Aiudame ca să te-ajut

În 2016, Ioana Man a reprezentat Societatea pentru Consum Responsabil, un ONG cu obiective ecologiste, la un schimb de experiență din Italia destinat tinerilor, intitulat Think global, act local (Gândește global, acționează local).

Studentă în anul III la Psihologie, ea s-a familiarizat acolo cu noțiuni legate de sustenabilitate, reciclare și stoparea risipei alimentare.

Când a revenit în orașul natal, Aiud, Ioana a dat un sens lucrurilor pe care le învățase în Italia și a trecut la acțiune.

În două săptămâni, a pus în mișcare o mână de oameni în jurul unei idei simple, aceea de a aduna de la piețarii din oraș produsele pe care nu reușesc să le vândă și care, în mod normal, ar sfârși la tomberoane, în cazul în care n-ar fi pur și simplu abandonate la standuri.

Ioana Man.

Mai departe, ei duc aceste produse la câteva familii din oraș care altfel nu și le-ar permite.

Din septembrie încoace, inedita "echipă" a colectat peste 500 de kilograme de legume, care au ajuns la 50 de oameni nevoiași din oraș.

Proiectul a căpătat un nume, Zero Waste (Fără risipă), și a fost înscris la o competiție organizată de Refresh - inițiativă a Comisiei Europene care dezvoltă programe strategice cu guvernele europene pentru reducerea risipei de alimente.

Din totalul de 47 de proiecte europene ajunse în finală, aiudenii au adunat cele mai multe voturi pe site-ul competiției, peste 17.000. Echipa românilor va merge astfel la Berlin, în mai 2017, pentru a-și susține proiectul la REFRESH Food Waste 2017 Conference.

Demersul tinerilor a mișcat o comunitate întreagă. Aiudenii au aflat despre "mișcarea" inițiată de Ioana Man de pe fluturașii, broșurile și abțibildurile care au împânzit orașul. Și voturile lor au trimis Zero Waste la Berlin.

Studentă la Cluj, Ioana spune că se aștepta la o reacție ostilă în prima zi când s-a dus în piața municipală din Aiud. Nu s-a întâmplat deloc așa.

"Am știut că un astfel de proiect se poate organiza destul de ușor, chiar în oraș la mine. Îmi era puțin teamă de reacția piețarilor. Mă așteptam să găsesc oameni reticenți, dar am găsit destul de mult entuziasm. «În sfârșit, de când vă așteptam» - cam asta ne ziceau oamenii", povestește Ioana.

Astfel, o dată sau de două ori pe săptămână, voluntarii Zero Waste se prezintă la spartul târgului pentru a-și lua "birul": legume care n-ar mai rezista pe tarabă și care nu sunt compromise în totalitate.

Ele asigură masa unor familii sărace din zonă. În plus, o brutărie le oferă și pâine pentru oamenii ajutați de voluntari.

Fără risipă are și un stand special amenajat, unde comercianții pot lăsa marfa de care nu mai au nevoie.

Pe lângă Ioana Man, din echipă mai fac parte mama ei, Laura Man - învățătoare, Raluca Popan – ilustrator, Diana Ioana Călin – consultant în dezvoltarea durabilă și cofondator al ONG-ului Societatea pentru Consum Responsabil, Anda Goia – specialist manager, Casandra Ioan – profesoară, Cosmin Georgiu – specialist recrutare și Andreea Mihăilescu, elevă într-a XI-a.

Ioana spune că Zero Waste a început să dea roade și chiar să genereze provizii pe timp de iarnă.

"Îi contactăm înainte pe oamenii care ar putea avea nevoie de ajutor și îi întrebăm dacă le putem duce din ceea ce strângem în piață.

S-a întâmplat să ajutăm o familie de mai multe ori. Când ne-am dus a treia oară, femeia ne-a invitat să gustăm din zacusca pe care o pregătise din legumele duse de noi. Ne spunea că e incredibil cât de bună i-a ieșit.

A fost un moment foarte emoționant. Asta m-a făcut să prind și mai mult curaj. Există oameni care prețuiesc ceea ce facem."

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.