Gheorghe / George Statie, fondatorul Trading Busters promite nu doar că te învață aritmetica bursei, dar și că îți oferă bani pe care să îi investești. foto: captură YouTube
Gheorghe / George Statie, fondatorul Trading Busters promite nu doar că te învață aritmetica bursei, dar și că îți oferă bani pe care să îi investești. foto: captură YouTube
29/10/2024
Cursurile de investiții care îți promit că te fac milionar printr-o formulă magică. Cum operează firmele de „pariuri la bursă”, ale căror proprietari se filmează în avioane de lux pentru Tik Tok
O firmă care își face agresiv reclamă pe internet spune că are în buzunar o „metodă revoluționară” de a juca la bursă. Pentru a ajunge la acest secret, trebuie însă să plătești 10.500 de euro pentru un „program de mentorat.”
Compania nu există în registrul firmelor autorizate pentru a oferi servicii de investiții și nu a încercat niciodată să obțină ștampilele legale.
- Trading Busters face parte dintr-o rețea de firme care își pasează clienții pe care îi racolează și care promovează un concept de tranzacționare care promite profit „constant și fără stres”, avându-l ca imagine principală pe Gheorghe Statie
- Reclamele companiei au fost vizualizate de aproape 200.000 de români, în condițiile în care multe au fost șterse pentru nerespectarea termenilor Facebook
- Strategiile promovate sugerează că nu este necesar să urmărești știrile sau indicatorii bursieri. În schimbul achiziționării cursurilor la super ofertă, primești o formulă matematică secretă
- Deși riscurile sunt prezentate ca fiind limitate, investițiile în CFD-uri (Contracte pentru Diferență) pot duce la pierderi ce depășesc capitalul inițial pe care l-ar oferi Statie, prin rețeaua de firme: 75.000 de dolari
- Firmele nu sunt acreditate de ASF să facă consultanță sau educație financiară
Seminarul care te convinge că poți fi milionar în 4 ani
George Statie organizează constant seminare „educative” care-i învață pe români cum să investească „la sigur” pe bursă, cum să se ferească de țepe și de ce mentalitate ai nevoie pentru a câștiga „pariul cu piața.”
Particip la sesiunea din 26 septembrie. Mi se promite că voi înțelege cum funcționează toate piețele – de la cea valutară, la cea a criptomonedelor – și ce înseamnă faimoasele „statistici și probabilități.”
Fondatorul Trading Busters promite nu doar că te învață aritmetica bursei, dar și că îți oferă bani pe care să îi investești. Statie a ținut în ultimele luni mai multe seminare online pentru a prezenta acest sistem, în care le promite participanților până la 75.000 de dolari printr-o altă companie a sa, Funding Dynasty, dacă se înscriu în programul de mentorat al firmei.
Statie știe să ia pulsul audienței. Când întreabă care este experiența publicului în tranzacționare, cei mai mulți dintre noi spunem „zero sau pe aproape”, iar el ne liniștește – metoda lui este pentru toată lumea.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Oamenii vin aici din motive variate. Vor să facă mai mulți bani pentru a-și ajuta familiile, să aibă rezerve pentru zile negre, să își permită o vacanță sau pentru o renovare. Alții, care au mai avut de-a face cu piețele de capital și n-au ieșit câștigători, mai bagă o fisă în încercarea de a scoate bani din asta.
„Rețeta este simplă”, spune George, în timp ce prezintă imaginile unor persoane care au primit bani de la Funding Dynasty ca să își multiplice câștigurile:
„Deschizi laptopul, tranzacționezi în medie timp de 10 minute pe zi și gata. Așa, poți obține timp, poți să călătorești. Faci ce visezi. Pe mine, statisticile și probabilitățile m-au făcut milionar”, continuă el.
7 lucruri bune care s-au întâmplat (totuși) în 2024
Se încheie un an ca o cursă cu obstacole. A fost o competiție inechitabilă, cu reguli schimbate în timpul jocului, în care fiecare din noi a concurat împotriva propriei frici, a propriilor neajunsuri și prejudecăți.
De Crăciun, blocul 42 a strălucit în zori
Pe 24 decembrie 1989, Mirea era locotenent-major la unitatea militară 01404, situată pe strada Caracal, vizavi de un ansamblu de blocuri de 10 etaje. Tăcut și lacom, glonțul a sosit pe furiș: nimeni nu a auzit zgomotul împușcăturii. Dosarul Revoluției este cea mai urâtă pată rămasă neștearsă din istoria României moderne.
Însă atrage atenția că nu tot ce zboară se mănâncă.
„Probabil vă întrebați de ce ar trebui să aveți încredere în mine. Fiindcă am rezultate dovedite. În ziua de azi, e foarte ușor să te lași păcălit. Trebuie să fii foarte atent, s-a umplut internetul de țepe. (...) E bine să ascultați ce vă spun, să începeți călătoria cu dreptul”, spune fondatorul companiei, înainte să treacă la „oferta” care-i așteaptă pe cei care au venit să-l asculte.
George Statie organizează constant seminare „educative” care-i învață pe români cum să investească „la sigur” pe bursă.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Până la finalul seminarului nu reușesc să înțeleg ce înseamnă, în practică, „strategia revoluționară” și ce sunt acele statistici și probabilități. George Statie răspunde însă că „piața este repetitivă” și nu trebuie decât să înțelegi că, în anumite zile, la anumite ore, aceeași strategie funcționează la fel. Statie insistă că același mecanism funcționează pe orice piață - fie că pariezi pe evoluția indicilor bursieri, fie că speculezi cum crește lira sterlină față de yenul japonez, de exemplu.
Prezentarea se termină cu propunerea de a ne înscrie în cursul de mentorat, care ne va ajuta să facem, spune el, „până la 20.000 de dolari pe lună”. Practic, în patru ani și puțin, ești milionar în dolari. Înscrierea vine cu un bonus: conturi finanțate, care ajung la 75.000 de dolari americani.
Pariurile care lasă 90% din oameni în pierdere
Publicul țintit de publicitatea agresivă, care a ajuns la aproape 200 de mii de oameni, e compus din bărbați cu vârste între 18 și 34 de ani, cărora li se spune că firma a inventat un „concept revoluționar de tranzacționare (care – n.r.) te ajută să devii constant profitabil și lipsit de stres”. Materialul promovează Trading Busters, compania deținută de Gheorghe Statie, prin Trade Stats SRL.
„Sunt tot felul de tertipuri pentru a atrage oamenii. Zic: «dom’le, tu nu trebuie să înveți nimic, îți dau eu o formulă, o aplici pe asta și te îmbogățești». Acesta este magnetul prin care încearcă să-i atragă pe cei care nu au experiență și cunoștințe să cadă în plasă. Investițiile nu se fac așa”, explică, pentru PressOne, analistul de piețe financiare Liviu Moldovan.
Ca firmă, Trade Stats SRL, există din martie anul trecut. A încheiat 2023 cu 2 milioane de lei în profit (o rată de profit de 30%). Anul trecut, firma vindea pe site-ul său pachete de „semnale”: pentru 500 de dolari pe trimestru, primeai acces pe un grup de Telegram în care ți se spunea ce, când și în ce limite să tranzacționezi.
Aceste instrucțiuni se referă la investiții la zi în contracte pentru diferență (CFD-uri) pe indicele bursier american Dow Jones, una dintre cele mai riscante forme de a juca la bursă, după cum atrag atenția specialiștii.
Un indice este un mod de a măsura performanța unui grup de companii; în cazul acesta, Dow Jones urmărește 30 dintre cele mai mari companii americane. De obicei, investițiile în indici înseamnă „să cumperi piața”. E ca la pariuri: dacă pariezi că indicele Dow Jones va crește și ai dreptate, banii tăi se vor înmulți.
În schimb, printr-un CFD, plasezi doar o sumă mică de bani, numită marjă, pentru a obține un efect de levier - brokerul te împrumută pentru a putea paria pe creșterea sau scăderea indicelui. Dacă vrei să pariezi 2.000 de dolari pe evoluția indicelui Dow Jones, cu un efect de levier de 1:50, trebuie să depui 40 de dolari. Aproape 90% dintre micii investitori pierd bani în tranzacțiile cu CFD-uri, avertizează Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA).
„Statisticile ne spun că în jur de 80-90% dintre clienți pierd bani în CFD-uri pentru că ei joacă cu casa, practic. Pierderile clienților se transformă automat în profitul casei de brokeraj. Aceste investiții sunt periculoase pentru că funcționează cu efect de levier. Într-o investiție normală, dacă eu cumpăr acțiuni de 1.000 de dolari, iar ele scad cu 5%, pierd 50 de dolari. Dacă am efect de levier 1:50, pierd 500 de dolari pe aceeași fluctuație, adică jumătate din cont. De asta e periculos – te poți îmbogăți peste noapte dacă nimerești sensul, dar la fel de bine poți să pierzi toți banii”, mai explică Liviu Moldovan pentru PressOne.
Clienților li se cere un avans de o mie de euro, contractul îl primesc după
După prezentarea lui George Statie, intru în apel cu unul dintre agenții Trading Busters. Apelul durează 2 ore. Angajatul vrea să afle cât mai multe detalii despre mine: ce lucrez, de ce vreau mai mulți bani, care sunt provocările pe care le întâmpin la muncă și ce știu despre tranzacții.
Spune că programul de mentorat presupune educarea mea în ale tranzacționării și este o oportunitate de a-mi „dezvolta propria strategie”. Una care să aibă peste 90%-95% rată de câștig.
Susține că a lor are 98,22%. Nu spune însă nici el în ce constă exact această strategie.
Agentul Trading Busters subliniază că analiza ar fi necesară doar dacă piața ar evolua arbitrar. Dar, susține agentul, piețele sunt repetitive, iar eu aș putea dezvolta o metodă testată pe date istorice, până văd că momentul meu perfect să tranzacționez este, spre exemplu, joia la ora 15:22.
Critică firmele de trading, spune că majoritatea te fac să plătești o mulțime de bani până să ajungi să ai capital pe mână.
„Spre deosebire de ele, prin programul de mentorat tu primești acces la 75.000 de dolari, în două conturi live, nu demo”, continuă reprezentantul Trading Busters. Pentru a primi acces la ei, aflu că trebuie să plătesc 7.000 de euro.
Este un preț promoțional, redus de la 10.500 de euro. Avansul pe care ar trebui să îl dau este de 1.000 de euro, „dar putem negocia și la mai puțin”. Reprezentantul companiei susține că voi primi banii înapoi dacă nu sunt mulțumit, dar contractul l-aș vedea doar odată ce trimit banii.
Îi spun că sunt foarte mulți bani și că nu am experiență. Când cer mai mult timp de gândire, omul de la Trading Busters folosește detaliile despre viața mea personală și profesională - pe care le-am discutat în primele minute - pentru a încerca să mă convingă că programul este pentru mine. După mai multe încercări eșuate, agentul de vânzări se lasă bătut.
Un mesaj de promovare în care Trading Busters prezintă conturile finanțate ca fiind fără risc, dar implicând că este vorba de fonduri reale.
Rămân cu ideea că eu, care nu am mai jucat niciodată pe bursă, pot accesa o sumă imensă de bani reali, pe care apoi să îi pariez cu risc mic, în baza unei strategii croite pentru mine, ce dă rateuri doar de câteva ori pe an. Potrivit propunerii, din ce câștig, 80% din bani ar rămâne la mine, 20% la Funding Dynasty.
Cât de reali sunt banii
În rubrica „Termenii și Condiții” a site-ului, FDN Global SRL, firma din spatele Funding Dynasty, susține că toate conturile sunt virtuale. În discuția cu reprezentantul companiei, acesta insistă însă că ce diferențiază programul de mentorat și Funding Dynasty este tocmai faptul că primești acces la un cont „live”, cu bani reali.
În rețeaua de firme construite în jurul Trading Busters, bazată pe tranzacții speculative, capitalul oferit clienților vine prin Funding Dynasty, controlată tot de Statie. Așa numitul „prop trading” implică, printre altele, tocmai depunerea unei sume, denumită de obicei „contribuție de risc”. Tranzacțiile se fac cu fondurile companiei, în acest caz Funding Dynasty, dar prin „prop traders”, cei care își și asumă riscurile, pentru că prop traderul este și cel care suportă eventualele pierderi, inclusiv din banii săi.
Mai mult, printre termenii și condițiile Funding Dynasty există o clauză de închidere a contului pentru recenzii negative:
„Dacă, în orice punct, un trader (...) postează public sau diseminează o recenzie negativă sau comentariu deragotariu despre compania, produsele sau serviciile noastre (....) ne rezervăm dreptul de a închide imediat orice cont asociat acestuia.”
Compania mai spune că decizia poate veni fără notificare și că în situația respectivă nu există rambursări pentru servicii, iar clientul renunță la câștigurile care i se datorau.
Pe site-uri de specialitate, Trading Busters, inclusă la categoria „consultanți educaționali”, e acuzată, printre altele, că vinde pachete care nu sunt profitabile sau că pe canalul de Telegram firma distribuie doar câștigurile, nu și pierderile. Compania neagă acuzațiile.
Reacția Autorității de Supraveghere Financiară (ASF): firmele nu sunt autorizate
În România și în Europa există reglementări stricte pentru cei care pot oferi consultanță în investiții. O firmă care urmează pașii legali se regăsește în registrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Instituțiile care reglementează buna funcționare a piețelor îi avertizează pe cei care vor să investească să nu le încredințeze bani unor companii neautorizate.
La cererea PressOne, ASF a comunicat că firmele Trading Busters și Funding Dynasty „nu au fost supuse procesului de autorizare/atestare/avizare de către ASF în vreo calitate ce intră sub incidența legislației pieței de capital”.
Trading Busters susține pe site-ul său că nu oferă consultanță financiară. Statie le trimite urmăritorilor datele pentru a paria pe indicele Dow Jones, dar insistă că „ai putea pierde mai mult decât investiția inițială”. Menționează constant că el doar emite omite opinii și că nu este consultant financiar. Totuși, analistul de piețe financiare consultat de PressOne spune că nu este suficient să spui că nu oferi consultanță, când ceea ce faci pare să fie exact consultanță.
„Firmele care sunt reglementate în UE, din orice țară ar fi ele, se supun unei directive care impune clar tot ceea ce poți să faci din punctul de vedere al reclamelor și al declinării răspunderii. În primul rând, nu ai voie să dai sfaturi. Apoi, nu ai voie să oferi semnale de tranzacționare. (…) Firmele care folosesc CFD-uri trebuie să scrie procentul de clienți care pierd bani”, continuă Liviu Moldovan, analist de piețe financiare.
Sunt detalii ce lipsesc din materialele promoționale ale companiei, care fac referire, în termeni vagi, la posibile pierderi. Trading Busters și Funding Dynasty nu apar nici în registrul european ESMA.
„Nu este nimic în neregulă cu firmele de prop trading, ele lucrează de zeci de ani în piețele dezvoltate. Doar că ideea de bază și recomandarea mea către cititori este să nu își deschidă niciodată un cont, să nu investească nimic dacă firma nu este reglementată de ASF sau măcar de o entitate din Uniunea Europeană”, subliniază Moldovan.
Analistul critică ideea că ai putea învăța să faci, „în 10-15 minute”, mai mulți bani decât câștigi din muncă într-o lună. Pentru a fi investiții pe bune, plasamentele la bursă trebuie să se bazeze pe analiza fundamentală - tehnica prin care un investitor încearcă să își dea seama dacă, spre exemplu, acțiunile unei companii sunt subevaluate. Această formă de analiză implică să studiezi bilanțurile contabile și rapoartele companiei, ca apoi să iei decizii în cunoștință de cauză.
„Ce, marile fonduri de investiții și Warren Buffett folosesc formule sau indicatori compuși? Nici vorbă. În primul rând, se bazează pe analiza fundamentală, împreună cu contextul macroeconomic. După care urmează analiza tehnică. Astea se folosesc. Restul sunt indicatori inventați, compuși de firme de acest gen”, susține Moldovan.
Brokerul dintr-un paradis fiscal
Azi, oricine intră pe grupul de Telegram al Trading Busters primește zilnic, la aceeași oră, semnale pentru CFD-urile pe indicele Dow Jones. Mesajul este standard și însoțit de mențiunea că Statie nu este consultant financiar – o persoană care are și cunoștințele și aprobarea legală să ofere astfel de aprecieri despre instrumente financiare - și semnalele sunt doar o opinie. Nu a fost mereu așa. Grupul există de peste 3 ani. În trecut, oamenii primeau comision 30% dacă reușeau să convingă pe altcineva să cumpere pachetele. Acum, semnale sunt oferite gratuit.
Comisioanele de promovare au fost disponibile între februarie 2022 și martie 2023, conform canalului de Telegram.
Expertul consultat de PressOne spune că, în teorie, ar putea exista semnale de tranzacționare cu aprobarea autorităților, dar că ele se întâlnesc mai degrabă la marile firme de investiții.
„Acolo sunt niște reglementări mai laxe din ce știu și permit lucruri de genul «uite, dom’le, cumpără asta». Dar tot ce spun aici și interesul comun este pentru micul investitor, pentru cetățeanul de pe stradă, să nu pice în capcane de acest fel”, susține Moldovan.
Mesajele de pe Telegram conțin și un link promoțional către Cronos Markets, intermediarul de investiții pe care îl folosește Trading Busters. Înscrierile noi pe Cronos Markets aduc comisioane pentru Trading Busters. Și „materialele educaționale” de pe site indică o apropiere, pentru că toate sunt legate de Cronos Markets, un broker care permite retragerea și depunerea fondurilor doar în criptomonede.
Cronos Markets Ltd este o companie înregistrată într-un paradis fiscal, insula Sfânta Lucia (Caraibe). Site-ul brokerului nu conține informații despre o autoritate care i-ar reglementa serviciile. Nu apare în registrul ESMA, nici în cel ASF.
„Orice broker pe care îl folosesc trebuie reglementat în UE. Restul, din arhipelagul Vanuatu sau mai știu eu ce - în niciun caz. O firmă sau un broker de acest gen este de evitat complet, mai ales că nu ai nicio schemă de protecție a investitorilor”, atenționează Moldovan.
La adresa menționată pe site-ul Cronos Markets figura în trecut alt broker, Yorker Markets. Firma este acuzată pe Internet de fraudă. Un articol publicat pe un site de specialitate prezintă mai multe semne că Yorker ar putea fi o înșelătorie: lipsa unei autorități de reglementare, recenzii negative numeroase și informații limitate despre fondatorii sau istoricul firmei.
Critici și suspiciuni: Trading Busters neagă acuzațiile
Campania de promovare a schemei a început în primăvara lui 2023. Printre cei care au promovat firma pe social media se numără și milionarul clujean Bogdan Căpușan, unul dintre fondatorii Trading Busters. Acesta vorbește despre o schemă „absolut revoluționară, care nu există nicăieri pe glob”. Susține că a investit în proiect după ce a fost impresionat de poveștile „unei mame singure” și ale „oamenilor care au purtat o speranță toată viața și au găsit chestia asta”. Acum, susține Căpușan, „oamenii se roagă ca nu cumva să se întrerupă serviciul.”
Cei care pierd bani din astfel de pariuri nu sunt protejați de lege. „Până la urmă, mergem să depunem banii la o bancă reglementată de banca centrală, nu? Sau îi dăm administratorului de bloc sau vecinului de pe palier să ni-i țină? Cum este mai sigur? La fel este și cu acești oameni”, comentează analistul Liviu Moldovan.
PressOne a întrebat reprezentanții Trading Busters care este baza legală în care funcționează, despre riscurile din tranzacționarea CFD-urilor, dar și de ce au ales un broker cu sediu într-un paradis fiscal.
Ei susțin că oferă doar cursuri și simularea pariurilor la bursă. Insistă că Trading Busters nu este „un broker, o platformă de tranzacționare sau un consultant financiar”.
„Nu au nevoie de o altă formă juridică, fiind 2 companii care vând cursuri online de tranzacționare și simularea lor. Îmbinăm astfel partea teoretică și cea practică, pentru a oferi o perspectivă completă asupra domeniului. La Trading Busters acoperim partea de cursuri online, iar la Funding Dynasty acoperim și partea asta și latura practică, care se încheie cu un test, printr-o simulare. Practic, după ce înveți cum să tranzacționezi corect, ai posibilitatea să testezi dacă strategia ta funcționează și dacă obține rezultate” - se arată în răspunsul formulat la solicitarea PressOne.
Într-un alt răspuns oficial, ASF transmite însă că firma Trade Stats SRL „nu este autorizată/atestată în calitate de organism de formare profesională pentru a desfășura activități de educație financiară și formare în domeniul investițiilor (cursuri de investiții pe bursă).”
Referitor la Cronos Markets, firma declară că a ales brokerul pentru că oferă condiții mai bune, potrivit „stilului de tranzacționare” pe care îl practică.
„Folosim brokerul CronosMarkets pentru că ne oferă un leverage mai mare de 1/30, un leverage care se oferă de obicei în Uniunea Europeană pentru Forex și 1/10 pe indici. Asta îngreunează procesul de tranzacționare și personal nu ni se potrivește. E adevărat că riscul crește când ai un leverage mai mare. E și normal. Însă asta este o preferință în cum ne desfășurăm activitatea și ține de stilul de tranzacționare al fiecăruia.”
Reprezentanții Trading Busters evită să comenteze despre faptul că brokerul nu este autorizat în Uniunea Europeană.
„Noi nu îl recomandăm pe acesta, în mod special. Spunem doar că îl folosim atunci când suntem întrebați. Oamenii își pot face o idee și calcula tranzacțiile în funcție de el. Însă rămâne la latitudinea lor ce broker folosesc și mulți ajung la noi având deja un broker, de exemplu”, declară compania la solicitarea PressOne.
Întrebată de ce a vândut semnale pentru CFD-uri, Trading Busters spune că își informează clienții despre riscurile aferente:
„Tot la capitolul disclaimere și bune practici, încurajăm și plasarea (semnalelor - n.r.) pe un cont demo, pentru a le testa fictiv și a se obișnui cu ele. (...) Oferim cursuri online. Odată ce oamenii accesează reclamele noastre, ajung pe pagini și grupuri dedicate unde văd riscurile implicate și disclaimere aferente. Avem o viziune realistă asupra tradingului și o transmitem mereu, pentru a ne ajuta oamenii din comunitate”, încheie compania.
„Se poate ca trading-ul să ajungă să îți depășească rapid salariul”, spune Statie, în timpul prezentării. Acesta se prezintă ca venind „din clasa muncitoare, de la 0, poate chiar de la minus” și le recomandă celor care îl urmăresc să ia această presupusă oportunitate, pentru că lui i-ar fi fost foarte greu la începutul pariurilor pe bursă, acum 11 ani.
Ideea pe care o propune compania, de a tranzacționa succint, la zi, pe instrumente financiare foarte riscante nu este nouă. Pariurile speculative de scurtă durată au explodat în timpul pandemiei. Semyon Dukach, investitor și jucător de blackjack, le numește în clar „jocuri de noroc, nu investiții.”
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this