Alina trăieşte în Ferentari. "Mi-aş da fetiţa la grădiniţă, dar nu am cu ce s-o ţin. Îmi trebuie cam 300 de lei pe lună să-i cumpăr tot ce trebuie, haine, rechizite, să plătesc la educatoare". Foto: Lucian Muntean

Alina trăieşte în Ferentari. "Mi-aş da fetiţa la grădiniţă, dar nu am cu ce s-o ţin. Îmi trebuie cam 300 de lei pe lună să-i cumpăr tot ce trebuie, haine, rechizite, să plătesc la educatoare". Foto: Lucian Muntean
23/09/2015
50 de lei pentru un copil trimis la grădiniţă. Tichet social sau mită electorală?
Un grup de parlamentari din arcul guvernamental, dintre care cel mai cunoscut este ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a depus o iniţiativă legislativă care prevede acordarea de tichete sociale în valoare de câte 50 de lei copiilor defavorizaţi pe care familia îi trimite la grădiniţă. Constantin spune că nu s-a gândit la efectele electorale, dar statisticile arată că proiectul are o ţintă asumată: familiile de romi din mediul rural.
Potrivit site-ului [simple_tooltip content=’
Asociaţia OvidiuRo, înfiinţată de Leslie Hawke, este menţionată inclusiv în rapoartele unor organizaţii similare, precum Roma Education Fund, drept lider în dezvoltarea de politici educaţionale pentru romi.
‘]Asociaţiei OvidiuRo[/simple_tooltip], proiectul „Fiecare Copil în Grădiniţă” a debutat la începutul anilor 2000, când voluntara Peace Corps Leslie Hawke, mama faimosului actor Ethan Hawke, a descoperit copii care cerşeau pe stradă, în centrul oraşului Bacău.
Proiectul a pornit de la premisa că abandonul şcolar este provocat, în special, de faptul că mulţi copii romi care trăiesc în sărăcie nu se pregătesc mai devreme pentru şcoală. Astfel, Asociaţia a iniţiat în 2010 programul Fiecare Copil în Grădiniţă, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei.
Liderii ONG-ului au invitat primarii să aplice pentru fonduri pe care să le aloce familiilor de romi dornice să îşi trimită copiii la grădiniţă. În 2011, programul era extins în 12 judeţe. În 2014, la Guvern s-a format un grup de lucru alcătuit din Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Ministerul Fondurilor Europene şi autorităţi locale, menit să extindă programul la nivel naţional.
Banii, la mâna primarilor
Propunerea lui Daniel Constantin, depusă la Parlament în luna iunie, a fost adoptată de Senat în această lună şi urmează să devină lege, după ce trece de votul deputaţilor şi este promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
Din acel moment, tichetele sociale acordate familiilor de romi din întreaga ţară vor fi la dispoziţia primarilor. Aceştia vor decide care sunt familiile îndreptăţite să fie sprijinite, pe baza veniturilor declarate de potenţialii beneficiari.
Proiectul de lege, semnat de 19 senatori şi deputaţi din PSD, UNPR şi ALDE, prevede că fiecare copil dintr-o familie defavorizată primeşte „stimulente educaţionale” în valoare de minimum 50 de lei, dacă are o vârstă cuprinsă între 3 ani şi 6 ani şi o situaţie de risc social.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
La articolul 2, litera c), se precizează că venitul lunar al fiecărui membru de familie trebuie să fie „de până la două ori nivelul venitului minim garantat prevăzut pentru o persoană singură”, adică de până la 250 de lei. Procedura de acordare a tichetelor, dar şi beneficiarii rămân la latitudinea autorităţilor locale, potrivit articolului 4 din textul propunerii.
În expunerea de motive anexată, Daniel Constantin spune că „ne putem aştepta ca 710.000 din cei 4,11 milioane de copii ai ţării să abandoneze şcoala în următorii douăzeci de ani – dacă această irosire a capitalului uman nu va fi oprită printr-o acţiune naţională, coerentă„.
În acelaşi text, iniţiatorul admite, totuşi, că proiectul nu face decât să „stabilească un principiu”. Se mai menţionează că principala reglementare este aceea că tichetele sociale nu sunt impozitate şi că nici nu sunt luate în calcul la stabilirea altor ajutoare sociale.
Altfel spus, legea le va permite autorităţilor locale să ofere cadouri sub forma unor bonuri către familiile de romi din mediul rural, cu doar câteva luni înainte de alegerile locale din 2016.
Constantin: "Nu facem diferenţa de etnie"
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
Femeia în rochie albastră
„Pe la ora 5 a dimineții zilei de 14, totul părea că se terminase. Într-o liniște sinistră, cu soarele care tocmai începea să răsară în ochi, dinspre Piața Victoriei, într-un uruit înfiorător (care s-a transformat în tropăit grotesc), o umbră hidoasă se apropia constant, într-un crescendo tensionat. Erau primele grupe de mineri care ocupau Piața Universității.”
L-am întrebat pe Daniel Constantin cum i-a venit ideea şi la cine s-a gândit când a propus această lege, dat fiind că proiectul a fost dezvoltat ani de zile de Asociaţia OvidiuRo.
Ministrul a evitat să se asocieze cu ONG-ul care sprijină integrarea romilor în societate. „Am avut propuneri, nu doar de la o asociaţie, ci de la mai multe, doar că eu am venit cu un text concret, o propunere pe care am semnat-o şi care a fost adoptată de Senat. Urmează să treacă şi de Cameră. Cred că este o modalitate eficientă să încurajăm, în comunităţile care doresc acest lucru, participarea copiilor la şcoală. E vorba despre un sprijin acordat copiilor de către administraţia locală, Consiliul Judeţean… Sunt câteva consilii care au această dorinţă, dar nu au o bază legislativă”, a declarat Constantin.
Întrebat căror categorii sociale le este destinat proiectul, el a susţinut că singura ţintă sunt familiile defavorizate, în general: „Nu facem diferenţa de etnie sau pe alte criterii”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Constantin a evitat răspunsul şi când a venit vorba despre eventualele statistici referitoare la familiile de romi care nu îşi pot duce copiii la grădiniţă: „Eu aş spune familii defavorizate, copii care nu au această şansă, pentru că încă sunt familii în mai multe zone ale societăţii care au această problemă”.
De ce acum, în prag de alegeri? „Discuţiile au început anul trecut, nu are nicio legătură, puteam veni cu propunerea în prag de alegeri, deci e o chestiune pe care o doresc pusă în practică. Nu aştept anul 2016, pentru că e an electoral, ca să o pun în practică”, a mai declarat Daniel Constantin.
Beneficiari? Copiii romi din mediul rural
Proiectul Asociaţiei OvidiuRo din care s-au inspirat parlamentarii se adresează în mod special familiilor de etnie romă. Potrivit celui mai recent raport de activitate al Asociaţiei OvidiuRo, asociaţia îşi propune ca obiectiv pe termen lung „reducerea stereotipurilor privind abilităţile de învăţare ale copiilor romi”, dar şi „un scop şi o viziune comună pentru autorităţile locale şi liderii romi”.
Cofondatoarea asociaţiei OvidiuRo, Maria Gheorghiu, spune că, deşi proiectul ţine cont de venituri, din experienţa sa reiese că cei mai mulţi copii care ar trebui să beneficieze de program sunt cei de etnie romă, care trăiesc în localităţile din mediul rural.
„Proiectul, aşa cum îl derulăm noi, vizează mediul rural, comunităţile în care trăiesc copii foarte săraci, dar şi câteva localităţi ceva mai mari, cum este Cugir, de exemplu. În prezent, monitorizăm acordarea de tichete ajutaţi de profesori care completează, la sfârşitul fiecărei luni, un formular de prezenţă pe care ni-l trimit. În plus, facem vizite neanunţate. Nu facem discriminare etnică, dar cei mai mulţi copii sunt de etnie romă”, arată Gheorghiu (foto jos).
Ea spune că a derulat cu succes un proiect-pilot în judeţul Cluj, unde Consiliul Judeţean a acceptat să coopereze cu Asociaţia OvidiuRo. Interesul a crescut, însă, în prag de alegeri. Astfel, dacă la începerea programului, în 2010, ONG-ul a primit doar 100 de răspunsuri la cele peste 3.000 de cereri de implicare trimise autorităţilor locale, în prezent primeşte solicitări de peste tot din ţară. Reglementarea, admite Maria Gheorghiu, a fost necesară pentru că, altfel, administraţiile locale ar fi operat într-o zonă gri.
„Proiectul este unul îngustat, nu vrem să devină o altă alocaţie, un alt Corn şi Lapte. Vrem să fie clar că doar copiii foarte săraci pot primi tichetul”, a mai spus co-fondatoarea OvidiuRo.
Un studiu din 2012 al Băncii Mondiale arăta că doar 37% dintre copiii romi din România erau înscrişi în grădiniţă, în timp ce media naţională era de 77%.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this