
Colaj: Mălina Gîndu
10/07/2025
Cazul celor „50 de minore gravide” din Maramureș. Cum devine un număr neverificat un „caz șocant”
- „O realitate șocantă iese la iveală dintr-unul dintre cele mai sărace colțuri ale României: în Ponorâta, un cătun din comuna Coroieni, 50 de minore sunt gravide”, relatează un post local din Maramureș, în data de 4 iulie;
- Știrea este preluată fără alte verificări de presa centrală. Cazul, prezentat drept revoltător și alarmant, are totuși un defect – numărul nu are legătură cu realitatea din teren pentru că, de fapt, nimeni nu știe care este acesta;
- PressOne a descoperit că, în realitate, nicio instituție din Maramureș – Protecția Copilului, Inspectoratul Școlar sau Prefectura – nu știe câte mame minore sunt în comună sau la nivelul întregului județ;
- Mai mult, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Maramureș susțin, într-o discuție cu PressOne, că o explicație pentru numărul mamelor minore ar putea fi bursele acordate acestora.
„Am fost într-o vizită de lucru la Coroieni, respectiv școala din Ponorâta, și am aflat că avem 50 de minore gravide, dintre care doar trei sunt școlarizate” , declara inspectorul școlar pentru minorități al ISJ Maramureș, Iuliu Petky, pentru PLUS TV Maramureș, vinerea trecută.
La scurt timp, informația s-a rostogolit în presa centrală exact în această formă:
«Situație revoltătoare în Maramureș. 50 de minore dintr-un sat sunt gravide, unele au sub 12 ani. Protecția Copilului a aflat din presă» - Antena 3
«Caz șocant într-o comună din Maramureș: „Am aflat că avem 50 de minore gravide”. Unele fete au sub 12 ani» - Adevărul
«Tot mai multe minore devin mame. Caz alarmant într-un sat din județul Maramureș: mai multe fete sub 12 ani sunt însărcinate» - Mediafax
DGASPC Maramureș: „Nu am fost informați!”
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Luni, 7 iulie, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș emitea un comunicat de presă în care preciza că situația nu e cunoscută la nivelul instituției, dar „în măsura în care informațiile se confirmă”, va interveni prompt.
Cătunul Ponorâta are o populație de mai puțin de o mie de locuitori. Ne-am întrebat cum a fost posibil ca instituția care are atribuția legală de monitorizare, evaluare și intervenție în cazurile de mame minore să afle despre existența unui asemenea caz din presă. Și este acest număr real?
Informația privind numărul mamelor minore din comuna Coroieni a fost făcută publică de un reprezentant al Inspectoratul Școlar din Maramureș, la care informația ar fi ajuns într-un mod informal.
„A fost o discuție neregulată printr-un document, într-un birou la primărie, unde a fost și un asistent social care le-a spus acea informație”, explică inspectorul general Mihai Pop.
DGASPC Maramureș nu știe cu exactitate câte mame minore sunt în comună sau la nivelul întregului județ. Foto: Facebook/ DGASPC Maramureș
VIDEO. La ce vârstă cred românii că e normal ca tinerii să-și înceapă viața sexuală?
PressOne a întrebat mai mulți români cum cred ei că ar trebui să ajungă informația esențială la tineri, înainte să-și înceapă viața sexuală.
VIDEO. „Nu e despre atracție”. Ce să faci dacă ești hărțuită pe stradă
Project F explorează mecanismele din spatele hărțuirii stradale, mentalitatea agresorului, ce spune legea și mai ales – ce putem face, individual și colectiv, pentru o lume mai sigură.
„ Informația pe care o am până la momentul ăsta, sigur că neoficială, zice că sunt șase însărcinate, plus patru cu suspiciunea de a fi însărcinate, minore. Nu-i chiar așa de mult raportat la situație și la numărul de oameni. Nu am fost informați! Ca să vă răspund și la întrebare”, susține, pentru PressOne, directorul DGASPC Maramureș, Silviu Ungur.
Am încercat să aflăm, mai concret, dacă Protecția Copilului Maramureș are o situație la zi a mamelor minore din județ.
„O avem. Sigur, noi trebuie să le cuantificăm. Le avem bine documentate”, ne asigură directorul, dar care ne roagă să-l „păsuim”. Colegii din serviciul de intervenții sunt plecați chiar la Ponorâta.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Cum devine o afirmație neverificată un „caz șocant” în presă
17 iunie 2025. La inițiativa Prefecturii Maramureș, în comuna Coroieni are loc o vizită de lucru pe tema abandonului școlar. Între inspectorul școlar pentru minorități, Iuliu Petky, și asistenta socială din comună, Lenuța Tuns, ar fi avut loc, potrivit acesteia, un dialog din care acesta ar fi înțeles eronat că în comuna Ponorâta are fi 50 de mame minore, când asistenta socială s-ar fi referit, de fapt, la numărul total de copii născuți anual.
27 iunie 2025. Într-o ședință convocată de Prefectura Maramureș, pe tema problemelor de abandon și violență în mediul școlar, inspectorul școlar Iuliu Petky prezintă informațiile aflate din teren: în cătunul Ponorâta, din comuna Coroieni, ar exista 50 de minore gravide.
2 iulie 2025. La Baia Mare, în timpul unui eveniment de lansare a unui proiect finanțat din fonduri elvețiene la care este prezentă și presa locală, transmite mai departe informația eronată și adaugă:
„Pe lângă asta avem o problemă și legată de burse, nu știu câți cunoașteți toate beneficiile pe care le primesc cei de acolo.”
Câte mame minore sunt, de fapt, în Ponorâta?
„Până în iulie, avem un total de 15 mame care au născut, iar dintre ele 5 sunt minore. Am identificat în teren încă 6 minore însărcinate. Deci sunt 11 în acest moment”, susține, pentru PressOne, asistenta socială din comună, Lenuța Tuns.
Asistenta reclamă, totuși, o creștere alarmantă a numărului de mame minore din comună. Motivul?
„Legiuitorul a cam venit cu mai multe drepturi. (...) Au crescut foarte mult veniturile la categoria asta.”
Reporter: Ați semnalat către Protecția Copilului faptul că în comunitate sunt minore care rămân însărcinate și ajung să fie copii cu copii?
Protecția Copilului mi-a spus să îi sesizez în situația în care consider că e un abuz și se află mama în situație de risc. Dacă nu, rămâne la noi să îi oferim consiliere și tot ce să facă.
Reporter: Și până acum nu ați considerat că ar fi fost vreo situație de abuz?
Acum… am găsit o minoră însărcinată și automat să fac adresă la DGASPC? Îmi vine răspunsul înapoi: voi ce ați făcut? Eu nu am trimis, vă spun sincer, nicio situație oficială.
Pentru unii din reprezentanții instituțiilor de învățământ din zonă, bursele pentru mame minore ar reprezenta o potențială „explicație” pentru creșterea numărului acestora
Nici școala din Coroieni nu a făcut sesizări oficiale către Protecția Copilului în privința mamelor minore, afirmă directoarea adjunctă a instituției, care pune pe seama burselor amploarea fenomenului.
„Situația cu mamele minore a luat o amploare de necontrolat în momentul în care legal li s-a atribuit bursa de mame minore.”
Ce înseamnă, însă, o situație de necontrolat? Trei eleve în clasa a șaptea, care au au beneficiat de bursa de mamă minoră în cuantum de 700 de lei, pentru că au venit la școală după ce au născut.
Teza se menține și la nivelul Inspectoratului Școlar din Maramureș:
„S-a introdus acum 2 ani măsura de a da bursă pentru mame minore. Mi-a spus directoarea că situația asta se va agrava, cunoscând specificul locului”, îmi spune inspectorul general Mihai Pop.
Reporter: În ce sens se va agrava?
Vor duce bărbați acasă la acești copii.
Cu toate acestea, oficialii Inspectoratului Școlar nu cunosc numărul exact de mame minore frecventează școala, la nivelul de județ.
M.P.: Nu am informația. (...) Vă dați seama că noi monitorizăm, noi îi susținem să vină la școală dar depinde efectiv de ei, pentru că nu îi putem lua de acasă.
Reporter: Cum o susține școala pe o mamă minoră care vrea să reia studiile?
M.P: La fel cum ajută pe oricare copil dintr-o comunitate de acest gen care vine la școală (...) E complicat și foarte complicat. La Coroieni am program masă caldă. Nu-i interesează mâncarea. Îi interesează doar banii.
- Bursele pentru mame minore au fost introduse în anul școlar 2023-2024 prin noua lege a Educației.
- Cuantumul lor este de 700 de lei/lună, și se acordă pentru „susținerea participării la educație, a prevenirii abandonului și a nereușitei școlare”. Condițiile pentru elevele beneficiare sunt reluarea cursurilor după naștere și frecventarea acestora.
- Deși au fost tăiate inițial de guvernul Bolojan, în varianta finală a pachetului de măsuri fiscal-bugetare, asumat luni, bursele pentru mame minore reapar în aceeași formă.
- 960 de eleve (0,06% din totalul elevilor bursieri) au beneficiat în anul școlar 2023 - 2024 de acest tip de bursă.
La solicitarea PressOne, DGASPC a oferit redacției date cu privire la evoluția mamelor minore din Maramureș.
Este, însă, acesta numărul total de mame minore din județul Maramureș? „Nu, nicidecum”, susține directorul instituției, Mihai Pop, într-o nouă conversație telefonică avută cu reporterul PressOne.
Reporter: Spuneți că aveți date incomplete. Nu, ale noastre sunt complete din punctul nostru de vedere. Incomplete raportat la ce doriți dumneavoastră.
Reporter: Și ce se întâmplă cu cazurile care nu vă sunt raportate? Nu sunt centralizate în niciun fel la nivel județean?
Ar trebui la prefectură.
De la prefectură aflăm că „Instituția prefecturii nu monitorizează aceste date. Le au la DGASPC.”
Doar în cătunul Ponorâta, potrivit asistentei sociale, numărul real e de 11 minore care au născut sau urmează să nască anul acesta.
În ultimii 5 ani, peste 88 de mii de minore din România au devenit mame, potrivit datelor INS centralizate de Asociația Moașelor Independente. Peste 3.600 aveau sub 15 ani. România ocupă, în continuare, primul loc în Uniunea Europeană la numărul de mame minore.
Doar în 2023, peste 400 de fete între 14 și 16 ani au născut a doua oară. În același an, 98 de fete de 16-17 ani nășteau al treilea copil în România.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this