Ion Indolean
Redactor
06/04/2018
Ozark
Una dintre scenele extraordinare ale serialului Ozark este cea în care protagonistul, Marty Byrde, îi spune soției sale că a primit o ofertă de job pe care, dacă o acceptă, nimeni din familia lor nu va mai duce grija zilei de mâine, nici copiii, nici nepoții, nimeni, niciodată.
E o scenă calmă, după o zi frumoasă, iar Marty și Wendy sunt gata de culcare, în extravaganta vilă a liderului mafiot care i-a invitat pe domeniul său.
Ispita e acolo, compromisul e înțeles de amândoi, dar niciunul nu are puterea de a zice tranșant – Nu, nu putem face așa ceva, hai să refuzăm.
– Dacă tu crezi că e bine pentru noi, eu sunt alături de tine.
– Dacă tu nu te opui, atunci mi-e mai ușor.
Cam așa se naște răul. Acesta este momentul care va declanșa nebunia, care le va răsturna viețile aparent stabile și răsfățate.
Dar, până una-alta, nici Marty, nici soția sa nu vor să știe asta: ei se bucură că nici lor, nici celor doi copii ai lor nu le va mai lipsi nimic, niciodată.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Marty Byrde (Jason Bateman) este un consultant financiar din Chicago care, împreună cu asociatul său Bruce Liddell (Josh Randall), acceptă să spele banii unui cartel mexican al drogurilor.
Marty e loial și organizat, are aceeaşi maşină de vreo 10 ani şi e atent la fiecare dolar cheltuit. Bruce, însă, e genul șmecher și autosuficient, care fură din milioanele mexicanilor fără știrea partenerului său.
Abia întors dintr-o staţiune aflată undeva în Missouri, numită The Ozarks, Bruce îi propune lui Marty să mute firma într-un sediu mai mare. Omul crede că totul îi merge din plin şi că traiul său e la adăpost de orice risc.
Apă și talpă. Să alergi toată Via Transilvanica. Și să rămâi în viață.
Aceasta este povestea unui documentar de lung metraj care tocmai a intrat în cinematografe. Filmul e un must see, nu doar de către pasionații de alergare sau fanii Via Transilvanica. Este pur și simplu un film onest, dinamic, care conține fascinante felii de viață. E genul de film care pare prea scurt. Când se termină simți că ai fi vrut să mai vezi.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Doar că mafiotul care i-a angajat, Camino Del Rio (Esai Morales), nu e genul care să ierte − fiindcă, la rândul său, nu ar fi iertat.
Traficul de droguri nu e o lume „deschisă la dialog”. Când ai pe mână sute de milioane de dolari, trădarea se pedepsește cu moartea.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Episodul-pilot cuprinde două momente esenţiale pentru intriga acestui prim sezon.
În după-masa zilei în care va fi executat, Bruce îi dă lui Marty un pliant cu staţiunea din Ozark şi îi recomandă să îşi petreacă o vacanţă acolo.
În seara aceleiaşi zile, Marty e chemat de urgenţă la o întâlnire cu Del Rio. Având conştiinţa curată în ceea ce privește relația cu angajatorii, el nu ar avea de ce să se teamă.
Numai că, odată întoarse cărţile pe faţă, și lui i se va pune pistolul la tâmplă.
Salvarea sa va fi acel pliant – pe care Bruce i l-a băgat în buzunar cu câteva ore mai devreme. Disperat să trăiască, disperat să-și salveze familia, Marty îi promite lui Del Rio că Ozark este locul făgăduinţei, unde va putea spăla oricâte milioane i se cere.
Este un angajament pe care, în condiții normale, nu l-ar fi făcut niciodată.
Intrigat, mafiotul se înduplecă şi acceptă acest experiment, cu condiția ca Marty să spele 8 milioane de dolari în 3 luni.
Așa că bietul finanţist își ia familia − soția, fiica și băiatul − și, de pe o zi pe alta, lasă viața cea bună și sigură din Chicago pentru a se duce în necunoscut, in the middle of nowhere, pe malul unui lac din America profundă, unde lipsa de educație și de perspective a creat un alt tip de lume interlopă.
Deloc patetic şi lipsit de reverenţe la adresa mafiei – aşa cum făceau Scarface, Clanul Soprano sau Naşul – serialul Ozark vorbeşte despre cum totul are un preţ şi despre riscurile pe care e dispus să și le asume un om înnebunit să supravieţuiască.
Compromisul iniţial creează efectul fluturelui. Orice acţiune, oricât de insignifiantă ar părea, are o consecinţă – imediată sau depărtată, dar de multe ori neaşteptată.
Marty este un om care a muncit toată viaţa şi care nu şi-a permis niciun exces pentru sine: nu şi-a înşelat nevasta, nu a cheltuit peste măsură, ci a preferat să se gândească la viitorul copiilor săi, Charlotte (Sofia Hublitz) şi Jonah (Skylar Gaertner).
Mutaţi la capătul lumii, cei patru membri ai familiei Byrde trebuie să îşi reînchege relaţia, să comunice şi să înveţe să aibă încredere unul în celălalt.
Ozark ocoleşte, din fericire, clişeul cu orăşeanul care se regăseşte când se mută la ţară, fiindcă acolo are mai mult timp liber şi mai puţine probleme.
Aici, lucrurile stau chiar invers.
Sub presiunea termenului-limită fixat de cartelul mexican, supravegheat de agenţi FBI şi extorcat de stăpânii locului, Marty trebuie să se descurce într-o lume primitivă şi ostilă, care pare să îşi fi pierdut omenia.
Cu atât mai mult, acesta devine testul vieţii sale.
*
Primul sezon din serialul Ozark este disponibil pe Netflix. În luna august va fi lansat cel de-al doilea sezon.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this