Petrești, fabrica din mijlocul satului

Locuitorii din Petrești de Dâmbovița, un sat aflat la doar 70 de kilometri distanță de București, respiră de aproape un an funinginea și fumul negru și des pe care fabrica din mijlocul satului lor îl elimină pe unul dintre coșurile nou construite. 

Asta deși Garda de Mediu Dâmbovița transmitea PressOne, într-o solicitare din luna ianuarie 2021, că anul trecut au fost într-adevăr înregistrate nouă sesizări cu privire la poluarea pe care agentul economic respectiv o produce, însă controalele efectuate au arătat că activitatea fabricii se desfășoară în parametri legali. 

Am mers în Petrești pentru a înțelege cum se ajunge la situații în care oamenii de rând se plâng că de luni bune le sunt afectate vizibil viețile, iar autoritățile le răspund că nu există, de fapt, nicio problemă. 

Și am descoperit, în urma unui șir mai lung de întrebări și solicitări, că fabrica din mijlocul satului funcționează, cu complicitatea mai multor instituții ale statului, fără autorizație de mediu încă din aprilie 2019. 

Ca urmare a investigației PressOne, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu Octavian Berceanu a pornit o anchetă internă în instituție și a dispus suspendarea activității agentului economic până la intrarea acestuia în legalitate, mai exact, până la obținerea autorizației de mediu eliberată de Agenția Națională pentru Protecția Mediului. 

Fabrica din mijlocului satului Petrești este însă o mostră a realității industriale din România care ne arată că, ani la rând, echilibrul dintre câștigurile aduse la economia locală și grija față de sănătatea populației a fost o problemă care a lipsit cu desăvârșire de pe radarul autorităților. 

Astăzi, problema riscă să pună în pericol locurile de muncă a mii de angajați români, activități de producție care contribuie la bugetul statului și sănătatea cetățenilor dintr-o Românie deja mult prea sufocată.  

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează