Ard pădurile, eșecul ideologiei în fața cruzimii

Este dificil în lumea occidentală, în secolul XXI, să disociezi între comunism ca fapt istoric, ca dictatură efectivă, sângeroasă, criminală, dezumanizantă și ideologia de care comunismul s-a folosit pentru a subjuga popoare întregi, dar care era doar discurs gol și pretext în ochii celor care urmăreau de fapt control și putere absolute.

Ideologii „de stânga”, care apar odată cu Revoluția Franceză, sunt cei care pun în prim-plan omul/individul și urmăresc emanciparea și eliberarea acestuia de orice fel de constrângeri, prejudecăți, și mai ales de orice fel de exploatare de ordin economic, politic, moral, de gen, rasă sau de clasă socială, militând pentru șanse egale.

Linia aceasta de gândire filosofică este una dintre cele mai constante și mai coerente în istoria culturii recente, cu zeci de reprezentanți de calibru, de la marxism la postmodernism. Și multora dintre ei li se datorează felul în care am evoluat ca civilizație și faptul că percepția asupra unor categorii sociale discriminate s-a ameliorat în timp, chiar dacă există în continuare abuzuri. În esență, scopul gândirii de stânga este unul profund bun, uman, dar modul în care gândirea se transformă în practică și ideologia devine un instrument în mâna cuiva cu putere politică este o cu totul altă poveste.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Exact o astfel de poveste ne spune Paula Erizanu în debutul ei în roman, Ard pădurile. Construit ca o ficțiune documentară sau ca o dublă biografie ficțională, autoarea ne aduce în prim plan două personaje istorice, Aleksandra Kollontai și Inessa Armand.

Kollontai, ministră în guvernul lui Lenin, luptă, printre altele, pentru legalizarea avortului, acordarea unui statut legal copiilor din afara căsătoriilor, simplificarea procesului de divorț și dezincriminarea homosexualității. Armand, în același guvern Lenin, este directoarea instituției care se ocupă de drepturile femeii, implementează politici feministe și se ocupă de realizarea unor cantine și centre de îngrijirea copiilor, pe lângă fabrici, pentru copiii muncitoarelor.

Ambele împărtășesc o soartă similară, în ciuda intențiilor lor, și vor asista la evoluția comunismului într-un monstru care va culmina cu preluarea puterii de către Stalin. Kollontai va critica noile politici ale partidului și va fi marginalizată până la finalul vieții, iar Armand va muri de epuizare luptând cu sistemul la care încerca să contribuie.

Biografiile lor sunt impresionante, dar la fel de impresionant e și modul în care Paula Erizanu le transcrie. Bazându-se pe o documentare foarte detaliată, extensivă, reușește nu doar să recreeze un context istoric deosebit de problematic și de complex, dar și să anime cu atâta însuflețire cele două personaje încât le simți pasiunea, speranța, apoi frica și dezamăgirile, uneori disperarea clocotindu-le în vene.

Totul este construit din propoziții scurte, concise, tăioase. Și totul e plin de emoție și chiar dacă știi cum sfârșește, parcă tot speri ca ceva să se schimbe până la final, pentru că nu mai sunt figuri istorice, sunt oameni și oamenii merită să creadă până la ultimul punct.

Paula Erizanu, Ard pădurile, Cartier, 2021

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...