REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Administrație vs. asociație. Cum arde Parcul Văcărești în timp ce Primăria București refuză să colaboreze cu echipa care l-a gestionat timp de zece ani

Mălina Gîndu
Data: 09/06/2022

Din momentul înființării Administrației Parcului Natural Văcărești, Asociația a fost exclusă, gradual, din procesul de administrare, până în punctul în care, săptămâna trecută, organizația a anunțat printr-un comunicat de presă că renunță la parteneriat și cere demisia actualei conduceri a Administrației. 

PressOne a stat de vorbă cu ambele părți pentru a afla de unde vine conflictul între o Asociație și o Administrație care, teoretic, lucrează în același scop, dar și ce are de pierdut Parcul Natural Văcărești din această neînțelegere.

Anevoiosul parcurs administrativ al Parcului Natural Văcărești

Parcul Natural Văcărești, cel mai mare spațiu verde din Capitală, și-a dobândit numele și statutul de arie naturală protejată prin munca de zece ani a Asociației Parcul Natural Văcărești

El există ca arie naturală protejată din 2016, tocmai datorită unui proces de cercetare, documentare, lobby și mobilizare civică realizat de Asociația Parcul Natural Văcărești. De atunci, parcul a trecut printr-un soi de cursă cu obstacole administrativă. 

Foto: Helmut Ignat, Asociația Parcul Natural Vacărești

Dacă în 2017 Asociația obținea un contract de administrare, semnat de Ministerul Mediului, în anul următor guvernul Dăncilă adopta ordonanța de urgență 75/2018, prin care organizațiile neguvernamentale pierdeau dreptul de a administra arii naturale protejate. Din acel moment, Parcul Natural Văcărești a intrat în administrarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).

Au urmat trei ani de stagnare, în care autoritățile nu au fost capabile să-și aducă aportul la protejarea și dezvoltarea parcului, din lipsă de personal și de expertiză. În acest interval, tot Asociația a fost cea care s-a ocupat, fără vreo obligație legală, de Parcul Natural Văcărești. 

„Între 2019 și 2021 s-a întâmplat ceva ca în Stan și Bran. Administrația noastră a fost desființată. Am fost dați afară cu un șut în fund, însă parcul a rămas, din punct de vedere administrativ, al nimănui, pentru că Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) nu avea capacitate să preia parcul în administrare. 

Acolo erau doar doi oameni care trebuiau să se ocupe de vreo șapte situri Natura 2000 din Ilfov și de Parcul Natural Văcărești. În administrația organizată de noi între 2017 și 2019 am avut 12 oameni”, explică pentru PressOne directorul executiv al Asociației Parcul Natural Văcărești, Dan Bărbulescu.  

Dan Bărbulescu director executiv al Parcului Natural Văcărești. Foto: Lucian Muntean

Așa se face că în 2020, la presiunea ministrului Mediului de atunci, Costel Alexe, ANANP a încheiat un contract de parteneriat cu Asociația, care și-a oferit sprijinul prin acțiuni de informare, conștientizare și promovare, dar și prin suport pentru redactarea planului de management și a regulamentului parcului.

„În secunda doi”

Primăria Municipiului București (PMB) a intrat în joc abia anul trecut, tot la inițiativa Asociației.

„Am salutat acest lucru, pentru că noi am zis că Parcul Natural Văcărești nu poate fi administrat fără prezența administrației publice locale. E un parc situat pe teritoriul administrativ al orașului București, ba chiar și pe teritoriul administrativ al primăriei de sector, aceste entități trebuie să fie implicate în administrarea parcului”, spune Dan Bărbulescu.

Asociația a pus la punct o formulă de co-administrare a Parcului împreună cu Primăria, în care fiecare parte să-și aducă aportul în ariile sale de competență.

Președintele României, Klaus Iohannis, însoțit de Ministrul Mediului Tánczos Barna, au făcut o vizită în Parcul Natural Văcărești, cu ocazia Zilei Pământului, joi, 22 aprilie 2021, ocazie cu care Președintele a acordat Înaltul Patronaj acestui parc. Foto: Lucian Muntean

Am zis că n-are rost ca PMB sau orice entitate care vine să administreze parcul să-și dezvolte, știu și eu, un serviciu de vizitare a parcului, pentru că asta putem să oferim noi, fără bani publici. Noi am oferit aceste servicii gratuit. 

PMB poate veni cu partea administrativă, de infrastructură. Poate, de exemplu să gândească și să conecteze parcul cu celelalte zone verzi-albastre ale orașului, poate să asigure paza, salubrizarea, întreținerea și dezvoltarea infrastructuri de vizitare”, explică Dan Bărbulescu.

În iunie 2021, primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat un document de parteneriat cu Asociația. Parcul Natural Văcărești a intrat din nou în procedură de dare în administrare, iar Asociația și PMB au aplicat pentru a administra împreună parcul. 

Dosarul depus de cele două entități a fost refuzat de ANANP,  pe motiv că ONG-urile nu pot fi co-administratori, în baza ordonanței din 2018. Aceeași instituție care semna, cu numai un an în urmă, un parteneriat cu Asociația pentru administrarea parcului, o împiedica acum să devină administrator.

„Eu am sugerat reprezentanților Primăriei Generale atunci să contestăm decizia ANANP. Reprezentanții primăriei, nu vorbesc de primarul general, ci de consilierii domniei sale, au zis: «Nu vrem să facem scandal. O să participăm noi singuri, cu dosarul depus inițial și după ce vom deveni administratori, Asociația va deveni partener, în secunda doi», așa ni s-a zis”, explică Dan Bărbulescu.

De la co-administrare la anexare

Parcul Natural Văcărești a fost astfel dat în administrarea PMB, iar în decembrie 2021 a apărut, sub umbrela Primăriei, Administrația Parcului Natural Văcărești. La conducerea instituției a fost detașată consiliera personală pe probleme juridice și de mediu a primarului general, Ștefania Simion, cea care întreținuse discuțiile de colaborare cu Asociația Parcul Natural Văcărești. 

Însă secunda doi promisă n-a mai venit.

„Am avut o colaborare foarte bună cu dumneaei (n.r. directoarea Administrației, Ștefania Simion) până când a devenit administrator. În momentul în care a devenit administrator, relația a început să se răcească”, explică Dan Bărbulescu.

Parcul Natural Văcărești. Foto: Lucian Muntean

Directoarea Administrației a confirmat pentru PressOne că a promis Asociației că va deveni partener al instituției pe care o conduce. Doar că nu în termenii propuși de Asociație.

„Am primit un parteneriat… umilitor e puțin spus”, spune Dan Bărbulescu.

Cele două variante de contract, cel propus de Asociaţie şi cel al Administraţiei, consultate de PressOne, arată că cele două părți au o înțelegere cu totul diferită asupra conceptului de parteneriat. 

Dacă propunerea de contract a Asociaţiei oferă acesteia dreptul să dezvolte proiecte și acțiuni de mobilizare, să contribuie cu date și consultații pentru alcătuirea planului de management sau să intervină pentru salvarea animalelor sălbatice rănite, contractul propus de Administrație admite aceste lucruri numai „la cererea Administrației Parcului Natural Văcărești” sau dacă aceasta le „apreciază necesare”.

Parcul Natural Văcărești. Foto: Lucian Muntean

„Dacă semnam chestia aia, deveneam un fel de anexă mică a Administrației Parcul Natural Văcărești, pe care noi am ajutat-o să preia parcul. Am zis că noi nu semnăm așa ceva, pentru că nu acesta este spiritul colaborării noastre, cu care am pornit”, spune Dan Bărbulescu.

Până la urmă, nu s-a mai semnat niciun parteneriat, iar cele două entități, în loc să colaboreze în beneficiul Parcului Natural Văcărești, au ajuns să lucreze în paralel și să se împungă reciproc.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Când doi se ceartă, al treilea e în flăcări

Una dintre cele mai mari probleme pe care Parcul Natural Văcărești a avut-o până acum a fost lipsa pazei. Din acest motiv, de-a lungul timpului au avut loc incendii care au distrus până la 30.000 metri pătrați din aria naturală protejată. Directorul executiv al Asociației, Dan Bărbulescu, spune pentru PressOne că a trimis Administrației un plan de acțiune în acest sens încă din luna februarie, însă nu a primit niciun răspuns:

„Uite o listă cu ce credem noi că trebuie făcut în perioada următoare. Colaborare cu poliția, comunicare cu oamenii să nu mai fumeze, să nu mai aprindă focuri, o supervizare. Astea se pot face în două săptămâni, putem să ne ocupăm noi de ele că am mai făcut, avem materialele gata. Nimic.”

Parcul a rămas nepăzit, deși acum se află în administrarea Primăriei. În luna aprilie a avut loc un nou incendiu, care a cuprins aproape 15.000 metri pătrați din Parc. Directoarea Administrației, Ștefania Simion, a declarat pentru PressOne și mai apoi a anunțat și public că de luna aceasta Parcul se va afla în paza Poliției Locale.

Pompieri intervin pentru stingerea unui incendiu de vegetație apărut in Delta Văcărești, în București, 5 aprilie 2022. Inquam Photos / George Calin

Conform datelor furnizate de Administrația Parcului Natural Văcărești pentru PressOne, instituția a acordat Asociației patru avize favorabile și trei nefavorabile pentru proiectele propuse anul acesta. De exemplu, a primit aviz favorabil o acțiune de îngrijire a arborilor plantați de Asociație alături de voluntari în trecut, dar a fost refuzată o nouă acțiune de plantare cu voluntari. 

„Noi în ultimii trei ani de zile am plantat arbori de jur-împrejurul parcului, pe limita exterioară, pentru a construi o «perdea verde» care să protejeze parcul de traficul care-l înconjoară și care să ofere spațiu de biodiversitate și refugiu pentru speciile care «fug» din calea orașului. Se construiește și se va construi mult în jurul parcului. 

Și toate spațiile astea verzi, care nu fac parte din parc, vor fi betonate. Acolo trăiesc animale, în special păsări. Am oferit acestor specii prin intervenția noastră spații. Să vină spre parc, acesta era interesul nostru. Să creăm această barieră verde. Anul acesta ni s-a interzis continuarea lucrului la acest proiect pe motiv că nu există plan de management”, spune Dan Bărbulescu.

La telefon, directoarea Administrației a declarat pentru PressOne că acțiunea de împădurire a fost refuzată pe motiv că „pentru o astfel de acțiune, normativele silvice prevăd că ai nevoie de un proiect de împădurire”. 

Asociația a mai primit aviz pozitiv pentru organizarea unui tur ghidat în Parc. Însă în același timp, Administrația organizează propriile sale tururi ghidate. 

Dilema „experților acreditați” și risipa din bani publici

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Administrația Parcului Natural Văcărești a contractat, prin achiziții directe, servicii de fotografiere a Parcului în valoare de 70.000 lei, dar și de întocmire a regulamentului pentru Parc, care au costat 8.740 lei

Pentru întocmirea planului de management a Parcului Natural Văcărești (cartea de căpătâi a unei arii naturale protejate – un document stufos, bazat pe studii de fundamentare și evaluări detaliate ale biodiversității), au fost achiziționate, de data aceasta de Primăria Sectorului 4 (PS4), partener al Administrației, studii geotehnice și hidrologice, fiecare în valoare de aproape 66.000 lei.  

Tot PS4 a achiziționat, fără licitație, „servicii de coordonare și pregătire a proiectului de investiții Amenajare Parc Natural Văcărești” în valoare de 129.500 lei.

În total, reiese o cheltuială de aproximativ 340.000 lei din fonduri publice – sigur, în beneficiul Parcului. Însă măcar o parte din această cheltuială putea fi evitată. 

Prin parteneriatul propus și înțelegerea avută cu Primarul General al Capitalei, Asociația Parcul Natural Văcărești punea la dispoziția Administrației în mod gratuit datele științifice și studiile realizate în cei 10 ani de activitate, regulamentul parcului avizat de ANANP și o bază de mii de fotografii, printre altele. 

Administrația a achiziționat, din bani publici, servicii de fotografiere de 70.000 lei pentru Parc, deși Asociația punea la dispoziție o bază de mii de fotografii din parc. Foto: Captură de ecran SEAP

Administrația și-a asumat elaborarea planului de management în decurs de un an. Însă Asociația a început același demers în 2017, iar colaborarea ar fi putut accelera mult procesul, crede Dan Bărbulescu.

Întrebată de PressOne de ce nu ar fi acceptat studiile și datele puse la dispoziție de Asociație, Ștefania Simion susține că deși acestea sunt „valide și utile”, ele nu pot servi drept fundament pentru planul de management. Studiile de fundamentare trebuie să fie realizate de „experți acreditați” de Ministerul Mediului, altfel Agenția Națională de Protecția Mediului „nici nu se uită la ele”, a mai precizat directoarea Administrației. 

În OUG 57/2007, care reglementează regimul ariilor naturale protejate, nu există nicio mențiune în acest sens. I-am solicitat directoarei să indice prevederile legale care stabilesc că studiile pentru planul de management trebuie să fie realizate numai de anumiți specialiști. 

O să vă spun…”, a răspuns, la telefon, Ștefania Simion.

PressOne a solicitat aceeași informație pe e-mail, iar Administrația a indicat, de data aceasta, Ghidul de elaborare al planului de management emis de Ministerul Mediului și Instrucțiunea privind avizarea planurilor de management de către ANANP. Deși ambele fac trimitere către necesitatea întocmirii studiilor științifice, niciunul nu prevede că acestea trebuie realizate numai de experți acreditați de Ministerul Mediului. 

„Cred că avem dreptul moral să fim implicați în planurile Administrației”

„Pentru toate lucrurile pe care le-am amintit, în special studii, date științifice, Administrația Parcului Natural Văcărești a contractat servicii din bani publici, deși noi le-am oferit gratuit. Mi se pare că asta se cheamă proastă guvernare. Este și motivul pentru care am reacționat săptămâna trecută, în momentul în care am primit o notificare că foișoarele din parc vor fi demolate”, explică Dan Bărbulescu.

Cum răspunde public Administrația Parcului la anunțul Asociației că va participa la dialogul propus de Primarul Capitalei pentru rezolvarea conflictului. Foto: Captură de ecran Facebook

Asociația Parcul Natural Văcărești a montat și întreținut structurile, care serveau drept spații de observare a naturii pentru vizitatori, încă din 2016. Aflând de intențiile Administrației de a le demola, Asociația a solicitat o expertiză tehnică. Potrivit lui Dan Bărbulescu, răspunsul a fost că foișoarele vor fi cu totul înlocuite. În discuția telefonică cu PressOne, directoarea Administrației a precizat că expertiza a fost realizată și în final, doar trei structuri vor fi remontate. 

Pentru Asociație, această ultimă dispută cu Administrația a fost picătura care a umplut paharul. 

„Am zis că întrerupem colaborarea pentru că era un consum energetic și de creativitate, de resurse și umane și financiare pentru noi, să înțelegem ce se întâmplă la Administrația Parcului Natural Văcărești.

Soluția pe care am cerut-o este schimbarea conducerii. Ne-am permis să cerem demisia, venind în continuarea declarației publice a Primarului General, din 10 mai, că va exista un concurs pentru funcția de director al Administrației Parcului Natural Văcărești”, explică Dan Bărbulescu.

Răspunsul Administrației Parcul Natural Văcărești la comunicatul de presă prin care Asociația cere demisia directoarei instituției. Foto: Captură de ecran Facebook

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a dovedit deschidere spre dialog și dorința de colaborare cu Asociația pentru administrarea Parcului Natural Văcărești, spune Dan Bărbulescu. Însă Administrația, care îi este în mod direct subordonată Primarului General, nu pare să împărtășească aceeași viziune.

În ceea ce se aseamănă cu un conflict între generațiii, între o Asociație cu experiență, care poate oferi îndrumări, și o Administrație tânără, care vrea să facă lucrurile pe cont propriu, pierde natura, pierde comunitatea și se risipesc bani publici. 

După ani de zile în care Asociația s-a ocupat de mentenanța, dezvoltarea și cercetarea ariei naturale, Parcul Natural Văcărești o ia de la zero, pentru că așa vrea Administrația.

„Parcul Natural Văcărești este exemplul perfect de proiect care a pornit de jos în sus. Nu a fost inițiativa administrației publice, ci a unui grup de organizații. Am reușit să punem în practică o poveste de succes pentru oraș și în momentul de față, am oferit-o Primăriei Generale, cum trebuia să se întâmple de la început. De aceea, cred că în administrarea parcului, acest profil comunitar, civic, trebuie păstrat”, spune Dan Bărbulescu. 

Parcul Natural Văcărești este cel mai mare spațiu verde compact al capitalei. Format pe locul proiectului comunist Lac Acumulare Văcărești, a devenit în timp, fără intervenția omului, un ecosistem în care trăiesc zeci de specii de animale și plante. Asociația Parcul Natural Văcărești a lucrat din 2012 pentru protejarea acestei oaze naturale din inima Capitalei și evidențierea beneficiilor sale pentru comunitate.

În perioada carantinei din 2020, când pe toate celelalte spații verzi din Capitală s-a pus lacătul, Parcul Natural Văcărești a rămas singurul contact cu natura pentru bucureșteni.

Parcul Natural Văcărești. Foto: Lucian Muntean

„Singura pretenție pe care am avut-o era semnarea unui parteneriat care să recunoască ceea ce am făcut noi până acum. Cred că avem dreptul moral să fim implicați în planurile Administrației. E o datorie morală pe care cred că statul român o are pentru noi. Pentru acești oameni care au muncit zi de zi la parc avem această pretenție morală, să ni se recunoască acest statut”, spune Dan Bărbulescu.

Ironia face că pe site-ul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate scrie, în continuare, că Parcul Natural Văcărești este „administrat de Asociația Parcul Natural Văcărești, în parteneriat cu Primăria Municipiului București”.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone