Clovnul: partea întunecată a naturii umane

În Chișinău, un individ cu o șapcă roșie de baseball apare din senin și le propune cetățenilor să le cumpere păcatele contra unor sume frumușele de euro. Acesta este pretextul celui mai recent roman al lui Iulian Ciocan. 

Asemenea descinderii lui Woland în Moscova, clovnul lui Ciocan dă peste cap întreaga societate din Chișinău, tulburând și transformând realitatea, de la lumea modestă a pensionarilor sau a taxatorilor de autobuz, până la nivelul marelui oligarh coordonator.

Frumos este modul în care această distopie umoristică este construită, cu multe planuri și secvențe intercalate care creează un univers după regula foițelor de ceapă, în care fiecare nouă pagină dezvoltă și nuanțează.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Nu există o teză sau o morală guvernatoare în Clovnul, deși subiectul distopic se preta unei astfel de abordări, în schimb există o foarte evidentă critică și ironie socială. Demon, înger sau doar „filantrop”, clovnul acționează ca un catalizator, împingând personajele cu care intră în contact să își accelereze, de fapt, existența, deciziile și, în cele din urmă, erorile care le vor grăbi sfârșitul.

Literatura rusă este faimoasă și pentru tipul acesta de personaje care nu fac altceva decât să dea firii umane șansa de a se dezlănțui în cele mai hulpave intenții și în cele mai reprimate instincte, care arată omul cu fața sa hidoasă, amestec de tragic și grotesc.

L-am pomenit deja pe Woland al lui Bulgakov, dar l-aș putea adăuga și pe mai recentul Artiuhin Igor Dimitrievici al lui Salnikov.

Prin urmare, cartea este un spectacol al naturii umane, dar este și un roman umoristic și un roman polițist, dacă vreți, și nu în cele din urmă, un roman social. Tot acest amestec funcționează deoarece personajele lui Ciocan sunt credibile, acțiunile lor sunt credibile și chiar și cele mai neașteptate efecte ale acestor acțiuni devin, în consecință, credibile. Nicio clipă nu ai senzația că ai putea deduce ce se va întâmpla în următoarele pagini, ceea ce transformă lectura într-una foarte alertă, la fel ca șirul evenimentelor narate.

O carte ideală pentru o lectură de vară, cu o problematică foarte actuală, chiar dacă folosește o structură alegorică. V-o recomand.

Iulian Ciocan, Clovnul, Polirom, 2021

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...