19/12/2015
Star Wars: The Force Awakens
La ieșirea de la avanpremiera celui mai recent Star Wars (The Force Awakens) am auzit două grupuri discutând. Unii, din generația primei serii SW, spuneau „ce dezamăgire!”; alții, mult mai tineri, erau extaziați.
În fond, filmul le este destinat acestora din urmă – o nouă generație Star Wars care primește ceea ce am primit și noi, la vremea noastră: lupta dintre Bine și Rău, aventuri spațiale, promisiunea unei posibile salvări.
Sigur că noul Star Wars nu are nimic nou. Kylo Ren e un fel de Darth Vader, doar că mai efeminat. Eroina principală, Rey, e un fel de Luke, numai că îmbrăcat în haine de femeie.
Primul Ordin este un fel de Imperiu Galactic, dar mai fascist și mai caraghios. Roboțelul BB-8 e tot un fel de R2D2, dar mai rotund și mai prostuț. Stormtrooper-ii sunt clone ale stormtrooper-ilor, dar mai puțin obedienți. Planeta Jakku e o versiune searbădă a planetei Tatooine. Maz Katana (veți vedea voi cine este!) pare o imitație nostimă a lui Yoda.
Starkiller Base din noua serie e Steaua Morții (Death Star), dar îndopată cu steroizi. Iar fanii știu prea bine că Lordul Snoke nu este altcineva decât Darth Sidious (sau Împăratul Palpatine, despre care știm că a înviat din morți în Expanded Universe).
Și din punct de vedere narativ, filmul e structurat aproape identic cu primul episod din prima trilogie (A New Hope, 1977). Un orfan rămas singur pe o planetă deșertică e obligat de împrejurări să pornească într-o aventură în urma căreia își descoperă adevărata identitate.
Firul secundar de intrigă este, de asemenea, un „clasic”. Un fiu care are probleme cu tatăl său e atras de partea întunecată și trebuie să aleagă între Bine și Rău.
Acestor ingrediente li se adaugă vechile personaje. Revin în poveste Han Solo și Chewbaca, împreună cu glumițele lor ieftine, Luke și Leia, doar că mult mai bătrâni, iar roboții C3PO și R2D2 susțin evoluția noilor personaje prin replici amuzante.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
E bine că drama principală rămâne aceeași. Cea mai disfuncțională familie din univers are din nou probleme. De data aceasta, nepotul lui Darth Vader o ia razna și devine ucenicul Părții întunecate, încercând să își depășească problemele cu tatăl absent printr-o rebeliune timpurie.
Dar tocmai aceste lucruri fac din episodul VII al celei mai bune vândute serii cinematografice din istorie un amestec atât de atrăgător. Pentru că toate ingredientele pe care regizorul J.J. Abrams le amestecă în această nouă și mai impresionantă poveste galactică sunt integrate într-o mitologie coerentă.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Bineînțeles că, pentru fanii care au urmărit decenii la rând Universul Extins al Star Wars (compus din benzi desenate, episoade nuvelizate, jocuri video), amalgamul astfel creat e unul dificil de acceptat.
Știm că, în Universul Extins, Han și Leia aveau doi gemeni (pe Jacen și Jaina), în vreme ce Luke Skywalker avea un fiu. Acum, fiul lui Han are un nume identic cu cel al lui Luke – Ben; el este noul Antagonist, numit Kylo Ren.
Vom vedea cum vor fi rezolvate aceste inadecvări narative, deoarece povestea va continua cu cel puțin două episoade. Știm deja că Daisy Ridley (tânăra actriță care o întruchipează pe remarcabila eroină Rey) a semnat un contract cu Disney pentru cel puțin două filme.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Prima producție va ieși pe marile ecrane în 2017, iar Lawrence Kasdan (scenaristul noii serii) a anunțat că vom avea „mari surprize”. În plus, trilogia anunțată (cu episoadele VIII și IX) va fi acompaniată de o serie de filme independente (seria se va numi Rogue One) și două antologii de personaj (dintre care una dedicată lui Han Solo).
Regizorul J.J. Abrams, care s-a specializat în re-lansarea unor francize cinematografice considerate „prăfuite”, a fost adus în universul Star Wars tocmai pentru succesul pe care îl înregistrase anterior.
Abrams a mai „restartat” câteva dintre legendele culturii populare – cea mai importantă, în 2009, fiind seria Star Trek – și a inserat în noua trilogie câteva elemente de inovație: în loc de un erou avem o eroină, în loc de un cuplu monorasial avem un mix de etnii, iar Imperiul atotputernic este acum o grupare militară care amenință Binele cosmic.
Ar face bine să reușească, pentru că Disney a plătit 4 miliarde de dolari (!) pentru Lucasfilm. Și pare-se că o va face. La nivel internațional, încasările din prima zi depășesc orice așteptări – peste 100 de milioane de dolari. Urmează vânzările din prima săptămână, apoi jocuri video, jucării, cărți, benzi desenate, și așa mai departe.
Dar, deși a treia etapă a francizei Star Wars rămâne marcată de disney-izare (prin simplismul relațiilor umane și printr-un fel de superficializare a narațiunii), aceasta e o revigorare benefică a celei mai populare povești din istoria recentă și va influența, fără îndoială, noi generații de fani.
„Forța se trezește” într-un film spectaculos, orientat spre un alt tip de audiență – cu trăsături demografice mult mai dinamice și privind cu nostalgie spre un trecut care va face, încă o dată, istorie.
Trailer-ul filmului:
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this