Personalul medical primește măști în ajutor inclusiv de la societatea civilă. Foto: Ioana Epure
Personalul medical primește măști în ajutor inclusiv de la societatea civilă. Foto: Ioana Epure
14/04/2020
Cum poți dona în siguranță pentru lupta împotriva epidemiei de Covid-19: platforma RoHelp
Sute de mii de români au donat zilele acestea sume importante de bani pentru cumpărarea de echipamente medicale și de protecție, pentru fabricarea de viziere și pentru susținerea personalului medical.
„Dar nu orice organizație care cere bani îi va și cheltui cu folos, distribuția de resurse fiind în acest moment neunitară, iar anumite organizații-fantomă ar putea să profite de pe urma donatorilor.” spune Cătălin Bindea, Chief Communications Officer la Code for Romania.
Pentru a preveni astfel de probleme, acest efort uriaș este susținut acum de o platformă nouă, garantată de autorități. Aceasta se numește RoHelp.ro și este dezvoltată de voluntarii de la Code for Romania cu sprijinul Romanian American Foundation, ING Bank și al Fundației Vodafone România, în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, Departamentul pentru Situații de Urgență și Federatia Fundațiilor Comunitare din România.
Platforma RoHelp este deschisă tuturor asociațiilor și fundațiilor legal constituite în România care derulează activități pentru ameliorarea crizei generate de epidemia COVID-19, cu condiția ca membrii din conducerea acestor ONG-uri să nu fie implicați politic.
Prin integrarea în platformă a procesatorului de plăți online Netopia, RoHelp.ro ajută organizațiile eligibile înscrise să colecteze în mod direct, fără alți intermediari sau costuri ascunse, resursele financiare de care au nevoie. ONG-urile pot solicita și primi resurse materiale și de voluntari direct prin platformă, iar nevoile tuturor organizațiilor prezente în RoHelp pot fi vizualizate în funcție de urgență și locația geografică.
„Mobilizarea rețelei binelui este esențială în această încercare, iar noi știm de ani de zile cât de importantă este activitatea organizațiilor neguvernamentale pentru acoperirea nevoilor de la firul ierbii.” Luiza Zamora, Coordonator Fondul Științescu, Federația Fundațiilor Comunitare din România
Ideea platformei nu este nouă, spune Olivia Vereha, de la Code for Romania.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Faptul că resursele nu sunt distribuite uniform în caz de urgență era una dintre problemele identificate în cercetarea Civic Labs Anul 1 2019-2020 în domeniul Pregătirii și Managementului unei Situații de Criză Apărute ca Urmare a unui Seism Major, un program al nostru început încă de anul trecut.
Pe scurt, plecând de la analiza situației din Mexic sau Italia care au trecut prin situații de gestionare de cutremure majore recent (2017 respectiv 2016), am constatat ca orice efort de strângere de fonduri după sau în timpul unui dezastru este însoțit de multiple riscuri, incluzând apariția unor organizații-fantomă sau concentrarea ajutorului doar în anumite zone de intervenție, tematice sau geografice, în funcție de capacitatea de comunicare a organizațiilor care activează în respectivul domeniu.
În cadrul Code for Romania Task Force am folosit rezultatele cercetării din programul Civic Labs cu privire la situațiile de urgență, am adaptat și am dezvoltat în timp record platforma RoHelp.ro, plecând de la prototipul soluției Aid Management Hub.”
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Sunt deja înregistrate în platformă 28 de ONG-uri care au trecut printr-un proces de verificare și care pot primi de acum donații. Crucea Roșie România este principalul beneficiar, dar doritorii să doneze pot alege oricare dintre organizațiile locale care se zbat să finanțeze rapid nevoile spitalelor din regiunile pe care le acoperă.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this