
01/04/2025
Ce au în comun biologul care s-a aventurat în junglă și-n Siberia, jurnalista care a creat un fenomen național în rândul copiilor și arhitectul îndrăgostit de Deltă (P)
Privite separat, carierele unor oameni par din universuri diferite. Dacă i-am privi pe fiecare în parte, am putea admira un muzician-actor cu o voce arhicunoscută, o jurnalistă care a creat un univers magic pentru copii, un fotograf care a surprins în imagini fascinante esența României sălbatice, un biolog care s-a aventurat în junglă și-n Siberia ca personajele unor filme de aventuri și un expert în istoria comunismului în România.
Dacă am continua să îi observăm individual, am cunoaște un specialist în conservarea și restaurarea patrimoniului arhitectural, am observa un arhitect care împletește visele cu realitatea și care transformă spațiile în povești, am întâlni un adevărat maestru al formelor și un fin povestitor prin arta arhitecturală, l-am recunoaște pe arhitectul care a făcut muzeul lui Ivan Patzaichin din Deltă și, nu în ultimul rând, un alt mare nume din domeniul arhitecturii ne-ar putea învăța, ca expert, lucruri foarte interesante despre restaurarea patrimoniului construit.
Însă, dacă i-am privi doar separat, am putea omite întregul: dincolo de diplome și de titluri, ei sunt exploratori ai vieții, artiști ai destinului și deținătorii unor povești inspiraționale care se vor intersecta sâmbătă, 12 aprilie, sub o singură umbrelă: conferința „De la diplomă, la destin”, în Sala Frescelor a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, într-un eveniment ce va dezvălui cum educația și idealurile se transformă în cărări neașteptate spre realizare profesională, într-o lume în care destinele și carierele oamenilor se împletesc ca într-o simfonie complexă.
Un eveniment pentru studenți, dar și pentru profesioniști
Numele mari, enumerate mai jos, din diferite domenii de activitate vor participa la conferința Cronicari Digitali și vor vorbi despre experiențele lor, despre lecțiile învățate de-a lungul timpului și despre momentele personale importante din profesiile care i-au consacrat.
Conferința „De la diplomă, la destin” se adresează în special studenților, dar și profesioniștilor care se confruntă cu provocările tranziției de la studii, la viața profesională. Evenimentul își propune să ofere participanților perspective valoroase și inspirație prin intermediul poveștilor de succes ale invitaților. Locurile sunt limitate. Pentru înscrieri, accesați următorul link: De la diplomă la destin.
Cultură și științe
Conferința va fi structurată pe două paneluri. Primul dintre ele va explora intersecțiile dintre cultură și știință, va analiza modul în care educația formală influențează carierele din aceste domenii, limitând sau deschizând noi perspective, iar participanții vor cunoaște punctele de vedere ale unor personalități din diferite zone de activitate.
Mihai Mărgineanu, cântăreț, actor și compozitor de muzică folk și pop-rock. Un boem al modernității, cu o voce limpede și puternică precum o țuică de prune, cu o personalitate fermecătoare. Actor, muzician și povestitor iscusit, el ne prezintă în versuri și în acorduri de chitară lumi pline de patimă, transformând viața oamenilor simpli în cântece vesele și făcând din melodiile sale o veritabilă coloană sonoră pentru momentele pline de viață. Mihai Mărgineanu este un adevărat fenomen românesc. Un românesc curat, ca pe vremuri.
Mirela Retegan, jurnalist, realizatoare/prezentatoare radio și fondatoare Gașca Zurli. Creatoare a universului Zurli, un fenomen al copilăriei pline de viață, Mirela Retegan este, în același timp, și „Antrenorul părinților”, un ghid care-i ajută pe cei mari să facă față, zâmbind, provocărilor parentale. Povestitoare și scriitoare, antreprenor și speaker, unul dintre puținii jurnaliști români care au urmat cursurile BBC, ea ne demonstrează în fiecare zi că drumul către succes este presărat cu multe zâmbete și poate fi plin de culoare, cu un farmec desăvârșit.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Dan Dinu, fotograf de natură, regizor și producător. Maestru al luminii, explorator al sălbăticiei, artist care transforma natura în povești cu personaje fascinante, Dan Dinu este unul dintre cei mai cunoscuți fotografi de natură din țară și membru fondator FORONA, Organizația Fotografilor de Natură din România. Albumul de fotografie „România sălbatică” și filmul care a urmat nu a fost decât cireșele de pe un tort absolut fascinant de storytelling vizual. Printre colaborările lui cu nume celebre sunt de amintit BBC, NatGeo Wild sau HBO Europe.
Matei Gheboianu, decanul Facultății de Istorie a Universității din București. Voce în domeniu, pasiune molipsitoare, expert desăvârșit. Specialist în istoria comunismului în România, el este omul care ne oferă o perspectivă captivantă asupra trecutului, ajutându-ne să înțelegem mai bine prezentul și să știm cum să ne construim viitorul pe care ni-l dorim.
Alexandru Stermin, lector la Facultatea de Biologie și Geologie - Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Licenţiat în biologie şi teologie, cu masterate în filosofie şi psihanaliză, este biolog, explorator și autor de succes. Cariera lui ne amintește de marii exploratori ai secolelor trecute, doar că Alexandru Stermin este un om al prezentului. A participat la expediții în junglele Americii de Sud și în Siberia și ne poate povesti ore întregi despre lumi pe care nu le-am cunoscut decât în filme.
Arhitectură și patrimoniu
Cel de-al doilea panel, „Arhitectură și Patrimoniu”, va aborda multiplele direcții pe care le poate urma cariera unui arhitect, de la protejarea patrimoniului și regenerarea urbană până la arhitectura expozițională și designul de evenimente culturale, iar nume mari din domeniu ne vor împărtăși din experiențele lor.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Hoi An, Vietnam. Despre război și o misterioasă ilustrată de trimis acasă.
Aici, în Indochina, e cald, miroase a fum de frunze arse și gânduri igrasioase se lipesc de zidurile năpădite de mucegai ale caselor. Trauma și spaima de război stau încă lipite de figurile lipsite de expresie ale oamenilor. Le poți citi în ochi atunci când stau călare pe scutere, aliniați la semafor, așteptând culoarea verde.
Arh. Irina Iamandescu, director adjunct Monumente istorice - Institutul Național al Patrimoniului. Este specialist în conservarea și restaurarea patrimoniului arhitectural, cu o vastă experiență în protejarea monumentelor istorice din România. Doctor în arhitectură, ea contribuie la păstrarea și valorificarea patrimoniului construit, asigurându-se că trecutul rămâne o resursă valoroasă pentru viitor. În calitate de cadru didactic își împărtășește cunoștințele cu noile generații de studenți, contribuind la formarea viitorilor specialiști în domeniu. Prin activitatea sa, sprijină inițiativele de restaurare și promovează bunele practici în domeniu, având un rol important în protejarea și valorificarea patrimoniului cultural.
Arh. Eliza Yokina, membru fondator SYAA, De-a Arhitectura și Cumulus. Eliza Yokina lucrează, de ani buni, la un altfel de război de țesut. Ea este arhitectul care împletește visele cu realitatea și care transformă spațiile în povești. Are o viziune profund artistică, o pasiune nebună pentru detalii și creații care se adresează inimilor noastre. Fondatoare a „De-a Arhitectura”, ea îi poartă pe copii în lumea arhitecturii și tot ea ne invită, prin „Vise despre case”, să-i oferim imaginației un loc de poveste. Eliza Yokina construiește și, mai mult decât atât, inspiră. Și te ajută să visezi în spații, în umbre și-n lumini.
Arh. Horia Moldovan, președinte al Senatului Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Cu o privire atentă către patrimoniu și cu o viziune plină de îndrăzneală asupra arhitecturii contemporane, Horia Moldovan creează spații care respiră istorie și care ne inspiră către inovație. Cariera sa de arhitect și de profesor este ca o punte între trecut, prezent și viitor. Un adevărat maestru al formelor și un fin povestitor prin arta arhitecturală, Horia Moldovan transformă fiecare proiect într-o experiență unică.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Arh. Teodor Frolu, cofondator The Ark, Asociația „Ivan Patzaichin–Mila23”. Să vorbim, oare, despre profesia de arhitect a lui Teodor Frolu sau să ne referim mai degrabă la The Ark, unul dintre cele mai importante exemple de recuperare arhitecturală a unei clădiri de patrimoniu, devenită un adevărat pol al creativității ce găzduieşte mai multe organizaţii independente din industriile creative? Însă cu siguranță trebuie să menționăm Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, al cărei cofondator este: un proiect alături de multe altele, care fac din Teodor Frolu un simbol al preocupării pentru patrimoniul cultural și natural al Deltei Dunării. O personalitate mai mult decât complexă, care ne demonstrează câte fațete inedite poate avea cariera de succes a unui om.
Arh. Tudor Pavelescu, fondator Modul 28 – Atelier de arhitectură. Cu ajutorul său, am putea învăța lucruri foarte interesante despre arhitectură și restaurarea patrimoniului construit. Studiile și cariera l-au purtat pe Tudor Pavelescu de la Sibiu la București și apoi la Izmir, în Turcia, iar între 2017 și 2019 a locuit la Madrid și la Roma, unde a aprofundat tehnici de restaurare și de punere în valoarea a monumentelor istorice. Biroul Modul 28 dorește să experimenteze modul în care aspectele universale ale arhitecturii se îmbină cu expresiile culturale specifice și să aducă un suflu nou clădirilor vechi, transformându-le în spații care respiră nu doar istorie, ci și contemporaneitate, cu dedicație pentru viitor.
Moderatori cu povești inspiraționale
Evenimentul va fi moderat de Diana Popescu și de Silvia Teodorescu, ale căror povești sunt, la rândul lor, nu doar inedite, ci și complexe, inspiraționale și mai mult decât potrivite pentru o conferință-dezbatere despre evoluție profesională și despre marile momente indispensabile într-o carieră de succes.
Diana Popescu este scriitoare, moderator principal al podcastului Cronicari Digitali și jurnalist cultural cu o carieră de peste două decenii. A lucrat la Adevărul, Gândul și Digi24, unde a fost timp de 7 ani producătorul emisiunii DIGICULT. A intervievat sute de personalități ale lumii culturale – de la scriitori laureați ai Premiului Nobel, staruri de la Hollywood la chefi, muzicieni și artiști vizuali celebri. Din 2020, moderează podcastul Cronicari Digitali, scuturând de praf și prejudecăți interacțiunea cu istoria și cultura.
În același an, a publicat prima carte de literatură pentru copii: „Aventurile Lunei în lumea cuvintelor sucite”. Recent, a lansat a doua sa carte, „Viața are abonament pe toate liniile”, o colecție de instantanee urbane, scrisă cu vervă și umor. Pasionată de artă, arhitectură și gastronomie, călătorește constant în căutare de povești. Crede că jurnalismul autentic se bazează pe curiozitate, respect și un dram de aventură.
La rândul ei, după ce a devenit jurnalist în presa centrală scrisă, Silvia Teodorescu s-a alăturat echipelor care lucrau la cele mai relevante proiecte pentru mass media: a participat la realizarea Codului Deontologic al Jurnalistului pentru România și a negociat primul contract colectiv de muncă pentru ramura mass-media în care a fost introdusă și clauza de conștiință (dreptul jurnalistului de a refuza semnarea unui articol asupra căruia se intervine abuziv).
În 2005, și-a deschis propria agenție de comunicare unde, alături de o echipă de profesioniști, a dezvoltat campanii și proiecte pentru branduri și companii. Din 2018, realizează campanii de digital si classic PR în domeniul Cultura/Artă, Patrimoniu cultural, Eco Turism, turism istoric și Societate Civilă. Cronicari Digitali, Bornele nevăzute de pe Via Transilvanica, Amintiri Gustoase și România Atractivă sunt printre cele mai cunoscute campanii naționale de comunicare coordonate direct.
Programul evenimentului
Sâmbătă, 12 aprilie
• Orele 11:00 - 12:00: Înregistrarea participanților
• Orele 12:00 - 16:00: Cele două paneluri tematice
Locație: Sala Frescelor, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM), Str. Academiei 18-29, sector 1, București
Evenimentul este organizat de Asociația Human Made Art (parte din proiectul cultural „Cine ascultă o casă?” ediția a III-a) și este susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de Arhitectură.
Conferința-dezbatere este realizată cu sprijinul AQUA Carpatica.
Parteneri instituționali: Institutul Național al Patrimoniului, Facultatea de Arhitectură UAUIM, Facultatea de Istorie a Universității din București, Facultatea de Litere a Universității din București, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this