26/06/2016
Cine-i educă pe liderii României: personalităţile care au predat la Colegiul Naţional de Apărare
Foști și actuali miniștri, foști și actuali directori de servicii secrete, parlamentari, bancheri, dar şi Patriarhul Daniel şi Principele Radu – în total, peste 230 de persoane – au fost invitaţi, în ultimii 10 ani, să predea cursuri sau să susţină prelegeri la Colegiul Național de Apărare (CNAp).
CNAp a comunicat, la solicitarea PressOne, lista absolvenţilor săi din ultimii 10 ani (sunt 2724), cât și lista celor care au predat la această instituţie, fie în calitate de angajați ai Universității Naționale de Apărare (UNAp) – din care face parte Colegiul, fie în calitate de specialiști invitaţi.
PressOne a stat de vorbă cu unii dintre cei care apar pe lista specialiştilor invitaţi pentru a afla cum au ajuns să predea la CNAp, dacă au fost remunerați și ce i-au învățat pe cursanți.
Patriarhul apare pe lista celor 239 de specialiști care au susținut prelegeri la Colegiul Național de Apărare, aşa cum ne-a fost transmisă de această instituţie.
*
Contextul
Într-un articol anterior, publicat în luna mai, PressOne a identificat 113 senatori și deputați, din totalul de 541 de membri ai Parlamentului, dar și 6 miniștri care au diplomă de la CNAp.
Reacțiile celor contactaţi au variat, dar cei mai mulți au refuzat să vorbească despre timpul petrecut „pe băncile” CNAp.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Colegiul a fost înființat în 1992, funcționează în cadrul Universității Naționale de Apărare și este finanțat din bugetul Ministerului Apărării Naționale.
La CNAp există trei tipuri de diplomă:
- Cursul VIP, intitulat Securitate și bună guvernare, durează trei săptămâni este preferat de cei mai mulți dintre politicieni;
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
- Cursul principal, Probleme actuale ale securității naționale, durează 6 luni;
- Cursul introductiv, Introducere în securitatea națională, durează 3 luni.
"Patriarhul nu are nicio legătură cu acest Colegiu"
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Lista persoanelor care au susținut cursuri sau prelegeri la CNAp se împarte în trei categorii:
- Personal didactic angajat în cadrul Universității Naționale de Apărare – 15 persoane;
- Profesori și specialiști asociați (invitați) la Colegiu – 239 de persoane;
- Invitați din străinătate – 18 persoane.
Pe lista celor 239 de invitaţi care au avut activități didactice la Colegiul figurează, printre alţii, Patriarhul Daniel, ASR Radu Duda, vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Educației – Adrian Curaj, directorul SIE – Mihai-Răzvan Ungureanu, fostul șef al SRI George Maior, foştii preşedinţi ai Camerei Deputaților Roberta Anastase şi Valeriu Zgonea, foștii miniștri ai Mediului Sulfina Barbu și László Borbély, preşedintele UDMR – Kelemen Hunor.
Am vrut să aflăm detalii despre cursurile de la CNAp, astfel că am contactat mai mulți politicieni, pe miniștrii Dîncu și Curaj, dar și Patriarhia Română.
În primă instanță, am trimis Patriarhiei o solicitare oficială, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, în care am cerut să ne comunice durata activităților didactice derulate de Patriarhul Daniel la CNAp, cursul predat și suma încasată – în cazul în care a fost vorba despre o activitate plătită.
După câteva ore de la trimiterea acestei solicitări, l-am contactat telefonic pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu. El ne-a spus că prezența Patriarhului Daniel pe lista celor care au susținut prelegeri în cadrul Colegiului este nejustificată și inexplicabilă.
„Patriarhul nu are absolut nicio legătură cu acest Colegiu de Apărare. Am dat și niște telefoane la nivelul Cancelariei Patriarhale. Deci, nu există niciun fel de relație, nu a predat niciodată acolo, nu înțeleg de unde această informație. Este exclus. Conducerea acestei instituții ar trebui să probeze cu argumente această listă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Întrebat dacă e posibil ca Patriarhul să fi fost invitat, de pildă, la o conferință organizată de CNAp, Bănescu a negat, de asemenea, vehement:
„Nici măcar asta. M-am interesat dacă a luat cuvântul acolo. Nu a călcat pe acolo. Există un preot al Patriarhiei care slujește acolo și care a făcut cursurile acestea, dar Patriarhul însuși nu a fost niciodată să conferențieze acolo.”
La solicitarea lui Vasile Bănescu, am trimis Patriarhiei lista profesorilor invitaţi de la CNAp, în format electronic.
Ulterior, am primit o nouă reacție din partea Patriarhiei, de această dată prin email, ca răspuns la solicitarea noastră în baza Legii 544:
Stimată doamnă Marin,
În urma solicitării transmise şi a verificărilor făcute, respectuos, vă comunicăm că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nu a predat niciodată la Colegiul Naţional de Apărare, nici în calitate de profesor, nici ca specialist invitat.
Includerea numelui Preafericirii Sale în lista profesorilor şi invitaților instituției menționate este fie o neînţelegere, fie o eroare, fie o dezinformare pe care trebuie să o explice cei care au alcătuit/ publicat această listă.
Din materialele apărute de-a lungul timpului pe site-ul agenției de presă a Patriarhiei, basilica.ro, nu reiese, într-adevăr, că Patriarhul ar fi fost la Colegiu.
În schimb, din articole apărute atât pe basilica.ro, cât și pe ziarullumina.ro – ediţia online a cotidianului BOR – am aflat că ar exista o tradiție potrivit căreia absolvenții CNAp se deplasează la Patriarhie pentru a primi o binecuvântare.
Acest obicei a fost început pe vremea Patriarhului Teoctist. În 2011, Patriarhul Daniel i-a primit pe cursanți, alături de care s-a fotografiat.
În 2012, cursanții au fost primiți în numele său de către PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.
Ziarul „Lumina” relata la acel moment:
Grupul de absolvenţi a fost condus de comandorul Laurenţiu Anghelescu, şeful Colegiului Naţional de Apărare al Ministerului Apărării Naţionale, care şi-a exprimat dorinţa ca această tradiţie să continue, întrucât prin vizita pe care o fac la Patriarhia Română se învrednicesc a fi binecuvântaţi, deoarece, „indiferent de poziţia pe care o avem în societate, pe ce palier al acesteia ne aflăm, întotdeauna este nevoie şi de acel dram de hrană spirituală care să ne ghideze în activităţile noastre viitoare şi pentru ca în anumite situaţii să ne ofere acea iluminare, idee binecuvântată, care să conducă la gândul bun. Din acest motiv, Colegiul Naţional de Apărare, care este instituţia politico-militară de pregătire a viitorilor lideri, doreşte să îmbine pragmaticul cu spiritualul.”
Patriarhul Daniel, în mijlocul unor absolvenţi din promoţia 2011 a Colegiului Național de Apărare. Foto: basilica.ro
Adrian Curaj: „Nu am predat niciodată la acest Colegiu”
După cum am precizat, doi membri ai Guvernului condus de Dacian Cioloș – Adrian Curaj și Vasile Dîncu – figurează pe lista celor care au fost invitaţi să susțină cursuri sau prelegeri la CNAp.
L-am contactat mai întâi pe ministrul Educației. Când l-am întrebat în ce context a ajuns să predea la Colegiu, Adrian Curaj ne-a silabisit:
Nu am predat ni-cio-da-tă la acest Colegiu. Ni-cio-da-tă.
După care a închis telefonul.
Am procedat la fel cu vicepremierul Vasile Dîncu. El a răspuns solicitării PressOne printr-un SMS în care a confirmat că a predat la CNAp:
La Colegiul Național de Apărare am predat acum câțiva ani. Pe teme de apărare: managementul riscurilor de securitate, securitate societală, războiul cognitiv, consensul și competiția politică ca factori de securitate/insecuritate.
Confirmări am primit și din partea foștilor miniștri ai Mediului Sulfina Barbu (PNL) și László Borbély (UDMR).
„Da, am fost invitat la un singur curs, despre securitatea mediului, pe vremea când eram ministru. Asta se întâmpla în 2011. Nu am primit bani. Vă pot garanta”, a spus, râzând, László Borbély, actualmente deputat UDMR.
Ceva mai generoasă în explicații a fost Sulfina Barbu:
„Da, am fost invitată ca specialist la Colegiul Național de Apărare. Cursurile pe care le-am susținut au fost legate de protecția mediului – componentă a securității naționale, și au fost mai multe prezentări. În primul rând, Strategia Națională de Apărare împotriva inundațiilor – de ce este parte componentă a securității naționale: pentru că se referă la securitatea cetățenilor, în primul rând, dar și la securitatea obiectivelor economice. Am prezentat și necesarul investițional în România pe termen mediu și lung, conform Strategiei.
Al doilea material a fost legat de instalațiile mari de ardere și instalațiile terestre care au substanțe periculoase în procesele tehnologice – de ce sunt componentă a securității naționale: pentru că un posibil accident la un astfel de obiectiv are impact regional și, de multe ori, și transfrontalier.
Cu siguranță, am fost în perioada 2008-2012, și eram președintele Comisiei de Administrație și Protecția Mediului din Camera Deputaților. Am fost invitată după ce aceste prezentări au fost făcute în CSAT, când eram ministrul Mediului, în 2006.
Am fost invitată de două ori în CSAT – nefiind membru al CSAT – să prezint aceste materiale, și sunt și absolventă a Colegiului Național de Apărare. Deci, am fost invitată să ţin cursuri ca specialist, fără să fiu remunerată.”
Cu aceeași întrebare i-am căutat pe foştii preşedinţi ai Camerei Valeriu Zgonea şi Roberta Anastase.
Primul a refuzat să discute cu noi, pe motiv că prin telefon nu poate oferi detalii din viața sa privată cuiva pe care nu îl cunoaște.
„De unde știu eu cine sunteți? Poate sunteți ministrul de Externe!”, a spus Zgonea, după care ne-a îndemnat politicos să trimitem o solicitare oficială către Camera Deputaților.
„Vă rog frumos să nu vă supărați pe mine, dar nu pot nici să confirm, nici să infirm”, a mai spus el.
În ceea ce o privește pe Roberta Anastase, ea ne-a declarat că nu își explică prezența pe listă.
„Sunt sigură că nu am predat acolo, iar dacă a fost vreo conferință, nu îmi amintesc. Am rugat-o și pe consiliera mea să caute, dar nu a găsit nimic legat de acest Colegiu”, ne-a spus Anastase.
*
Nume grele pe lista CNAp
Printre cei care au susținut prelegeri/cursuri la CNAp în ultimii 10 ani se numără:
– Principele Radu – care a devenit și doctor în Științe Militare, în 2006, la Universitatea Națională de Apărare;
– ambasadorul George Maior, fost director al SRI;
– directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu;
– foștii consilieri prezidențiali Cristian Diaconescu, Iulian Fota (care a fost şi director al Colegiului) şi Iulian Chifu;
– fostul șef ROMATSA Aleodor Frâncu;
– realizatoarea tv Lucia Hossu Longin – cunoscută mai ales pentru documentarele din seria Memorialul Durerii;
– fostul ministru al Economiei Lucian Bode, în prezent parlamentar PNL;
– foştii primari Sorin Oprescu şi Neculai Onțanu;
– secretarul de stat Raed Arafat;
– Cristina Trepcea, fostă membră în CNA;
– omul de afaceri Maricel Popa;
– consilierul prezidențial Teodor Frunzeti;
– ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu.
Printre invitații din străinătate se numără: ambasadorul Marii Britanii – Paul Brummell, fostul ambasador al SUA Mark Gitenstein, ambasadorul rus Oleg Malginov, fostul ambasador francez Phillippe Gustin, istoricul român Radu Ioanid ș.a.
În 10 ani, aproape 900 de absolvenţi ai Cursului VIP
Din 2006 până în 2016 inclusiv, 886 de persoane au absolvit Cursul VIP, cel care durează de trei săptămâni. Alături de cei peste 100 de parlamentari despre care am scris în luna mai, apar o seamă de alte persoane publice.
Promoția 2006: William Brânză (fost candidat la alegerile prezidențiale din 2014), fostul prefect al Capitalei Mioara Mantale, fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, omul de afaceri Gruia Stoica, directorul adjunct al SRI – Florian Coldea, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, fostul ministru de Interne Traian Igaș, fostul ministru al Mediului Lucia Varga, Valeriu Zgonea ș.a.
Promoția 2007: Georgian Pop (deputat PSD, şeful Comisiei de control al SRI), Neculai Onţanu, fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, fostul șef al Poliției Judiciare a Parchetului Național Anticorupție Remus Șpan, ministrul Tineretului și Sportului Elisabeta Lipă ș.a.
Promoția 2008: fostul procuror general Tiberiu Nițu, primarul Florentin-Costel Pandele ș.a.
Promoția 2009: deputații Mihăiță Calimente şi Ioan Ghișe, fostul ministru PDL Sorina Plăcintă, noul lider al UNPR Valeriu Steriu ș.a.
Promoția 2010: Elena Băsescu, ministrul de Interne – Petre Tobă, deputata Claudia Boghicevici, fostul ministru Lucian Isar, șeful CJ Dâmbovița – Adrian Țuțuianu.
Promoția 2011: liderul UDMR Kelemen Hunor, fostul ministru Gheorghe Flutur, senatorul PSD Nicolae Moga, fostul vicepremier Gheorghe Seculici, deputatul Andrei Dolineaschi ș.a.
Promoția 2012: deputatul PNL Mircea Dolha, omul de afaceri Octav Cobzăreanu, viceprimarul Capitalei Victor Iovici, Aurel Mătiuț – fost șef al Direcției Regionale Vamale Timișoara ș.a.
Promoția 2013: fostul secretar de stat în MAI Bogdan Tohăneanu, mai mulți deputați și senatori – Luminița Adam (UNPR), Ovidiu Donțu (PSD), Niculae Mircovici (minorități), Mircea Dobra (PNL), prefectul de Ilfov Speranța Cliseru ș.a.
Promoția 2014: Gabriela Firea, fostul consilier prezidențial Dorel Onaca, Andrei Tinu, Georgică Severin.
Promoția 2015: deputatul Daniel Fenechiu, senatoarea PNL Vasilica Miron, fostul secretar de stat în Ministerul Justiției Alin Antochi (demis de premierul Dacian Cioloș la începutul acestui an), senatorul UNPR Marius Isăilă, senatorul PSD Dan Șova și fosta sa logodnică, deputata PSD Cătălina Ștefănescu.
Promoția 2016: Patriciu Achimaș-Cadariu – fost ministru al Sănătății, ministrul pentru Societatea Informațională – Marius-Raul Bostan, ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul – Ciprian Bucur.
*
Hotărârea de Guvern nr. 438/1992, prin care se decide înființarea Colegiului Național de Apărare, prevede, la articolul 2, că:
La cursurile Colegiului Național de Apărare se pot înscrie personalități civile și militare, absolvenți ai institutelor de învățământ superior civil sau militar, care pot ocupa sau ocupă, în perspectivă, funcții de conducere și decizie în domeniile politicii de securitate și apărare națională.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this