Plictiseala e bună. N-o da pe nicio notificare. Foto: petarneychev / Dreamstime.com
Plictiseala e bună. N-o da pe nicio notificare. Foto: petarneychev / Dreamstime.com
22/03/2017
7 sfaturi pentru cei care vor să-și ia atenția înapoi
După toată teoria despre atenție și distracție, iată șapte sfaturi practice pentru „defragmentarea” atenției:
1. Nu lăsa e-mailurile să-ți întrerupă ziua. Nici o altă activitate nu consumă mai abitir timpul și atenția destinatarilor, așa că limitarea timpului pierdut citind/scriind e-mailuri este jumătate din bătălia pentru productivitate.
Cea mai eficientă metodă de a procesa e-mailurile este să le verifici doar de două sau trei ori pe zi. Aceste reprize de 15-30 de minute pentru cititul și răspunsul la e-mailuri eliberează restul orelor pentru activități cu o valoare adăugată mai mare.
Dacă ai șefi sau colegi cărora știi că trebuie să le răspunzi cât mai repede, poți să faci o excepție, folosind etichetele de tip VIP ale aplicațiilor, pentru a primi notificări.
2. Dezactivează notificările neglijabile. Notificările sunt de-a dreptul diabolice pentru că fac imposibilă concentrarea pe o durată mai lungă de timp. Simplul bâzâit al unei notificări ne distrage atenția, chiar dacă ne propunem să o ignorăm, pentru că vrem să aflăm cine ce a trimis.
Nu există niciun motiv pentru care să lași Facebook-ul sau aplicațiile de știri să te întrerupă constant, așa că o regulă sănătoasă este să dezactivezi toate notificările sonore, cu excepția apelurilor și mesajelor.
3. Protejează-ți timpul de odihnă. Pune-ți telefonul în modul Do Not Disturb, lăsând o marjă de o oră înainte să te culci și după ce te trezești, între 23.00 și 7.30, să zicem. Nu ține telefonul la îndemână când dormi. Cititul știrilor și e-mailurilor în pat te face neliniștit, nu productiv.
4. Nu irosi primele 90 de minute ale zilei de lucru. Acesta e cel mai bun interval pentru a ataca sarcina cea mai importantă a zilei. Dacă folosești prima oră și jumătate pentru sarcini facile, cum sunt conversațiile telefonice sau răsfoitul e-mailurilor, atunci puterea de concentrare va fi deja diminuată când vei ajunge la sarcinile dificile.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În Jurnalul de la Păltiniș, unul dintre reproșurile pe care Noica i le face discipolului său Gabriel Liiceanu este că nu are program:
„Dacă te lași sunat la telefon la 9 dimineața, înseamnă că nu ai program. Până la ora 12 nu trebuie să vorbești cu nimeni.”
5. Nu face mai multe lucruri în același timp. Multitasking-ul este un mit: creierul nu poate procesa mai multe sarcini similare în același timp, așa că le procesează pe rând, dar acest efort de a distribui atenția de la o sarcină la alta consumă energia mentală, lăsându-ne obosiți și stresați.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Multitasking-ul este un fel de a da lumii un avantaj pe care n-ar trebui să-l aibă.
6. Încearcă să apreciezi momentele de plictiseală. Rezistă impulsului de a pune mâna pe telefon în timp ce îți bei cafeaua sau aștepți să intri la dentist. Ideea de a folosi momentele astea pentru a medita e un pic cam zen pentru mine, dar unii jură că e un antidot pentru frenezia și anxietatea indusă de telefoane.
7. Păstrează ideile și articolele bune pentru mai târziu. E mai simplu să le depozitezi într-un loc accesibil, și să revii la ele seara sau în weekend, decât să le parcurgi atunci când dai peste ele.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Tot ce ai nevoie este o aplicație de luat notițe (eu folosesc Google Keep) și una pentru salvat articole (Pocket e cea mai bună).
Încercând să pun în practică sfaturile de mai sus în rutina mea de zi cu zi, știu bine că e mai greu să aplici lucrurile astea decât să scrii despre ele.
Vorba antreprenorului Derek Sivers: dacă informația ar fi soluția, atunci toți am fi miliardari cu abdomene perfecte. Dar dacă nu evaluezi lucrurile care îți consumă atenția, atunci n-ai nicio șansă să ți-o iei înapoi.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this