"Proporțiile corpului uman conform lui Vitruviu" sau "Omul vitruvian", desen realizat de Leonardo da Vinci în jurul anului 1490.
"Proporțiile corpului uman conform lui Vitruviu" sau "Omul vitruvian", desen realizat de Leonardo da Vinci în jurul anului 1490.
06/03/2018
ADN-ul personal, la vânzare prin cripto-monedă
Compania americană Nebula Genomics, fondată de un genetician faimos pe nume George Church, are un domeniu de activitate cel puțin ciudat: vrea să strângă și să vândă informații despre genomuri umane prin intermediul unei cripto-monede create special pentru acest gen de tranzacții.
Genomul fiecăruia dintre noi este unic și cuprinde totalitatea informațiilor genetice stocate pe cele 23 de perechi de cromozomi.
Pe baza mostrelor oferite de eventualii doritori, geneticienii de la Nebula ar urma să realizeze o procedură care se numește secvențierea ADN-ului, adică „сitirea” informației irepetabile care definește o persoană.
„Companiile farmaceutice și de biotehnologie cheltuiesc miliarde de dolari în fiecare an pentru a obține date despre genom. Oamenii de știință au nevoie de seturi mari de asemenea date pentru a afla cauzele bolilor și a dezvolta tratamente adecvate. Cu toate acestea, creșterea acestei piețe este împiedicată de cantitățile mici de date, precum și de fragmentarea și obținerea lentă a datelor”.
Din descrierea Nebula Genomics, pe site-ul propriu
În prezent, orice persoană își poate afla, pe baza unei mostre de salivă, ascendența genetică sau predispozițiile medicale pe care le-ar putea transmite urmașilor.
Însă marea majoritate a oamenilor nu știu că au posibilitatea unei secvențieri a ADN-ului sau nu vor să facă acest lucru. Unul dintre motive este că testul propriu-zis este destul de scump.
Deocamdată, secvențierea AND-ului unei persoane costă de la 1.000 de dolari în sus. Conducerea companiei Nebula spune că se așteaptă ca aceste costuri să scadă de circa 10 ori în următorii ani.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Soluția aleasă de companie − și care este explicată de site-ul Futurism.com − este de a-i plăti pe clienții dispuși să-și cedeze informația genetică, să se ocupe de secvențiere, iar apoi să vândă rezultatele altor părți interesate.
După ce primește rezultatele de la Nebula, clientul va avea la dispoziție o aplicație care îi va permite să își interpreteze istoricul genetic, fără să-l împărtășească unei a treia părți.
Cu cât aplicația analizează mai multe secvențe ADN, informația disponibilă consumatorilor va fi tot mai complexă.
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
Psihologii români nu sunt evaluați psihologic la intrarea în profesie. Verificarea periodică a sănătății lor mintale, doar o „obligație morală”
„Ce pârghii de monitorizare a bunelor practicii există după câștigarea dreptului de practică autonomă?”, s-a întrebat PressOne.
Rezultatele vor fi stocate în rețeaua Nebula, iar accesul va fi acordat numai proprietarului. Nu se vor folosi nume reale, iar proprietarii vor rămâne anonimi.
Companiile interesate să cumpere secvențieri de genomuri vor trebui să explice în prealabil cine sunt, iar toate tranzacțiile vor fi înregistrate în blockchain-ul Nebula.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Pe rețea vor fi folosite doar cripto-monede Nebula: atât companiile interesate, cât și clienții individuali care vor plăti pentru secvențierea propriului genom vor trebui să folosească acest mijloc de plată.
TechCrunch scrie că Nebula nu este o idee unică și că o serie de companii private, precum EncrypGen, Luna DNA sau Zenome, și-au anunțat intenția de a construi platforme pe care oamenii să își poată vinde propriul ADN.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this