REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

19/03/2016
O parte dintre scriitorii care au participat la Adunarea Generală de sâmbătă, 19 martie. Foto: Pagina de Facebook a lui Dan Mircea Cipariu

22. A fost sau n-a fost revoluție la Uniunea Scriitorilor?

22 de membri ai Uniunii Scriitorilor din România (USR) s-au întrunit sâmbătă dimineață, în sala de festivități a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din București, pentru o Adunare Generală Extraordinară. Ei au votat o nouă conducere și un nou statut al USR. Alți șase membri din țară ai Uniunii au transmis împuterniciri pentru a se vota în numele lor.

PressOne a stat de vorbă cu membri ai noii conduceri alese, dar și cu Nicolae Manolescu, (fostul?) președinte al USR.

La fel ca în filmul A fost sau n-a fost?, al lui Corneliu Porumboiu, criteriul prin care este evaluată „revoluția” se leagă de același număr: 22.

Să începem, așadar, de la Heraclit…

„Lucrurile își găsesc un repaos numai în schimbare”, la fel cum nimeni nu se poate scălda de două ori în apele aceluiași râu. Sau poate?

În esență, disputa dintre Grupul de Reformă din Uniunea Scriitorilor și conducerea (fostă?) a Uniunii e complexă. Unul dintre cei doi vicepreședinți aleși sâmbătă, Florin Iaru, spune că demersul reformiștilor este susținut legal și că a fost asistat, pas cu pas, de doi avocați și un notar, care au validat întreaga procedură.

Noul președinte, ales de Adunarea Generală Extraordinară, este prozatorul Cristian Teodorescu.

Vicepreședinți sunt Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu. Din noul Consiliu Director fac parte: Octavian Soviany, Cosmin Perța, Paul Vinicius, Adrian Suciu, Cristian Tiberiu Popescu, Valeriu Mircea Popa și Grigore Șoitu.

*

Florin Iaru a mai fost vicepreședinte al USR în 1998 și a fost ales vicepreședinte și acum. L-am întrebat de ce consideră că Adunarea de sâmbătă a fost statutară.

„În urmă cu un an și-o lună, în februarie 2015, Grupul de inițiativă constituit în urma micului scandal al Premiului Eminescu a depus la USR o cerere de reunire a Adunării Generale a USR, o reunire excepțională.

Ceea ce conducerea USR nu știe este că, în Ordonanța Guvernamentală 26/2000, se arată că singura autoritate care poate lua o decizie în legătură cu mersul unei asociații, al unei uniuni de creație, al unui ONG, este Adunarea Generală, care este obligatorie pentru schimbarea statutului și pentru orice modificare în componența conducerii.

Or, în Statutul adoptat în 2013, dispare obligativitatea Adunării Generale anuale; pe de altă parte, dispare obligativitatea sau particularitatea că un Statut poate fi schimbat numai de AG. Deci Statutul din 2013 este un statut ilegal, pentru că există o lege deasupra acestui statut”.

O parte dintre membrii USR prezenți la Adunarea Generală Extraordinară din 19 martie.

Potrivit lui Iaru, legea mai spune că, în momentul în care se cere o Adunare Generală, conducerea are la dispoziție un an să o organizeze. Februarie 2016 era termenul-limită.

Grupul reunit sâmbătă s-a prevalat de această prevedere a legii și a anunțat o nouă Adunare.

„Noi am făcut această Adunare cu doi avocați și un notar, am înregistrat toate documentele, s-a făcut un proces verbal, și cu actele ne vom prezenta luni la tribunal, pentru a le depune în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor. Vom înregistra statutul, toate lucrurile care nu au fost făcute în ultimii 17 ani. Conducerea USR nu este reîmprospătată în Registrul Asociațiilor din 1998”, a mai arătat Florin Iaru.

El a vorbit și despre mecanismul prin care, în ultimii ani, USR ar fi primit membri noi doar pentru ca aceștia să încaseze „pensia de scriitor” – o indemnizație oferită de stat membrilor USR care ajung pensionari și care este egală, în cuantum, cu jumătate din pensie.

„Ceea ce am auzit în ultimul timp depășește orice fel de imaginație. Sunt oameni care plătesc critici și cronicari literari, își cumpără editarea, își cumpără prefațatorii și apoi își cumpără cronicile literare și cu ele se prezintă la juriu, având într-un fel, validarea unei imposturi. Într-un an de zile, ei recuperează, prin suplimentarea pensiei, ceea ce investiseră în cronici favorabile. Este lucrul cel mai trist.”

Florin Iaru

*

L-am rugat pe Florin Iaru să comenteze prezența redusă a membrilor USR la Adunarea de sâmbătă. Nimeni nu știe exact câți membri are Uniunea, dar peste 2000 de persoane fac parte, oficial, din breasla scriitorilor.

„Veți vedea pe site-ul USR o amenințare directă: toți cei care participă la această întrunire vor fi excluși. O amenințare directă a USR și o negare a dreptului la libera asociere.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Ceea ce-am făcut noi este un demers de restabilire a adevărului și a transparenței, să punem lucrurile în ordine și să respectăm legea. Dacă mâine se hotărăște o nouă AG la care vin 1000 de oameni sau 500 de oameni și răstoarnă actuala conducere, este absolut ok. Singurii care pot lua o decizie în ceea ce privește conducerea USR sunt membrii Uniunii. E atât de simplu.

Am pus și eu această întrebare: totuși, n-ar trebui o treime din membri? Da, mi s-a spus, în termenul legal. După ce s-a depășit termenul legal, oricine poate face aceste modificări.

Aș fi foarte bucuros să pot pleca de mâine, să se aleagă un alt vicepreședinte. Vă jur. Nu-s făcut să fiu vicepreședinte, că nu asta-i viața mea. Îmi complic viața, îmi pierd prietenii! Lumea crede că vreau să-i fur, să-i nedreptățesc sau să-mi însușesc ceva. N-am făcut asta în viața mea.”

Florin Iaru are dreptate: luni dimineață, conducerea aleasă sâmbătă urmează să fie… exclusă din USR.

O spune Nicolae Manolescu, într-o declarație pentru PressOne. În opinia sa, tot ceea ce a făcut Grupul de Reformă este ilegal.

Nicolae Manolescu contestă legalitatea întrunirii din 19 martie. Foto: Lucian Muntean

USR nu are nicio problemă în acest moment. Singura problemă e a celor care au convocat în mod ilegal o Adunare Generală Extraordinară. Conform statutului, și nu celui în vigoare, pe care unii dintre ei îl contestă, ci tuturor statutelor existente la USR în ultimii 20 și ceva de ani, o AG se convoacă de către președinte, consiliu sau comitet director și 800… adică o treime dintre membrii Uniunii.

Această AG a fost convocată de câțiva oameni, după câte știu eu n-au fost mai mult de cinci, din care nu toți erau membri ai USR. În aceste condiții, eu pot mâine să convoc o AG a oricărei instituții din România și să declar că vreau să fiu președinte.

Și care e problema? Mai rămâne ca tribunalul, judecătoria, să recunoască această înscriere, care este completamente ilegală, după care să decidă. Eu nu-mi fac nicio problemă”, a declarat Nicolae Manolescu pentru PressOne.

El a explicat că nu înțelege cum Dan Mircea Cipariu, ales vicepreședinte, contestă statutul USR, atâta timp cât a fost ales – „s-a ales” președintele filialei de poezie, după cum a spus Nicolae Manolescu.

„Este… nebunia lor. Vă rog să lăsați cuvântul cum l-am spus. E nebunia câtorva care vor să conducă Uniunea. Ei au pierdut alegerile care au fost democratice și-acuma vor – eu știu pe ce cale, prin justiție, avem procese cu ei – să le câștige. Ei, nu se pot câștiga alegerile pe altă cale decât pe aia democratică, până una alta!

Nu e un eveniment, credeți-mă. Dacă vreți să faceți din el un eveniment, faceți. Dacă nu aveți altele. Eu vă pot oferi mai multe. Nu e un eveniment, e o prostie. Vă rog să lăsați și chestia asta.

Ar trebui să vă țineți puțin departe de asemenea lucruri. Totul e o prostie monumentală și o ambiție a unor oameni care nu există de fapt în literatură. Fac această meserie de 50 de ani. Eu vă spun că cei mai mulți dintre ei nici nu există ca scriitori, da‘ asta e!”

Nicolae Manolescu, (fost?) președinte al USR

*

Nicolae Manolescu spune că toți participanții la Adunarea de sâmbătă vor fi excluși din Uniunea Scriitorilor luni dimineață. Motivul ar fi că nu poți face parte dintr-o organizație pe care o contești. De asemenea, criticul a ținut să adauge că i-ar fi susținut pe protestatari dacă ei ar fi dorit să înființeze o altă Uniune a scriitorilor.

Nu au nicio bază legală. Vă spun – dacă eu mâine, luni dimineață, mă duc cu 10 semnături, cu 50, cu 100 și vreau să înregistrez… nu știu ce să zic – Academia Română! Credeți că mă înregistrează cineva?

N-au decât să se ducă. Luni de dimineață, toți cei care au participat vor fi excluși din USR. Treaba lor. Să-și facă altă uniune, nu-i împiedică nimeni.

Eu am spus că-i și sprijin! Dar de ce-o vor pe asta? Nu pricep. Iertați-mă. Dar nu se poate așa, nu poți să fii membru al unei Uniuni pe care o contești și în numele căreia faci o alta cu același nume și vii și-o înregistrezi ca atare. Nu se poate.

Trebuie excluși. Dacă ei ar vrea să facă alta… dar ei nu sunt doar ticăloși, sunt și proști. Mai bine făceau alta, că nu-i împiedica nimeni. Eu îi susțineam…

Domnule, eu mai spun ceva! Dacă mă enervez și mâine declar alegeri generale, nu câștigă niciunul dintre ei. Tot eu câștig. Adică nu e niciun secret aici”.

Nicolae Manolescu este la al treilea mandat consecutiv de președinte al Uniunii Scriitorilor.

El a mai arătat pentru PressOne că ultimele alegeri, cele din 2013, au fost făcute „din bucăți”.

Deci, atunci am făcut Adunare Generală… din bucăți, e-adevărat, mergând în toate subfilialele și făcând adunări generale, pentru că nu puteam să aducem 2500 de oameni la București. Și-am făcut Adunări Generale pe care le-am însumat”.

Conducerea aleasă la Adunarea Generală de sâmbătă a transmis că, după validarea rezultatelor în justiție, va solicita un audit general din partea Curții de Conturi a României și a Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

*

UPDATE. Luni, 21 martie. Consiliul Uniunii Scriitorilor din România a decis excluderea din Uniune a următorilor: Cristian Teodorescu, Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Daniel Vorona, Florin Iaru, Cosmin Perța, Valeriu Mircea Popa, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Tiberiu Popescu, Paul Vinicius.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios