Foto: Andrew Neel / Unsplash
11/04/2018
Cinci sfaturi pentru un tânăr autodidact
În ultima vreme, pentru că tehnologia este asociată tot mai des cu încălcarea intimității și folosirea abuzivă a datelor personale, riscăm să uităm cât de norocoși suntem că trăim în era internetului.
Pentru cineva ca mine, care a terminat școala fără să știe mare lucru despre istorie sau despre filosofie, internetul reprezintă o resursă cât se poate de edificatoare.
Iată cinci sfaturi din propria experiență pentru cei care vor să învețe și după ce ies din facultate:
Folosește timpii morți ai unei zile. Timpul petrecut în drum spre serviciu, în aeroport sau făcând curat prin casă poate fi folosit pentru a asculta un audio book, o prelegere TED sau un podcast. Pentru cei care vor mai mult, site-uri precum edX, The Great Courses sau Masterclass oferă cursuri online de o calitate remarcabilă.
Studiază domenii cât mai diverse. Unul dintre avantajele învățatului online este libertatea de a explora subiecte care nu au neapărat legătură între ele. Când mă satur de citit despre politică sau istorie, deschid o carte despre berea artizanală sau un podcast în care muzicienii dezvăluie cum își construiesc piesele.
Într-un interviu mai vechi pentru revista Wired, Steve Jobs spunea că majoritatea oamenilor din industria IT nu sunt creativi pentru că nu au acumulat suficiente puncte între care să facă legături, așa că soluțiile propuse de ei sunt liniare.
Ca atare, dacă ești autodidact, internetul poate fi cel mai bun remediu pentru acest tip de îngustime a minții.
Cumpără-ți un Kindle. După mine, un Kindle este cea mai bună investiție în propria educație. Cu o tabletă de maximum 500 de lei, ai acces la majoritatea cărților publicate în engleză, la prețuri convenabile.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În ultimele săptămâni, am prins la reducere o capodoperă despre Balcani, o colecție de eseuri ale lui Orwell și o scurtă istorie a statului Israel.
Recunosc că e mai ușor să cumperi cărți decât să le citești, dar Kindle-ul m-a ajutat să descopăr și să citesc zeci de cărți care nu mi-ar fi ieșit în cale altfel.
Depozitează tot ce înveți în Evernote, o aplicație care funcționează ca o arhivă digitală. Eu o folosesc pentru a salva lucrurile de care vreau să-mi aduc aminte, dar care nu vreau să-mi încarce mintea: idei, citate, link-uri, articole care mi-au plăcut, titluri de cărți, pasaje pe care le-am subliniat pe Kindle etc.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Ceea ce pe vremuri aș fi notat în caiete, astăzi salvez în Evernote, iar faptul că am mereu pe telefon o arhivă organizată și accesibilă îmi face viața mult mai ușoară.
Folosește uneltele digitale împreună cu metode analog. Autorul Austin Kleon a descoperit cu surprindere cât de importante sunt metodele de învățare lente, care par ineficiente. Când iei notițe cu mâna, mintea procesează informațiile mai atent decât atunci când faci copy-paste într-un document digital.
Austin Kleon merge pe urmele profesorului Mortimer Adler, care a scris o carte clasică despre arta cititului.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Citind o carte cu un creion în mână, îți dai șansa de a intra într-o conversație cu autorul, de a pune întrebările care trebuie și de a găsi răspunsuri profunde.
Tabletele și aplicațiile sunt seducătoare, dar scrisul de mână și conspectatul rămân cele mai bune metode de a asimila învățătura din cărți.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this