Văcarul din Alțîna: "Merg să votez pentru o lume mai aproape de adevăr"

La Alțîna (Sibiu), pe valea Hârtibaciului, trei candidați cu același nume vor să câștige Primăria. Am mers, cu câteva zile înainte de alegeri, să-i cunoaștem pe Ioan Bucșă (PSD), în funcție din 2008, Ioan-Adrian Bucșă (PNL), poștașul comunei, și pe Aron Bucșă (USR-PLUS), șofer de transport în comun la Sibiu.

Primul era plecat în concediu, al doilea n-a răspuns la telefon. Aron Bucșă ne-a vorbit despre urgențele din comună: finalizarea lucrărilor de canalizare și la stația de epurare. Căminul cultural și una dintre școli sunt într-o stare jenantă. În comunitatea de romi de pe coastă apa ajunge doar două ore pe zi. Sunt zeci de copii care, atunci când plouă, ajung murdari la școală, pentru că drumul, neasfaltat, se transformă în mocirlă. Nu-i primește nimeni plini de noroi și, de cele mai multe ori, fac imediat cale întoarsă.

Am hotărât însă să dăm voce unuia dintre milioanele de anonimi care contează doar atunci când sunt interese electorale la mijloc. Văcarul comunei a terminat 10 clase și două profesionale, a fost strungar și zidar. Problemele de sănătate l-au adus în situația de a nu-și mai face prea multe planuri de viitor. Duminică își va îmbrăca hainele bune și va merge să voteze, așa cum a făcut-o de fiecare dată. Pentru schimbare, spune, și pentru o „lume mai aproape de adevăr”.

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează