Răzvan Sibii
Colaborator
Răzvan Sibii locuiește de mai bine de 20 de ani în Statele Unite ale Americii. Predă Jurnalismul la University of Massachusetts Amherst. Scrie materiale în limba engleză despre imigrație, precum și materiale în limba română despre "diversitatea radicală" a Americii. A făcut un doctorat în Științele Comunicării la UMass Amherst.
România, în „ceață mentală”. Interviu cu Mihail Neamțu, viitor deputat AUR: „Georgescu are un discurs incantatoriu, poetic, teologic”
PressOne a vorbit cu Mihail Neamțu, o eternă tânără speranță a conservatorismului român de factură trumpiană și viitor deputat. L-am întrebat de ce-l admiră pe Georgescu, dacă vrea să devină ministrul Culturii, dacă vrea să interzică avortul și dacă s-a umilit în fața lui George Simion pentru a fi primit în AUR.
Interviu. Arhitectă rusă dizidentă, refugiată în Georgia: „La început ești agent străin, apoi organizație indezirabilă, apoi susținător al grupărilor extremiste. Apoi pușcăriaș”
Tinerii ruși care au fugit din țară din cauza persecuției politice, primejdiei încorporării în armată sau a dezgustului pe care-l resimt față de tot ce reprezintă Putin sunt, în general, mai bine educați, mai urbani și mult mai activi politic decât rușii din țară. Asta înseamnă că Rusia își pierde clasa mijlocie, într-o perioadă în care și o porțiune semnificativă a clasei muncitoare moare sau este rănită în războiul din Ucraina.
Interviu. Traiectoria unei persoane queer din Rusia, de la proteste anti-război la arest și autoexil
Un tânăr cetățean rus, la momentul actual auto-exilat în Germania, povestește despre cum e să fii o persoană queer din Rusia în 2024. Șase luni i-au fost necesare lui Rye (24 de ani) să-și dea seama că invadarea Ucrainei va transforma pe termen lung Rusia într-o țară în care nu e de trăit. În septembrie 2022, a făcut pasul. A plecat în Kazahstan, apoi Serbia, apoi Germania.
Interviu. Tânăr activist rus lăsat fără cetățenie de Moscova: „Când Putin s-a luat de familia mea, rudele mi-au cerut să tac din gură”
PressOne a vorbit cu disidentul rus Arșak Makician, în prezent refugiat în Germania, despre legăturile organice dintre activismul anti-război și mișcările ecologiste, feministe și anti-colonialiste, precum și despre însămânțarea abilă de către regimul putinist a sentimentelor de frică și vinovăție în mintea și sufletul potențialilor oponenți politici.
Interviu. Fost colaborator al lui Navalnîi, pentru PressOne: „Yulia Navalnaia e un adversar mai periculos pentru Putin decât Alexei”
PressOne a stat de vorbă cu Vladimir Șomin, consilier local la Moscova și unul dintre puținii oameni cărora nu le este frică să vorbească deschis despre regimul Putin și atrocitățile pe care le comite Kremlinul. Șomin, care în trecut a colaborat cu Alexei Navalnîi, a fugit între timp din Federația Rusă și se luptă, de la distanță, pentru schimbare.