un anunț de angajare. Oamenii scriu că, dacă participi la sondaje pe Internet, te recompensează cu bani.

Sau, cel puțin, la bani te gândești când vezi că anunțul menționează venituri consistente. 

Ei, aș!

Pentru că povestea cu sondajele plătite nu este chiar un mit, ba în afară pare că se practică dacă te iei după toate site-urile care îți dau idei de câștigat bani de buzunar, am decis să aplic. 

Zis și făcut: trimit CV, iar după o vreme primesc un e-mail care îmi spune că sunt foarte aproape de a câștiga… produse electrocasnice.

Mă gândesc că este o greșeală, așa că încep să completez primele sondaje și mă sperii de informațiile cerute: dacă ai sau nu partener de viață, câți oameni locuiți în aceeași gospodărie, fumezi sau nu (mă las în fiecare zi nu este un răspuns posibil), dacă bei alcool (o fi maică-mea în spatele scamatoriei ăsteia?), dacă ai copii sau îți dorești, ce salariu ai, dacă ai câștigat bani la jocuri de noroc (probabil nu aterizam la voi dacă aș fi câștigat?) etc.

În sfârșit, după ce epuizezi resursele de răbdare, ești anunțat sec că asta a fost doar cireașa de pe tort: urmează să te contacteze ei pentru sondaje când au nevoie de tine.

Trec câteva zile și, în vreme ce scriu un articol, primesc un e-mail: au nevoie de mine.

Perfect!, îmi zic, pentru că era și seara în care aveam ieșirea ca între fete și, se știe, când ieși ca între fete trebuie să îți achiți singură nota. 🙂

Deschid rapid e-mailul, mai rapid ca la orice răspuns pe Legea 544, și clickuiesc oferta de sondaj.

Aștept…

Ne pare rău, acest sondaj nu mai este disponibil. 

Cum adică nu mai este disponibil?!

Mă cuprinde disperarea.

Undeva, într-un colț, îmi apare un mesaj – la aproximativ o sută de sondaje am posibilitatea să câștig un fier de călcat, un cuptor cu microunde… numai bani, nu.

Mbun. Trecem mai departe.

Găsesc, în meandrele Internetului, un alt website 100% românesc care îmi oferă echivalentul unui corn cu ciocolată per sondaj. Chiar mai bine, are și aplicație de mobil, așa că pot completa sondaje în timp ce pierd vremea prin mijloacele de transport.

Numai că, la ratinguri, aplicația are o singură stea. Utilizatorii avertizează că e scam – sau, pe românește, țeapă – și că mai bine scuturi lenea și te apuci de muncă.

Alte metode prin care nu poți câștiga bani pe Internet

Dacă te încumeți să cauți pe Google metodele prin care poți câștiga bani pe Internet, cele mai multe, vei descoperi, sunt pure fantezii. O variantă ar fi, într-adevăr, să pariezi online, dar riști să fii dependent și, oricum, nu intră tocmai la capitolul muncă. 

Dacă te știi mai sensibil (a se citi: predispus la dependență) la astfel de metode speculative, este chiar indicat să te ții departe de așa ceva, altfel riști să pățești așa cum a pățit una dintre prietenele mele, care și-a pariat în facultate banii pe o lună pe un meci de fotbal și a pierdut. Evident, niciuna dintre noi nu avea idee de ce pariază pe victoria unei echipe sau a alteia.

Altă metodă ar fi să convingi companiile, la fel ca în cazul sondajelor, să te plătească pentru căutări specifice pe Internet. Din nou, nu știu cine face așa ceva, dar mie mi-au interzis până și să îmi fac cont, pe motiv că sunt din România. 🙂

În sfârșit, am aflat de curând că există totuși o metodă să câștigi bani offline fără prea mult efort: plimbând căței. Desigur, condiția minimă este să te ridici din fața calculatorului.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...