Miliardarul Steinmetz la ieșirea din tribunalul elvețian care l-a condamnat în 2023 (sursa foto: Daniel Balint-Kurti/OCCRP.ORG)
Miliardarul Steinmetz la ieșirea din tribunalul elvețian care l-a condamnat în 2023 (sursa foto: Daniel Balint-Kurti/OCCRP.ORG)
16/06/2024
Beny Steinmetz, moștenitorul diamantelor. Profilul complet al miliardarului din afacerea Roșia Montană
Ieșit din umbra tatălui său, Beny Steinmetz a construit un imperiu care a inclus și afacerea minieră de la Roșia Montană. Rețeaua de jurnaliști The Organized Crime and Corruption Reporting Project i-a reconstruit profilul presărat cu dosare penale și afaceri controversate pe mai multe continente.
Lui Beny Steinmetz îi place să facă lucrurile în felul lui.
Omul de afaceri israelian a crescut într-o familie de magnați ai comerțului cu pietre scumpe, tatăl lui fiind cel care a construit în anii `50 cea mai mare afacere cu diamante din Israel. Dar Beny nu s-a mulțumit cu un rol secundar în firma familiei. Așa că a căutat surse de aprovizionare în zone marcate de instabilitate și distruse de război din Africa, cel mai bogat continent în resurse minerale din lume. Așa a început o călătorie care urma să îi aducă o avere, dar care l-a dus totodată în fața unui tribunal elvețian, pentru dare de mită.
De la începutul în afaceri cu diamante și trecând ulterior la minereu de fier, nichel și chiar terenuri aflate în proprietatea statului român, Steinmetz și-a dezvoltat apetitul pentru achiziționarea de resurse naturale la prețuri de nimic. Aceeași disponibilitate pe care avea să o dezvolte și-n relațiile de afaceri cu diverși dictatori și conducători corupți.
Citește continuarea pe Context.ro
Acest articol face parte dintr-o serie de investigații realizată de rețeaua internațională The Organised Crime and Corruption Reporting Project despre magnatul minier Beny Steinmetz și cele două scandaluri care i-au adus pedepse cu închisoarea în Elveția și România.
OCCRP a analizat mii de documente judiciare, documente financiare și imobiliare și a efectuat zeci de interviuri pentru a construi o imagine a carierei controversate a lui Steinmetz.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Materialul a fost documentat de către: Daniel Balint-Kurti (OCCRP), Attila Biro (OCCRP/Context.ro), Saska Cvetkovska (Investigative Reporting Lab Macedonia), Aleksandra Denkovska Gocevska (Investigative Reporting Lab Macedonia), Aboubacar Akoumba Diallo (Le Petit Député, Guinea), Kevin G. Hall (OCCRP), Khadija Sharife (OCCRP), Paul Radu (OCCRP)
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this