Foto: ifixit.com
25/02/2016
Apple versus FBI
Departamentul de Justiție al SUA cere companiei Apple, printr-un ordin judecătoresc, să ajute FBI să decripteze datele de pe un iPhone 5C. Telefonul i-a aparținut lui Syed Rizwan, implicat în atacul de la San Benardino (California), în urma căruia 14 oameni au murit și 22 au fost grav răniți.
Normal ar fi ca Apple să ajute – asta e reacția multora dintre noi, pentru că e vorba despre un atac terorist. De altfel, un poll rapid spune că 51% dintre americani consideră și ei că, sigur, Apple trebuie să ajute FBI. 38% spun că nu.
E vorba de un singur telefon, argumentează directorul FBI, James Comey. Intervine chiar și Bill Gates – da, Apple trebuie să ajute, doar de data asta.
Apple răspunde că, de fapt, Departamentul de Justiție vrea acces la 12 telefoane. Alte voci zic că Apple a mai făcut ăsta și că nu e singura companie care a servit prompt cererile guvernului federal. (Dacă vă amintiți, într-un articol anterior despre criptare am exemplificat cu cazul Microsoft.)
Ambele tabere argumentează, dar și dezinformează prin intenție sau prin omisiune. Parcă asistăm la un scandal de la noi, dar în formă civilizată. Adică o dezbatere care va sfârși la tribunal. Pentru că Apple a declarat că va face recurs la acel ordin judecătoresc. Cam așa stau lucrurile în dosarul „Apple vs FBI”.
FBI întreabă: vreți confidențialitate sau siguranță? Nu le puteți avea pe ambele. Tabăra adversă replică: de fapt, ne oferiți siguranță sau supraveghere în masă.
Pare un dans fără sfârșit. Oare nu există o cale de mijloc?
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Din comunicatul trimis de Apple către clienți reiese că FBI îi solicită o versiune specială a sistemului de operare iOS, pe care specialiștii Biroului să o poată instala pe telefonul lui Syed Rizwan.
Una dintre modificări, în varianta customizată, ar fi posibilitatea de a testa în mod automat dacă un cod PIN este bun sau nu.
Astăzi, în iOS și Android, codul PIN se introduce manual. Dacă ai greșit, sistemul de operare te lasă să reîncerci după un număr de secunde. Acel număr crește odată cu numărul de încercări.
Apă și talpă. Să alergi toată Via Transilvanica. Și să rămâi în viață.
Aceasta este povestea unui documentar de lung metraj care tocmai a intrat în cinematografe. Filmul e un must see, nu doar de către pasionații de alergare sau fanii Via Transilvanica. Este pur și simplu un film onest, dinamic, care conține fascinante felii de viață. E genul de film care pare prea scurt. Când se termină simți că ai fi vrut să mai vezi.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Dacă cineva încearcă se ghicească PIN-ul, trebuie să aștepte o oră pentru a încerca a noua oară. După un anumit număr de încercări, datele de pe telefon se șterg. Lucruri simple, dar extrem de eficiente.
Ei bine, FBI ar vrea să facă testele astea automat și fără întârzieri. Să verifice un cod PIN în câteva milisecunde. Astfel, cele 10.000 de variante de PIN format din 4 cifre ar fi testate în maximum o oră. Un cod PIN de 6 cifre ar fi aflat în câteva ore.
FBI susține că ar urma să folosească iOS-ul special doar în situația asta. Greu de crezut. Apoi, există riscul ca acea versiune să scape din mâinile agenților federali. Ajuns în proprietatea cui nu trebuie, acest software poate face mult rău.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Telefonul mobil este una dintre cele mai „intime” unelte. Prin el curge o mare parte din gândurile, ideile și sentimentele noastre. E important, în unele cazuri vital, să știm că datele ne sunt protejate și criptate.
În forma actuală a cererii, e firesc ca Apple să nu vrea să cedeze. Nici măcar o dată.
Ca în mai toate situațiile, există și a treia cale. Apple creează o versiune specială de iOS, dar o ține pentru sine. FBI se prezintă la Apple cu telefonul și cu ordinul judecătoresc, intră in camera specială, instalează versiunea modificată și extrage datele din telefonul teroristului.
Apoi, aparatul este distrus în acea încăpere. Am simplificat, dar acest scenariu ar rezolva îngrijorările ambelor tabere.
Din moment ce există o ieșire elegantă, nu poți să nu te întrebi: de ce atâta încrâncenare? Să fie mai mult decât vedem noi de jos, din iarbă? Să fie alte interese la mijloc? Și uite-așa intrăm din nou în zona conspirațiilor, despre care vorbeam în articolul precedent.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this