Profesorul român din Singapore

Singapore, țara-oraș, a trecut într-o generație de la o națiune din lumea a treia, la o țara cu unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din lume. Cum a făcut lucrul ăsta? A investit masiv în educație.

Având de guvernat o țară foarte săracă în resurse naturale, întâiul prim ministru al Singaporelui, ca națiune independentă, Lee Kuam Yew a declarat în anii ‘60 resursa umană ca fiind principala bogăție a țării, sistemul de educație devenind prioritate națională.

Unde este astăzi Singapore, după mai bine de 50 de ani de investiții masive în educație? În ultimii zece ani, elevii din Singapore au obținut punctaj maxim la testele PISA, teste a căror scop este de evaluare a sistemelor educaționale naționale prin măsurarea performanțelor elevilor de 15 ani, în trei domenii diferite: matematică, știință și nivel de lectură.

Am stat de vorbă cu Iulius Careiba, profesor care se ocupă cu implementarea noilor tehnologii la o școală din Singapore. Iulius a terminat Facultatea de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Politehnice Timișoara, a plecat în Indonezia în 2011 cu o bursă culturală și s-a respecializat, predând în mai multe locuri din Asia: Indonezia, China, Malaysia, și acum Singapore. (Un reportaj de Mircea Gherase)

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea scrie de două ori mai mult decât acum. Vrei să ne ajuți?

Donează