Groapa de gunoi ilegală din Giulești e doar unul dintre locurile care poluează aerul din București.
Groapa de gunoi ilegală din Giulești e doar unul dintre locurile care poluează aerul din București.
30/09/2024
Cât timp mai avem până ne îneacă gunoiul în București? Groapa de la Vidra e aproape plină
Din gunoiul pe care-l produce fiecare bucureștean zilnic, puțin peste 1 kilogram ajunge la groapa de la Vidra.
Mai avem un pic și umplem acel unic depozit de deșeuri pe care-l mai avem la dispoziție. Cum vom scăpa ulterior de uriașele cantități de gunoi pe care le generăm, nimeni nu știe. Din păcate, cea mai recentă încercare a primăriilor din București de a amenaja o nouă groapă de gunoi a eșuat.
Iar timpul nu se scurge în favoarea noastră.
Prima mare problemă este că niciuna dintre cele 7 primării nu știe cât gunoi generăm, în București.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în Municipiul București (ADIGIDMB) – din care fac parte toate primăriile din Capitală – susține că un bucureștean ar produce, anual, doar circa 424 kg/deșeuri.
Dar e doar o estimare nevalidată. Iar parte dintre documentele la care face referire ADIGIDMB sunt fie statistici naționale de generare a deșeurilor – care s-ar putea să nu descrie fidel comportamentul bucureștenilor – fie proiecții făcute în urmă cu mai mulți ani.
De ce nu știm cât gunoi generăm, în București
Surse de încredere din primăriile de sector au explicat pentru spotmedia.ro că datele care descriu gestionarea deșeurilor nu se centralizează unitar. Pe de o parte, primăriile de sector află de la societățile de salubrizare cu care au contract cât gunoi se strânge de la populație, din spațiile publice (prin măturat, colectarea deșeurilor abandonate, golirea coșurilor stradale etc.) și de la unele firme.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Dar există și companii mari - cum ar fi unele supermarketuri - care au contracte separate de gestionare a deșeurilor. Datele cu privire la acele cantități și fluxuri de gestionare nu ajung la primăriile de sector.
Informațiile respective ar trebui să le fie furnizate autorităților de mediu. Dar dacă nu le-a obținut ADIGIDMB - ai cărei membri sunt, totuși, instituții conduse de primari din toate partidele mari - e limpede că ele nu sunt la îndemână.
Cât gunoi ajunge la groapă
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Una peste alta, chiar dacă nu știe cât gunoi produc bucureștenii, ADIGIDMB știe cât au dus la groapă, pentru depozitare, în 2023: 725.112 tone.
Citeşte informaţiile integral în articolul publicat de spotmedia.ro
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this