Pasajul Doamna Ghica. O lecție despre câți oameni decontează eșecul unei administrații publice

Pe 23 septembrie 2020 bucureștenii ar fi trebuit să se bucure la inaugurarea celui de-al doilea mare proiect de infrastructură promis de fostul primar general Gabriela Firea. Pasajul Doamna Ghica a avut un termen oficial de execuție de 12 luni – cel puțin, așa declara fosta administrație a Municipiului București, pe 23 septembrie 2019, odată cu semnarea autorizației de construcție. 

Astăzi, la intersecția dintre strada Doamna Ghica și Șoseaua Colentina nu este niciun pasaj. Sunt însă lucrări care de 13 luni le produc locuitorilor din zonă vibrații și crăpături în pereți, zgomot, praf, nemulțumiri, dar mai ales incertitudine. 

Într-o țară în care doar intenția de realizare a marilor proiecte de infrastructură este anunțată cu surle, trâmbițe și artificii, dar rareori dusă la capăt cu succes, am vrut să înțelegem de unde pleacă furia oamenilor și ce lecție ar putea trage actualele administrații locale din eșecurile celor vechi. 

Și am făcut ceea ce Primăria Municipiului București a omis în urmă cu un an: am stat de vorbă atât cu cetățenii care din disperarea de a afla ce se întâmplă sub ferestrele lor s-au mobilizat într-o comunitate pe Facebook, cu constructorii și muncitorii care de mai bine de un an lucrează printre  țipete și cu teama că se vor trezi din nou cu borcane aruncate în cap, dar și cu experți în urbanism și infrastructură care au explicat ce anume a lipsit acestui proiect și ce ne mai rămâne de făcut pe viitor. 

Am fi vrut să aflăm și opinia actualei administrații de la PMB, dar cererile noastre au rămas, deocamdată, fără răspuns.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea scrie de două ori mai mult decât acum. Vrei să ne ajuți?

Donează