"Proporțiile corpului uman conform lui Vitruviu" sau "Omul vitruvian", desen realizat de Leonardo da Vinci în jurul anului 1490.

ADN-ul personal, la vânzare prin cripto-monedă

Compania americană Nebula Genomics, fondată de un genetician faimos pe nume George Church, are un domeniu de activitate cel puțin ciudat: vrea să strângă și să vândă informații despre genomuri umane prin intermediul unei cripto-monede create special pentru acest gen de tranzacții.

Genomul fiecăruia dintre noi este unic și cuprinde totalitatea informațiilor genetice stocate pe cele 23 de perechi de cromozomi.

Pe baza mostrelor oferite de eventualii doritori, geneticienii de la Nebula ar urma să realizeze o procedură care se numește secvențierea ADN-ului, adică „сitirea” informației irepetabile care definește o persoană.

„Companiile farmaceutice și de biotehnologie cheltuiesc miliarde de dolari în fiecare an pentru a obține date despre genom. Oamenii de știință au nevoie de seturi mari de asemenea date pentru a afla cauzele bolilor și a dezvolta tratamente adecvate. Cu toate acestea, creșterea acestei piețe este împiedicată de cantitățile mici de date, precum și de fragmentarea și obținerea lentă a datelor”.

Din descrierea Nebula Genomics, pe site-ul propriu

În prezent, orice persoană își poate afla, pe baza unei mostre de salivă, ascendența genetică sau predispozițiile medicale pe care le-ar putea transmite urmașilor.

Însă marea majoritate a oamenilor nu știu că au posibilitatea unei secvențieri a ADN-ului sau nu vor să facă acest lucru. Unul dintre motive este că testul propriu-zis este destul de scump.

Deocamdată, secvențierea AND-ului unei persoane costă de la 1.000 de dolari în sus. Conducerea companiei Nebula spune că se așteaptă ca aceste costuri să scadă de circa 10 ori în următorii ani.

Soluția aleasă de companie − și care este explicată de site-ul Futurism.com − este de a-i plăti pe clienții dispuși să-și cedeze informația genetică, să se ocupe de secvențiere, iar apoi să vândă rezultatele altor părți interesate.

După ce primește rezultatele de la Nebula, clientul va avea la dispoziție o aplicație care îi va permite să își interpreteze istoricul genetic, fără să-l împărtășească unei a treia părți.

Cu cât aplicația analizează mai multe secvențe ADN, informația disponibilă consumatorilor va fi tot mai complexă.

Rezultatele vor fi stocate în rețeaua Nebula, iar accesul va fi acordat numai proprietarului. Nu se vor folosi nume reale, iar proprietarii vor rămâne anonimi.

Companiile interesate să cumpere secvențieri de genomuri vor trebui să explice în prealabil cine sunt, iar toate tranzacțiile vor fi înregistrate în blockchain-ul Nebula.

Pe rețea vor fi folosite doar cripto-monede Nebula: atât companiile interesate, cât și clienții individuali care vor plăti pentru secvențierea propriului genom vor trebui să folosească acest mijloc de plată.

TechCrunch scrie că Nebula nu este o idee unică și că o serie de companii private, precum EncrypGen, Luna DNA sau Zenome, și-au anunțat intenția de a construi platforme pe care oamenii să își poată vinde propriul ADN.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...