Bogdan Dumitru
Redactor
09/11/2015
Votul electronic: avantaje și riscuri de securitate
Trecerea la votul electronic ar rezolva o mare parte dintre problemele mecanismului electoral din România, cu excepția uneia, poate cea mai spinoasă: securitatea sistemului.
Procesul alegerii prin vot trebuie să îndeplinească câteva condiții esențiale pentru a fi presupus corect: votul individual să fie imposibil de schimbat, să fie anonim și să existe certitudinea că a fost luat în calcul.
În România, mecanismul electoral garantează toate cele trei caracteristici, dar asta nu-l face neapărat și corect. Știm că sistemul nostru este vulnerabil la așa-numitele atacuri laterale: votul multiplu, votul unor persoane inexistente sau împiedicarea votului, cum s-a întâmplat cu o bună parte a diasporei în 2014.
Prin introducerea votului electronic, o parte dintre neajunsurile de mai sus ar dispărea, însă, ca orice soluție complexă, ar introduce o serie de alte amenințări.
De pildă, Estonia a introdus votul electronic încă din 2005, iar la alegerile parlamentare din acest an, 30% din opțiuni au fost exprimate prin internet. Fiindcă sistemul are deja o vechime de 10 ani, la fiecare scrutin intervin doar costurile de operare, care sunt mici, ceea ce reprezintă un avantaj extraordinar pentru o țară săracă.
În plus, rezultatele parțiale sunt cunoscute imediat, iar numărătoarea și scorurile finale sunt furnizate într-un interval de ordinul minutelor.
În 2014 însă, un grup de cercetători a demonstrat că sistemul este vulnerabil:
Respectivii cercetători au prezentat doi posibili vectori de atac informatic.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Primul face uz de un malware (virus) care infectează calculatoarele unor votanți și, într-un mod transparent, schimbă opțiunea de vot cu una predefinită.
A doua metodă este atacarea sistemelor care efectuează gestiunea voturilor. Calculatoarele cu rol de server sunt compromise folosindu-se o vulnerabilitate a softului care rulează pe ele, pentru a instala un cod care permite manipularea lor de la distanță. Cu acel cod se pot altera o parte din voturi, modificând astfel procentele.
Dacă este bine executat, un asemenea atac poate să treacă neobservat pentru o lungă perioadă de timp, dând astfel foarte multă putere grupării care controlează sistemul și pentru următoarele alegeri. Conform regulilor economiei subterane, această grupare poate vinde accesul la butoane celui care oferă mai mult. Iar asta înseamnă un sistem mult mai eficient și mai „elegant” față de tipurile de fraudă practicate astăzi.
Psihologii români nu sunt evaluați psihologic la intrarea în profesie. Verificarea periodică a sănătății lor mintale, doar o „obligație morală”
„Ce pârghii de monitorizare a bunelor practicii există după câștigarea dreptului de practică autonomă?”, s-a întrebat PressOne.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Există, desigur, și măsuri de prevenire a unor astfel de atacuri. Experți din fiecare grupare politică pot monitoriza activitatea în timp real, folosindu-se de unelte software pentru a detecta atacuri, găuri de securitate sau activități anormale.
În prealabil se pot efectua procese de audit asupra codului-sursă, eliminându-se posibilitatea unor modificări, prin introducerea unor funcțiuni care în limbajul de specialitate se numesc backdoor.
Un alt mecanism de protecție poate fi paralelizarea numărătorii. Spre exemplu, pe lângă cel deținut de Biroul Electoral Central, fiecare partid poate să aibă propriul sistem de contorizare. Astfel, un vot ar fi trimis simultan în mai multe centre, iar dacă unul dintre acestea ar raporta procente diferite, nu ar mai fi luat în calcul, fiind considerat compromis.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Concluzia acestor rânduri este că securitatea unui sistem de vot electronic poate fi gestionată, chiar dacă nu și garantată. Punând în balanță riscurile și beneficiile, și mizând pe evoluția tehnologiilor, România trebuie să treacă de faza discuțiilor și să înceapă implementarea unui astfel de sistem. Un proiect-pilot poate fi realizat, de pildă, pentru românii din diaspora.
Tolkien spunea într-un interviu că „orice lucru care poate fi controlat prin tehnologie își pierde magia”. În cazul procesului de votare, lipsa magiei e binevenită.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this