Cinci metode pentru a combate depresia de iarnă. Sursa foto: Warren Wong / Unsplash

Cinci strategii împotriva depresiei de iarnă

Pentru cei dintre noi a căror stare de spirit este corelată cu vremea de afară, săptămânile de iarnă tind să fie cele mai dificile.

Deși depresia sezonieră (Seasonal Affective Disorder) nu afectează decât 5% din oameni, alți 15-20% au simptome similare – energie scăzută, stare de somnolență, poftă de mâncare crescută – fără a suferi de depresie clinică.

Cercetătorii nu știu exact de ce unii oameni se simt posomorâți în ianuarie și februarie, dar cea mai plauzibilă ipoteză este că ritmul circadian este dereglat de faptul că soarele răsare târziu și apune devreme.

Efectul asupra corpului este similar cu starea de jet-lag pe care o simți după un zbor lung cu avionul, numai că durează câteva luni, nu doar câteva zile.

Deși suplimentele cu melatonină și medicamentele antidepresive pot fi o soluție pentru unii, există remedii naturale care pot fi la fel de eficiente:

Terapia cu lumină puternică. Zilele de iarnă sunt scurte și rareori însorite, așa că cea mai populară metodă de a compensa absența luminii naturale de care are nevoie corpul este terapia cu lumină artificială.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Acest tip de tratament presupune 30-60 de minute pe zi de expunere la lumina unei lămpi de 10.000 de lucși. Cei care folosesc astfel de lămpi nu trebuie să privească le privească direct, ci pot sta pe internet sau citi o carte în timp ce „iau lumină”.

Mișcarea fizică în aer liber. Oamenii care devin depresivi iarna au tendința de a hiberna, însă cei care își fac curaj să alerge descoperă că mișcarea fizică are un efect uimitor asupra creierului. În loc să te obosească și mai mult, alergatul dă drumul la endorfine, îți limpezește mintea și alungă temporar gândurile negative.

Adaptarea regimului alimentar. Depresia sezonieră este asociată cu o poftă crescută de carbohidrați. Pizza și dulciurile dau energie pe termen scurt, însă amplifică starea generală de apatie.

Un regim anti-depresiv include carbohidrați complecși (cereale integrale, cartofi, fasole, năut), alimente bogate în Omega-3 (somon, păstrăv, macrou, sardine) și triptofan (curcan, banane, mazăre, spanac). Suplimentele cu vitamina D sunt o măsură de protecție suplimentară pentru cei care nu au parte de soare în timpul iernii.

Socializarea offline. Oricât ar fi de comod să-ți petreci serile de iarnă pe Facebook sau pe Netflix, ieșitul în oraș este esențial pentru combaterea melancoliei. Voia-bună și conversațiile cu prietenii sunt cel mai bun antidot pentru sentimentul de singurătate care însoțește depresia.

O atitudine scandinavă. În mod normal, te-ai aștepta ca depresia sezonieră să fie mai pregnantă în țările scandinave, unde iernile sunt mai lungi și mai grele, dar studiile arată că nordicii nu sunt mai deprimați iarna decât restul europenilor.

O cercetătoare care a petrecut 10 luni în Tromsø, o insulă în care „noaptea polară” durează două luni în fiecare an, a învățat că norvegienii privesc iarna ca pe un prilej de bucurie, nu ca pe un anotimp care trebuie îndurat.

Pe principiul „nu există vreme rea, ci doar îmbrăcăminte inadecvată”, norvegienii schiază și caută să rămână activi pe durata iernii, însă când stau în casă încearcă să cultive acel confort pe care îl dau lumânările, păturile și băuturile calde.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...