
Fish House, restaurantul deschis de croatul Zoran Savic în București.
26/01/2018
"Bucătarul casei Lannister" a deschis un restaurant în București
Zoran Savić s-a născut și a crescut la Rijeka, cel mai mare port și nod comercial din Croația. Înainte să învețe să scrie, știa deja să curețe creveți (shrimps). Și, vorba soldatului Bubba din Forrest Gump, aceste crustacee marine oferă nenumărate posibilități.
„Zoki” a început școala de bucătari la 14 ani și a ajuns să lucreze în restaurante importante din țara sa natală.
În vara lui 2011, când producătorii serialului Game of Thrones au ales Dubrovnikul pentru imaginarul King’s Landing, Savić lucra într-un restaurant de top din orașul supranumit „perla Croației”.
Pe Debarcaderul Regelui și-au făcut apariția „Lannisterii”. Conform scenariului, aceștia se împuținau de la un episod la altul, însă, la ora mesei, capetele încoronate redeveneau simpli muritori, de foame.
Pentru trei luni, Zoran a făcut parte din echipa care a hrănit starurile producției HBO. „Three months of hell cooking”, se amuză el.
Și-ar fi putut pierde capul de la atâta treabă, dar era obișnuit cu genul ăsta de presiune. Printre clienții lui s-a numărat și președintele Croației.
Protocolul era foarte strict în astfel de ocazii. Cei care se ocupau cu securitatea oficialilor închideau restaurantul și venea cu câinii special antrenați să descopere eventuale „pericole”. Iar bucătarii făceau o porție în plus, care era trimisă la analize.
După vara GoT, cineva i-a făcut oferta de a merge la București, pentru a conduce un restaurant. Și-a propus să stea un an, dar, după ce a lucrat în locuri exclusiviste din Capitala, a decis să-și deschidă propria afacere.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Fish House se numește restaurantul cu specialități din pește și fructe de mare pe care-l conduce din decembrie 2016.
Înainte să o ia pe cont propriu, Savić a urmat, la Londra, un curs dedicat perfecționării profesioniștilor care vor să lucreze în bucătăriile restaurantelor cotate cu stele Michelin. Și-a făcut practica la Hibiscus.
Primii în sport! Primii în producție! Sportul în comunism și atletul român multilateral dezvoltat
În acele vremuri biblice, în patria anilor '70, se dezvolta frenetic sportul de masă, pe model sovietic. Drept încurajare, orice sport era gratis, chiar și tenisul. Trebuia doar să te apuci. Apoi să te ții. Dacă erai cu adevărat remarcabil, treceai în altă ligă, profesionistă. Dar cum ideea de profesionism era asociată cu vechiul regim dușman burghezo-moșieresc, toți sportivii țării se prefăceau că sunt simpli amatori-muncitori, care practicau sportul doar așa, de plezir, după serviciu și niciodată în timpul lui.
Ce faci în weekendul 14-16 februarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Nordic Festival în București, concert multisenzorial în Cluj-Napoca, show-uri de stand-up în Timișoara și târg de viniluri în Iași. Tu ce faci în weekend?
Spune că Bucureștiul îi priește, că oamenii sunt prietenoși și că poate confirma că suntem „frați balcanici”.
Dar și că în industria restaurantelor mai sunt foarte multe lucruri de pus la punct.
„Această piață și-a revenit după acea perioadă grea cauzată de criză.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
E un fel de efervescență pe care Bucureștiul o trăiește din plin în prezent. Sigur, ca în orice alt domeniu, e loc de îmbunătățiri.
În continuare, cea mai mare problemă e lipsa școlilor de bucătari. Sunt mulți oameni în acest domeniu care n-au terminat nici măcar școala de ospătari.
Apoi, mi-ar plăcea să iau legume de la micii producători locali, dar e mereu o problemă cu facturile. Sunt de zece ori mai bune decât cele importate din Spania sau Grecia. Nu spun că de acolo nu vin produse bune, dar, din perspectiva calității, nu se compară cu cele locale”, spune Savić.
Și-a dorit „farfurii” fără „decorațiuni nebune”, unde să vorbească mai mult gustul mâncării.
„Nu gătim ultra-sofisticat, mă interesează mai mult o mâncare făcută bine, cu gust. Peștele îl luăm din Grecia, dar aducem fructe de mare, în cantități mai mici, și din Croația sau Italia.
Locul unde ținem produsele nu e prea generos ca spațiu, ceea ce e foarte bine. Încercăm să ne aprovizionăm de la o zi la alta, iar pește primim o dată la două zile”.
La Fish House poți comanda, printre altele, un ceviche din biban de mare sau din langustine, carpaccio de biban de mare, tagliatelle cu fructe de mare, caracatiță la grătar sau scoici Saint-Jacques gratinate.
Savic încearcă să păstreze lucrurile cât mai simple. L-a învățat mama lui, care vinde pește într-o piață din Rijeka de peste 30 de ani.
„Mergeam dis-de-dimineață la bărcile pescarilor să cumpărăm ce se prinsese în năvod. Pentru mine, era cea mai grozavă zi dacă mama îmi permitea s-o însoțesc.
De la ea am învățat să gătesc. A fost o pasiune pe care am transformat-o mai târziu într-o meserie. Nu e ca la televizor, la show-urile culinare, asta e sigur. Nu vei culege gloria întregii lumi. Nu vei mai avea o viață privată, prieteni, vacanțe. Asta doar ca să te poți uita în ochii unui client mulțumit, care-ți spune că ai făcut o farfurie minunată”.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this