Foto: Kyle Glenn / Unsplash.com
01/11/2017
Când toată lumea se ceartă pe Facebook, așteaptă 5 minute
Una dintre consecințele vădite ale tribalismului politic este degradarea discursului public. Într-un interviu recent, scriitorul Mircea Mihăieș spune că România a rămas încremenită „într-un model de țară în care în discursul public domină resentimentul, ura, invidia, scârba faţă de tot ce e făcut de altul„. El crede că această stare de ostilitate este amplificată de Facebook:
Ceea ce ar fi trebuit să fie o agoră unde să se adune vocile indivizilor care au ceva de spus s-a transformat într-o învălmășeală de ego-uri supradimensionate, într-o pălăvrăgeală sterilă şi într-o deversare de narcisism absolut grețoase. Eficacitatea „civică” a așa-numitelor „medii de socializare” tinde spre zero.
Diagnosticul lui Mircea Mihăieș este dur, dar greu de contrazis. Polemicile de pe Facebook despre imigrație sau despre căsătoria între persoane de același sex sunt marcate mai degrabă de emoție și fanatism, decât de fapte și argumente.
Asta se întâmplă pentru că, în economia virală a rețelelor de socializare, oamenii sunt mai preocupați să-și semnaleze propria virtute în cadrul tribului din care fac parte decât să caute adevărul.
*
Dacă vrei să îți păstrezi luciditatea când tot mai multă lume pare că își pierde capul, primul pas este să înveți să gândești bine.
Profesorul Alan Jacobs a scris o carte despre metodele și exercițiile mentale care ne pot ajuta să vedem lumea așa cum este ea de fapt, dincolo de prejudecățile și manipulările care distorsionează realitatea.
În loc să caricaturizăm punctele de vedere contrare, Jacobs ne recomandă să le prezentăm cu acuratețe, așa cum ar face-o adversarii înșiși. De asemenea, el ne îndeamnă să petrecem mai mult timp cu oameni care au opinii contrare, dar sunt cinstiți și integri.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Poate cel mai folositor sfat al lui Jacobs este să așteptăm 5 minute înainte de a răspunde unei postări sau unui comentariu cu care nu suntem de acord.
Graba de a-i pune la punct pe ceilalți viciază gândirea corectă, iar polemicile de pe Facebook sunt rareori edificatoare tocmai pentru că oamenii reacționează impulsiv, fără să-și ia câteva minute de gândire înainte de a tasta.
Pe scurt, ca să gândești bine, trebuie să nu te grăbești, să fii onest din punct de vedere intelectual și să vrei să înveți mai mult decât să ai dreptate. Aceste obiceiuri nu îi sunt la îndemână aproape nimănui, dar există oameni care încearcă să le pună în practică pentru că speră „să devină mai mult decât sunt acum”.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
*
Într-o notă similară, Dragoș Aligică a postat pe Facebook câteva sfaturi pentru jurnaliștii care scriu despre politică externă, sfaturi pe care ar face bine să le urmeze toți cei care pun lumea la cale preluând gândirea prefabricată a surselor de informare partizane:
Când lucrurile sunt prea complicate, prea confuze, prea obscure nivelului nostru de informare sau capacității noastre de analiză, cel mai onest si util public lucru pe care îl putem face este pur si simplu să recunoaștem asta. Și să ne abținem. Nu e o rușine. E, de fapt, o virtute. Nu faci nimănui un serviciu dacă ocupi spațiul și timpul oamenilor pretinzând că le explici lucruri pe care nici tu nu le înțelegi.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this