Imagine din ecranizarea romanului "1984", al lui George Orwell. Cartea avertizează asupra pericolului în care cade o societate care se depărtează de adevăr.
Imagine din ecranizarea romanului "1984", al lui George Orwell. Cartea avertizează asupra pericolului în care cade o societate care se depărtează de adevăr.
29/01/2018
Cele patru tendințe care definesc epoca "decăderii" adevărului
Statele Unite ale Americii trec printr-o epocă a „decăderii” adevărului, arată o amplă cercetare a think-tank-ului RAND Corporation. Autorii notează că, deși nu a fost documentat științific, fenomenul poate fi observat și în Europa.
Ce înseamnă „decăderea” adevărului?
Studiul identifică patru tendințe care dau formă vieții publice din SUA și care, împreună, definesc o perioadă a scăderii încrederii în ceea ce numim adevăr. (O definiție riguroasă a adevărului puteți găsi în acest interviu cu profesorul de filosofie Mircea Dumitru, rectorul Universității București).
Cele patru tendințe sunt:
- creșterea dezacordului general cu privire la acuratețea faptelor;
- o linie de demarcație tot mai subțire între fapt și opinie;
- un volum tot mai mare de opinii, având ca rezultat creșterea influenței propriei interpretări în defavoarea faptului propriu-zis;
- scăderea încrederii în sursele clasice și verificate în timp, cele care informează bazându-se pe fapte.
Autorii studiului notează că fenomenul de răspândire a știrilor false (fake news) este mai degrabă un simptom, al unui set mai larg de distorsiuni.
De altfel, decredibilizarea adevărului este observată masiv doar în zona discursului public. Alte domenii studiate de autorii de la RAND Corporation, precum industria militară, tehnologia sau sportul, rămân preocupate de cercetarea bazată pe analiza faptelor.
Efectele celor patru tendințe sunt, de asemenea, departe de a fi fost creionate în totalitate.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Se evidențiază polarizarea socială − nu doar bazată pe diferențe de opinie, ci și pe criterii economice și demografice, adică un tip de fragmentare a societății despre care autorii studiului spun că nu a mai fost documentată anterior.
Tot printre efecte se numără generarea de politici schizoide, menite să satisfacă doar bucățele din societate, dar și îndepărtarea cetățenilor de procedurile pe care le presupun democrația și exercitarea puterii.
Raportul mai arată că vremurile de azi sunt unice doar prin gradul crescut de polarizare socială. Au mai existat perioade în care încrederea în adevărul obiectiv a scăzut; de pildă, după apariția tabloidelor de tip yellow journalism sau după ce televiziunea a devenit fenomen de masă.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Geoană, banii din Bulgaria și de la Nelu Varga. Finanțare de la o rețea de evazioniști: „Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi i-a băgat înapoi. Îi dădeam și un milion”
ONG-ul care îl vrea pe Mircea Geoană președinte a primit, în luna mai, 50.000 de euro de la o firmă fantomă din Bulgaria, controlată de un om de afaceri condamnat pentru înșelăciune care a fost pe lista fugarilor și a reușit să scape de pușcărie.
Relatări detaliate despre studiul întocmit de RAND Corporation puteți citi aici sau aici, iar raportul de cercetare îl găsiți aici.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this