Foto: Glen Noble / Stocksnap.io
12/04/2017
Cum să citești (mai) mult și (mai) bine
Fă-ți timp pentru citit. Când oamenii spun că n-au timp să citească, ceea ce dau de înțeles este că cititul nu reprezintă o prioritate pentru ei.
Cei care citesc regulat nu sunt mai puțin ocupați și nici nu au mai mult timp liber decât ceilalți, dar tratează cititul ca pe o prioritate. În orele pe care alții le petrec pe Facebook, urmărind meciuri de fotbal sau episoade din Game of Thrones, ei preferă să citească.
Fă cititul să fie cât mai ușor. Așa cum o pereche nouă de pantofi sport îți face chef de alergat, tot așa există lucruri care ușurează efortul de a citi: un fotoliu comod, o ceașcă de cafea sau liniștea dinainte de culcare.
Fiecare are feng-shui-ul lui, dar ca să citești frecvent, ai nevoie de răgaz și de un oarecare confort, așa că pune-ți telefonul pe modul silențios și găsește un colț al casei bun pentru lectură.
Ia mereu o carte cu tine. Acele momente când stai la coadă sau aștepți pe cineva pot fi folosite pentru citit, dacă ai mereu o carte la îndemână. Nu pare mare lucru, dar, puse cap la cap, minutele astea răsfirate sunt suficiente pentru a citi câteva cărți în plus într-un an.
Dacă nu te deranjează să citești în engleză, investește într-un Kindle și vei avea o bibliotecă întreagă în buzunarul rucsacului.
Citește ce-ți place. Dacă ai rămas traumatizat de lecturile obligatorii din școală și asociezi cititul cu „Neamul Șoimăreștilor”, bucură-te de libertatea de a citi ce-ți place. Cititul e o plăcere, nu o obligație.
Oamenii care citesc cărți pentru a deveni culți sunt de compătimit. C.S. Lewis avea dreptate:
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Cei care citesc poezii ca să-și îmbunătățească mintea nu-și vor îmbunătăți niciodată mintea citind poezii.
Fii selectiv în privința titlurilor. Un cititor obișnuit bifează câteva sute de cărți de-a lungul vieții, ceea ce pare mult, dar numai până îți dai seama că alte milioane rămân necitite.
Fiecare carte este o șansă de a înțelege un pic mai bine cum funcționează lumea, așa că nu irosi această șansă. Viața e prea scurtă ca să citești cărți proaste.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Nu citi toate cărțile până la capăt. Chiar dacă review-urile și recenziile te ajută să te ferești de cărțile proaste, vei da inevitabil peste unele care nu-ți plac sau nu sunt pentru tine. Dacă o carte nu te stimulează nicicum după 30-40 de pagini, abandoneaz-o fără niciun regret.
Învață să „scanezi” unele cărți. Nu toate cărțile necesită aceeași atenție, iar un cititor serios are nevoie de discernământ pentru a ști dacă o carte merită citită lent sau poate fi frunzărită. Îndemnul lui Francis Bacon rămâne valabil și astăzi:
Unele cărți trebuie gustate, altele înghițite, și doar câteva mestecate și digerate; adică unele cărți trebuie citite doar pe bucăți; altele citite, dar fără curiozitate; iar câteva ar trebui citite din scoarță în scoarță, cu toată silința și atenția.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this