logo
Susține
Oamenii fainiDezinformareInternaționalTineriProject FIstorieEnglish Section
  • Știri
  • Opinii
  • Mediu
  • Viața
  • Orașe
  • Oamenii faini
  • Dezinformare
  • Internațional
  • Tineri
  • Project F
  • Istorie
  • English Section
Lucian Muntean

Lucian Muntean

Redactor

Lumea

20/03/2017

Cele mai veninoase specii din lume sunt la București

https://images.pressone.ro/wp-content/uploads/2019/09/24173427/Lucian-Muntean.jpg

Lucian Muntean

Redactor

Șerpi, broaște, pești și insecte dintre cele mai veninoase pot fi văzute, până în 18 iunie, la Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din București. Speciile vii fac parte din colecția privată a orădeanului Florin Sîrb, iar cele conservate în insectare sau capsule – din cea a muzeului.
Broasca Otrăvitoare Aurie (Phyllobates terribilis) trăiește în pădurile ecuatoriale din vestul Columbiei. Secretă prin glandele pielii cel mai puternic venin dintre toate vertebratele. O simplă atingere este mortală pentru om. Otrava rămâne activă peste un an, fapt dovedit de vânătorii care folosesc săgeți impregnate cu acest venin. Este pe locul 2 în topul celor mai veninoase animale.
Broscuța Otrăvitoare Verde cu Negru (Dendrobates auratus) este răspândită în Nicaragua, Costa Rica, Panama și Columbia. Secretă un venin puternic, ce conține alcaloizi preluați din hrană, insecte și acarieni. Crește până la 3 centimetri. Chiar dacă pare fragilă, broscuța trăiește 7-8 ani.
Broscuța Otrăvitoare cu Brâie (Dendrobates leucomelas) trăiește în pădurile ecuatoriale din Venezuela și din Brazilia. Secretă un venin puternic, ce conține alcaloizi preluați din hrană, insecte și acarieni. În captivitate, având o altă dietă, toxicitatea secrețiilor scade mult.
Expoziția intitulată "Venin – frumuseți de neatins" este o ocazie de a întâlni în siguranță aceste specii extrem de periculoase. Pentru că întâlnirea în mediul lor natural nu este de dorit.
Pe locul 4 în top 10 animale veninoase se află șarpele Taipan Costal (Oxyuranus scutellatus). Este cea mai veninoasă specie de șarpe din lume. Trăiește în Australia și în Noua Guinee. Adulții pot ajunge la o lungime de 3,5 metri și se hrănesc cu mamifere mici. Este perfect camuflat chiar și în acestă imagine,
Cobra de Pădure (Naja melanoleuca) este răspândită în zone împădurite din Africa centrală, la sud de Sahara. Ajunge la 3 metri lungime și poate trăi până la 28 de ani. Cu toate că este o specie veninoasă, se adaptează în captivitate și își recunoaște stăpânul.
Această Mamba Neagră (Dendroaspis polylepis) tocmai a năpârlit –și-a lepădat vechea piele solzoasă. Trăiește în savane din sudul continentului african și este printre cei mai periculoși șerpi, având un venin cu efect neurotoxic. Evită contactul cu omul, dar devine agresivă dacă este provocată.
Crotalul de Venezuela (Crotalus durissus vegrandis) ajunge la 1,5 metri, trăiește în zone deschise, camuflat în ierburile din savană, și este activ ziua. Veninul extrem de puternic provoacă hemoragii, iar decesul survine prin paralizia mușchilor respiratori.
Vipera Pufăitoare (Bitis arietans) este specia responsabilă pentru mai mult de 60% din mușcăturile de șerpi din Africa, având unul dintre cele mai toxice veninuri produse de vipere.
Păianjeni și scorpioni din colecția Muzeului "Grigore Antipa".
Păianjenul cu Trapă (Cteniza sauvagesi), în capsula din stânga, este întâlnit în Italia, Corsica, Sardinia și Sicilia. Păianjenul-Lup (Alopecosa inquilina), în centru, este specific Europei, nordului Africii și Peninsulei Arabice. Păianjenul cu Trapă (Cyrtocarenum cunicularium), în stânga, poate fi întâlnit în Grecia și în Turcia. 
Cu toate că sunt păianjeni veninoși, cazurile de mușcături la oameni sunt foarte rare.
Melcii veninoși din familiile Terebridae și Turridae trăiesc în zonele tropicale de țărm, nisipoase și cu ape puțin adânci. Melcul cu Hartă (Conus geographus), o moluscă marină, este primul în topul celor mai veninoase animale.
Insecte din Ordinul Hymenoptera includ specii de albine și de viespi al căror venin poate fi periculos în cazul persoanelor alergice.
Fluturii fac parte din Ordinul Lepidoptera. Contactul cu perii și spinii de pe corpul unor specii pot produce iritații, chiar dermatite severe, blocaj renal, convulsii sau hemoragii.
Ploșnițele acvatice gigantice (Lethocerus grandis) – din Ordinul Heteroptera, Familia Belostomatidae – pot fi periculoase pentru oameni. La locul înțepăturii se pot produce infecții și cangrene.
Tarantula Roz Braziliană (Lasiodora parahybana). Este una dintre cele mai mari specii de tarantule, fiind pe locul 3 în clasamentul mondial. Dimensiunea unei astfel de vietăți poate ajunge la 28 de centimetri. Prezintă peri cu efect urticant și mușcătură veninoasă, nefiind însă periculoasă pentru om.
Liliacul Vampir (Desmodus rotundus). Această specie produce o salivă toxică cu proprietăți anticoagulante, care îi permite să bea sângele altor animale. Atacă păsări, mamifere domestice, chiar și omul. Prin salivă poate transmite virusul rabiei.
Ornitorincul (Ornithorhynchus anatinus) are la membrele posterioare niște pinteni conectați la glande producătoare de venin, care sunt extrem de active în perioada de împerechere. 
Veninul de Ornitorinc nu este letal pentru oameni, dar produce leziuni dureroase.
Scorpia de mare (Scorpaena porcus) trăiește în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană și în Marea Neagră. Are spini veninoși în înotătoarele dorsală, laterale și anală, iar înțepătura este foarte dureroasă, veninul fiind cardiotoxic.
Peștele-Leu (Pterois volitans) trăiește în recife de corali și lagune din Pacificul de Vest și este considerat specie invazivă în Marea Caraibilor și în zona coastei de est a Statelor Unite. Poate ajunge la 40 de centimetri și are spini cu venin neurotoxic și cardiotoxic. Înțepătura este dureroasă pentru om. Rareori, poate fi și mortală.
Peștele cu Față de Vulpe (Siganus vulpinus), chiar dacă pare delicat, are înotătoarele dorsală și anală dotate cu țepi veninoși. Este întâlnit în mările Indoneziei și Filipinelor și poate ajunge la 25 de centimetri.
Caracatița comună (Octopus vulgaris) trăiește în zona țărmurilor Mării Mediterane și ale Oceanului Atlantic. Unele specii au venin neurotoxic.
Un top al celor mai veninoase animale.

Share this

PressOne
  • RSS
  • Despre noi
  • Politica editorială
  • Politica de verificare a conținutului
  • Contact
  • Termeni și condiții

© 2025 PressOne.ro

  • RSS
  • Despre noi
  • Politica editorială
  • Politica de verificare a conținutului
  • Contact
  • Termeni și condiții