Cinci metode pentru a combate depresia de iarnă. Sursa foto: Warren Wong / Unsplash
Cinci metode pentru a combate depresia de iarnă. Sursa foto: Warren Wong / Unsplash
03/12/2019
Cinci strategii împotriva depresiei de iarnă
Pentru cei dintre noi a căror stare de spirit este corelată cu vremea de afară, săptămânile de iarnă tind să fie cele mai dificile.
Deși depresia sezonieră (Seasonal Affective Disorder) nu afectează decât 5% din oameni, alți 15-20% au simptome similare - energie scăzută, stare de somnolență, poftă de mâncare crescută - fără a suferi de depresie clinică.
Cercetătorii nu știu exact de ce unii oameni se simt posomorâți în ianuarie și februarie, dar cea mai plauzibilă ipoteză este că ritmul circadian este dereglat de faptul că soarele răsare târziu și apune devreme.
Efectul asupra corpului este similar cu starea de jet-lag pe care o simți după un zbor lung cu avionul, numai că durează câteva luni, nu doar câteva zile.
Deși suplimentele cu melatonină și medicamentele antidepresive pot fi o soluție pentru unii, există remedii naturale care pot fi la fel de eficiente:
Terapia cu lumină puternică. Zilele de iarnă sunt scurte și rareori însorite, așa că cea mai populară metodă de a compensa absența luminii naturale de care are nevoie corpul este terapia cu lumină artificială.
Acest tip de tratament presupune 30-60 de minute pe zi de expunere la lumina unei lămpi de 10.000 de lucși. Cei care folosesc astfel de lămpi nu trebuie să privească le privească direct, ci pot sta pe internet sau citi o carte în timp ce „iau lumină”.
Mișcarea fizică în aer liber. Oamenii care devin depresivi iarna au tendința de a hiberna, însă cei care își fac curaj să alerge descoperă că mișcarea fizică are un efect uimitor asupra creierului. În loc să te obosească și mai mult, alergatul dă drumul la endorfine, îți limpezește mintea și alungă temporar gândurile negative.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Adaptarea regimului alimentar. Depresia sezonieră este asociată cu o poftă crescută de carbohidrați. Pizza și dulciurile dau energie pe termen scurt, însă amplifică starea generală de apatie.
Un regim anti-depresiv include carbohidrați complecși (cereale integrale, cartofi, fasole, năut), alimente bogate în Omega-3 (somon, păstrăv, macrou, sardine) și triptofan (curcan, banane, mazăre, spanac). Suplimentele cu vitamina D sunt o măsură de protecție suplimentară pentru cei care nu au parte de soare în timpul iernii.
Socializarea offline. Oricât ar fi de comod să-ți petreci serile de iarnă pe Facebook sau pe Netflix, ieșitul în oraș este esențial pentru combaterea melancoliei. Voia-bună și conversațiile cu prietenii sunt cel mai bun antidot pentru sentimentul de singurătate care însoțește depresia.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
O atitudine scandinavă. În mod normal, te-ai aștepta ca depresia sezonieră să fie mai pregnantă în țările scandinave, unde iernile sunt mai lungi și mai grele, dar studiile arată că nordicii nu sunt mai deprimați iarna decât restul europenilor.
O cercetătoare care a petrecut 10 luni în Tromsø, o insulă în care „noaptea polară” durează două luni în fiecare an, a învățat că norvegienii privesc iarna ca pe un prilej de bucurie, nu ca pe un anotimp care trebuie îndurat.
Pe principiul „nu există vreme rea, ci doar îmbrăcăminte inadecvată”, norvegienii schiază și caută să rămână activi pe durata iernii, însă când stau în casă încearcă să cultive acel confort pe care îl dau lumânările, păturile și băuturile calde.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this