13/08/2021
Clovnul: partea întunecată a naturii umane
În Chișinău, un individ cu o șapcă roșie de baseball apare din senin și le propune cetățenilor să le cumpere păcatele contra unor sume frumușele de euro. Acesta este pretextul celui mai recent roman al lui Iulian Ciocan.
Asemenea descinderii lui Woland în Moscova, clovnul lui Ciocan dă peste cap întreaga societate din Chișinău, tulburând și transformând realitatea, de la lumea modestă a pensionarilor sau a taxatorilor de autobuz, până la nivelul marelui oligarh coordonator.
Frumos este modul în care această distopie umoristică este construită, cu multe planuri și secvențe intercalate care creează un univers după regula foițelor de ceapă, în care fiecare nouă pagină dezvoltă și nuanțează.
Nu există o teză sau o morală guvernatoare în Clovnul, deși subiectul distopic se preta unei astfel de abordări, în schimb există o foarte evidentă critică și ironie socială. Demon, înger sau doar „filantrop”, clovnul acționează ca un catalizator, împingând personajele cu care intră în contact să își accelereze, de fapt, existența, deciziile și, în cele din urmă, erorile care le vor grăbi sfârșitul.
Literatura rusă este faimoasă și pentru tipul acesta de personaje care nu fac altceva decât să dea firii umane șansa de a se dezlănțui în cele mai hulpave intenții și în cele mai reprimate instincte, care arată omul cu fața sa hidoasă, amestec de tragic și grotesc.
L-am pomenit deja pe Woland al lui Bulgakov, dar l-aș putea adăuga și pe mai recentul Artiuhin Igor Dimitrievici al lui Salnikov.
Prin urmare, cartea este un spectacol al naturii umane, dar este și un roman umoristic și un roman polițist, dacă vreți, și nu în cele din urmă, un roman social. Tot acest amestec funcționează deoarece personajele lui Ciocan sunt credibile, acțiunile lor sunt credibile și chiar și cele mai neașteptate efecte ale acestor acțiuni devin, în consecință, credibile. Nicio clipă nu ai senzația că ai putea deduce ce se va întâmpla în următoarele pagini, ceea ce transformă lectura într-una foarte alertă, la fel ca șirul evenimentelor narate.
O carte ideală pentru o lectură de vară, cu o problematică foarte actuală, chiar dacă folosește o structură alegorică. V-o recomand.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Iulian Ciocan, Clovnul, Polirom, 2021
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this