Deșeuri pregătite pentru arderi ilegale de gunoaie lângă București. Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Deșeuri pregătite pentru arderi ilegale de gunoaie lângă București. Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
07/12/2021
Gunoaie în plămâni: impactul poluării aerului asupra sănătății
Dăm deseori vina pentru poluarea aerului din oraș pe mașini și pe traficul infernal. Sigur, acesta poartă o mare vină, în special când este vorba de poluarea la nivelul trotuarului, acolo pe unde ne deplasăm ca pietoni.
Dar în prea multe orașe din România, inclusiv în București, poluarea de fond este o cauză deseori ignorată, dar majoră a problemelor de sănătate. Poluarea aceasta vine, astăzi, mai puțin de la platformele industriale, cât mai ales de la arderile ilegale de gunoaie. Acestea au loc atât pe câmpurile din preajma orașelor, dar chiar și în interiorul acestora.
Am stat de vorbă cu specialiști în sănătate publică și cu activiști pentru protecția mediului pentru a înțelege care este, de fapt, impactul poluării aerului asupra sănătății. Iată doar câteva date, reliefate și în materialul nostru video:
- Între 16.000 și 26.490 de români mor în fiecare an din cauza poluării, conform datelor Agenției Europene de Mediu și OMS
Tot conform OMS, poluarea aerului este responsabilă pentru:
- 29% din decesele cauzate de cancerul la plămâni
- 24% din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale
- 43% din decesele cauzate de boala pulmonară obstructivă cronică.
Alte sute de mii de români au probleme de sănătate cronice, care le afectează puternic calitatea vieții.
De ce sunt arderile de gunoaie mai toxice chiar decât poluarea cauzată de trafic? Pentru că atunci când sunt arse deșeuri de plastic, cum ar fi PET-urile sau chiar și haine, sunt eliberate în aer de o mie de ori mai multe substanțe toxice decât dacă sunt arse lemne de foc. Arderea deșeurilor celulozice, cum ar fi hârtia, este de treizeci de ori mai cancerigenă decât arderea lemnului uscat.
Monitorizarea acestor arderi ilegale este primul pas către acțiunea din partea societății și a autorităților. Dacă vrem un aer curat, este esențial să măsurăm poluarea, să-i aflăm sursele și să forțăm autoritățile să-și facă treaba. Este o chestiune de viață și de moarte.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Material realizat cu sprijinul Ecopolis și Aerlive.ro, în cadrul proiectului Stop arderilor ilegale de deșeuri!, finanțat de Primăria Municipiului București.
Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Primăriei Municipiului București / Consiliului General al Municipiului București și nu implică nicio responsabilitate din partea Autorității Finanțatoare.
Justiție în ritm de melc. Un psiholog abuzator din București poate practica în continuare, deși s-a propus suspendarea lui de cel puțin 9 luni
Deși Comisia de Deontologie a Colegiului Psihologilor din România a propus de cel puțin 9 luni suspendarea unui psihoterapeut care a făcut sex cu fosta sa clientă, instituția n-a luat nici până acum o decizie finală.
Reportaj de la gala de lupte RXF, unde femeile au fost bătute de bărbați și târâte în lesă. „E ok, Floricica mai trebuie să reziste doar câteva minute”
„Lupta” dintre Costică și Floricica este unul din punctele de atracție ale serii. De când intru în sală văd reclame pe ecranele digitale cu Floricica Dansatoarea, imbrăcată într-o rochie verde cu paiete. Își țuguie buzele în fața camerei pentru ce se dorea a fi un cadru senzual. Mie îmi dă senzația de inocență.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this