S-a ieșit ani de zile în piețe, la proteste. Dar țara ca afară se construiește mai ales prin vot. Foto: Alexandra Pandrea / Inquam Photos

Ce alegi azi

Azi alegi dacă-ți pasă sau nu de orașul în care locuiești.

Dacă dai totuși mai mult de doi lei pe viitorul său și dacă te interesează câtuși de puțin ce se întâmplă cu el.

Dacă ești de părere că-ți modelezi singur viitorul sau ești OK să decidă alții pentru tine.

Alegi dacă îți place democrația și dacă totuși crezi că părerea ta contează.

Nu părerea pe care o scrii pe social media, uneori cu vehemență. Nu, aia nu contează prea mult dacă nu pricepi că puterea de a schimba lucrurile se exprimă în primul rând prin vot. Așa e regula jocului.

Azi alegi, uneori, răul mai mic. Alteori, ai putea alege chiar oameni fără șansa de a câștiga acum alegerile, dar care în viitorul apropiat ar putea schimba modul în care e condus orașul tău, apoi chiar România.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

Azi alegi, în prea multe orașe din România, ținându-te de nas. Nu-i nimic, masca ajută. Iar dacă te întrebi de ce ar trebui totuși să te duci la vot în condițiile în care nu-ți inspiră entuziasm niciunul dintre candidați, motivul este simplu: dacă te uiți atent-atent, vei vedea că nu sunt toți la fel. Unii dintre ei sunt mai buni decât ceilalți.

Dar de foarte multe ori la aceste alegeri, ai ocazia să votezi oameni care chiar pot să schimbe lucrurile. Rapid. În România. În orașul tău. E prima dată când se întâmplă asta după foarte multă vreme. Nu irosi această șansă.

Azi alegi cum vrei să arate orașul tău în următorii patru ani. Dacă ești de părere că au furat, dar au și făcut, s-ar putea să vezi că orașul tău va rămâne din ce în ce mai în urma altor orașe unde nu s-a furat, dar s-a și făcut mult mai mult decât în orașul tău. Și asta se va traduce într-o viață mai proastă pentru tine, într-o sănătate mai precară, în bani mai puțini și, în final, într-o frustrare că n-ai ales ce trebuie.

Azi alegi, în prea multe orașe din România, dacă vrei primari care privesc spre viitor sau primari cu apucături medievale. Pe primii uneori nu-i prea cunoști, pentru că sunt nou-veniți în politică. Pe ultimii îi știi prea bine și s-ar putea să fii confortabil cu ce știi. E și asta o alegere.

În fine, azi alegi ceva mult mai important decât ai ales anul trecut, la europarlamentare. Pentru că modul în care se schimbă orașele transformă, în cele din urmă, modul în care arată România.

Dacă toată poliloghia de mai sus nu te-a convins cât de important e să mergi la vot, și statul acasă e o alegere. Cu care va trebui să trăiești în următorii patru ani, știind că, atunci când puteai face diferența, ai ales să nu faci nimic. Dar România nu va merge înainte cu oamenii care nu fac nimic.

Dacă vrei să avem democrație în România și în următorii patru ani – și unde poate fi exprimată mai bine democrația decât în propriul oraș? – atunci vei face, totuși, ceva astăzi.

Iar apoi, indiferent de votul tău, vei avea dreptul să-i tragi la răspundere pe cei care au câștigat alegerile. Preferabil, într-o țară în care cei de la putere chiar răspund în fața ta și nu ridică din umeri, asemenea celor care vor alege să nu voteze azi.

Decizia îți aparține. La fel și consecințele.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...