Ion Indolean
Redactor
05/12/2016
Animale de noapte
Nocturnal Animals, al doilea film semnat de celebrul designer Tom Ford, surprinde câteva zile din viaţa lui Susan Morrow (interpretată de Amy Adams), o artistă trecută de 40 de ani care trece printr-o criză existenţială.
Fostul ei soț, Edward Sheffield (Jake Gyllenhaal), îi trimite, cu dedicație, manuscrisul unui roman care urmează să fie publicat. Ar vrea să-i știe părerea despre carte și i-ar plăcea, dacă se poate, să se şi întâlnească.
În viaţa reală, nimic nu o mai satisface pe Susan, cu toate că e măritată cu un bărbat atrăgător, are o carieră de succes, trăiește într-o casă enormă și se învârte în high class-ul din Los Angeles.
Toate acestea au devenit amănunte care nu o mai încălzesc şi care alcătuiesc, în fond, o existenţă artificioasă. Susan se simte pierdută într-o lume în care, de fapt, nu își dorea să ajungă. Pe deasupra, o sperie că seamănă tot mai mult cu mama ei.
Cu Edward a fost căsătorită demult, în tinerețe, și acele vremuri îi par atât de îndepărtate, de parcă n-ar fi existat.
Prin manuscrisul romanului (intitulat „Animale nocturne”), regizorul introduce o a doua poveste, care alternează cu prima, cea a nemulțumirilor lui Susan.
Felul în care e construită naraţiunea a creat reacţii contradictorii: unii au acuzat filmul că ar fi pretenţios şi snob peste măsură, alţii s-au arătat entuziasmaţi tocmai de această caracteristică.
Jucându-se din plin cu sunetul și cu montajul, Tom Ford juxtapune vieţile lui Susan şi Edward – dar pe a lui o translatează în existenţa ficţională a protagonistului din roman: un anume Tony Hasting (jucat tot de Jake Gyllenhaal). Edward-cel-real rămâne astfel cuprins doar în rememorările lui Susan, care, citind manuscrisul, îşi retrăiește viaţa.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Alăturările de imagini – de pildă, baia pe care o fac ea şi Tony, fiecare în alt loc și în alt timp, filmată eclectic, tip videoclip, care este o notă a întregului film – sunt într-adevăr pretenţioase, dar nu şi exagerate.
Ford îşi asumă un risc odată cu alunecarea conştientă spre ceea ce unii critici consideră a fi clişee. Reuşeşte totuşi să nu fie acaparat de acestea, ci să le folosească în beneficiul poveştii.
Dacă prima naraţiune este plasată în acest univers dominat de bani și lux, cealaltă funcţionează ca un contrapunct: este o aducere dură la realitatea prin care, sentimental şi sufletesc, au trecut atât Susan, cât mai ales Edward.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
E o poveste care nu s-a întâmplat, dar născută dintr-una, traumatizantă, care a avut loc.
Sigur că drama personajelor nu este aparte – se aseamănă cu alte milioane: o iubire din facultate care s-a terminat prost. Şi, exact cum anticipa mama ei, Susan e măritată acum cu cel pe care părinții insistaseră să îl aleagă de la început.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Ford intercalează toate aceste amănunte ca să nu mai ştim ce e adevărat şi ce e închipuit. Și, la un moment dat, planurile nu mai pot fi deosebite.
Tony Hasting, soţia sa şi fiica lor pleacă la drum prin Texas. Aleg să călătorească noaptea, printr-o zonă pustie, și tragedia nu se lasă așteptată.
Intrăm, brusc, într-un fel de neo-western, care aduce cu recentul succes românesc Câini – cu poliţişti locali care îşi fac singuri dreptate, cu răzbunări şi crime.
Toată această desfăşurare de forţe fusese anunţată indirect la începutul filmului, printr-o expoziție de artă organizată de Susan, cu patru femei supraponderale și goale în ipostaze şocante; aceasta era cheia oferită de Ford pentru descifrarea ideii sale. Și, în timp ce lumea era încântată, Susan părea nemulţumită de această instalaţie.
*
După reuşita sensibil-discretă numită A Single Man, Tom Ford dovedeşte că este un creator senzorial, atent la detalii, care e capabil să stabilească noi repere în cinema. După acel debut, avem şi confirmarea: Ford este un cineast greu de confundat.
Animale de noapte
Titlu original: Nocturnal Animals.
Regia: Tom Ford.
Scenariul: Tom Ford, după un roman de Austin Wright.
Cu: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon.
★★★★☆
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this