Personalul medical primește măști în ajutor inclusiv de la societatea civilă. Foto: Ioana Epure

Cum poți dona în siguranță pentru lupta împotriva epidemiei de Covid-19: platforma RoHelp

Sute de mii de români au donat zilele acestea sume importante de bani pentru cumpărarea de echipamente medicale și de protecție, pentru fabricarea de viziere și pentru susținerea personalului medical.

Dar nu orice organizație care cere bani îi va și cheltui cu folos, distribuția de resurse fiind în acest moment neunitară, iar anumite organizații-fantomă ar putea să profite de pe urma donatorilor.” spune Cătălin Bindea, Chief Communications Officer la Code for Romania.

Pentru a preveni astfel de probleme, acest efort uriaș este susținut acum de o platformă nouă, garantată de autorități. Aceasta se numește RoHelp.ro și este dezvoltată de voluntarii de la Code for Romania cu sprijinul Romanian American Foundation, ING Bank și al Fundației Vodafone România, în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, Departamentul pentru Situații de Urgență și Federatia Fundațiilor Comunitare din România.

Platforma RoHelp este deschisă tuturor asociațiilor și fundațiilor legal constituite în România care derulează activități pentru ameliorarea crizei generate de epidemia COVID-19, cu condiția ca membrii din conducerea acestor ONG-uri să nu fie implicați politic.

Platforma RoHelp.ro îți garantează că banii ajung acolo unde trebuie

Prin integrarea în platformă a procesatorului de plăți online Netopia, RoHelp.ro ajută organizațiile eligibile înscrise să colecteze în mod direct, fără alți intermediari sau costuri ascunse, resursele financiare de care au nevoie. ONG-urile pot solicita și primi resurse materiale și de voluntari direct prin platformă, iar nevoile tuturor organizațiilor prezente în RoHelp pot fi vizualizate în funcție de urgență și locația geografică.

„Mobilizarea rețelei binelui este esențială în această încercare, iar noi știm de ani de zile cât de importantă este activitatea organizațiilor neguvernamentale pentru acoperirea nevoilor de la firul ierbii.”

Luiza Zamora, Coordonator Fondul Științescu, Federația Fundațiilor Comunitare din România

Ideea platformei nu este nouă, spune Olivia Vereha, de la Code for Romania.

„Faptul că resursele nu sunt distribuite uniform în caz de urgență era una dintre problemele identificate în cercetarea Civic Labs Anul 1 2019-2020 în domeniul Pregătirii și Managementului unei Situații de Criză Apărute ca Urmare a unui Seism Major, un program al nostru început încă de anul trecut.

Pe scurt, plecând de la analiza situației din Mexic sau Italia care au trecut prin situații de gestionare de cutremure majore recent (2017 respectiv 2016), am constatat ca orice efort de strângere de fonduri după sau în timpul unui dezastru este însoțit de multiple riscuri, incluzând apariția unor organizații-fantomă sau concentrarea ajutorului doar în anumite zone de intervenție, tematice sau geografice, în funcție de capacitatea de comunicare a organizațiilor care activează în respectivul domeniu.

În cadrul Code for Romania Task Force am folosit rezultatele cercetării din programul Civic Labs cu privire la situațiile de urgență, am adaptat și am dezvoltat în timp record platforma RoHelp.ro, plecând de la prototipul soluției Aid Management Hub.”

Sunt deja înregistrate în platformă 28 de ONG-uri care au trecut printr-un proces de verificare și care pot primi de acum donații. Crucea Roșie România este principalul beneficiar, dar doritorii să doneze pot alege oricare dintre organizațiile locale care se zbat să finanțeze rapid nevoile spitalelor din regiunile pe care le acoperă.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...