Foto: Facebook AUR
25/07/2024
Cei mai vânați oameni: care e treaba cu apartamentele de 35.000 de euro și cine trage pe cine pe sfoară
Coada făcută la „registrul” AUR, pentru a prinde un apartament de 35.000 de euro, e cea mai închegată imagine a dramei României postcomuniste. Lipsiți de orice reprezentare politică și de orice șansă de a fi relevanți pe agenda politicienilor, oamenii au redus așteptările la a primi măcar ceva.
Sunt puțini cei care sunt convinși că o astfel de împroprietărire în masă, apartamentele de chilipir, se va întâmpla. Dar posibilitatea de a participa este tot ceea ce acești oameni primesc ca răspuns la nevoile care îi preocupă pe ei.
Participarea la coada AUR a devenit însă pentru ei singura formă de relevanță la care au acces – suntem în fața unei ieșiri a comunităților închise din social media în offline și mecanismul cel mai puternic e acela al fricii de a nu fi lăsat deoparte.
Cel mai mare pericol nu e credulitatea oamenilor și faptul că sunt trași pe sfoară de un partid populisto-suveranist, ci acela al polarizării sociale gregare, în care noi contra ei este singura formă de relaționare socială. Iar de aici încolo, limbajul urii, invectivele, punerea la zid, rușinarea publică și demascările vulgare se vor manifesta în arenă, afară.
Partidele extremiste au înarmat comunitatea în multe feluri și i-au vânat pe cei singuri
Noreena Hertz, autoarea „Secolului singurătății. O pledoarie pentru relațiile interumane” (Editura Humanitas), argumentează, într-un interviu acordat spotmedia.ro, că tocmai această frică de a nu fi lăsat deoparte este folosită de politicienii cu platforme extremiste/populiste.
Citeşte informaţiile integral în articolul publicat de spotmedia.ro
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this