Europarlamentarii Cristian Terheș, Dacian CIoloș, Nicu Ștefănuță, Victor Negrescu, Vlad Gheorghe și Siegfried Mureșan au răspuns la întrebarea PressOne: „Care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă tinerii din România?”
Europarlamentarii Cristian Terheș, Dacian CIoloș, Nicu Ștefănuță, Victor Negrescu, Vlad Gheorghe și Siegfried Mureșan au răspuns la întrebarea PressOne: „Care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă tinerii din România?”
28/04/2024
Corespondență din Strasbourg: Știu europarlamentarii care sunt problemele cu care se confruntă tinerii în România?
„Care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă tinerii din România?”, i-am întrebat pe câțiva europarlamentari români, la ultima sesiune plenară înainte de alegeri. Toți cei care ne-au răspuns candidează pentru un nou mandat în Parlamentul European. Iată ce ne-au spus:
Cristian Terheș, AUR: „Nu mai există astăzi, și o spun din perspectiva unui europarlamentar care caut tineri să angajez și e extrem de greu, nu mai există o etică a muncii. Tinerii ies din școală și nu mai știu ce să facă sau nu mai vor să facă. Toți așteaptă să fie plătiți extrem de bine cu extrem de puțin efort. Nu se poate așa ceva!”
Victor Negrescu, PSD/S&D: „Cred că nu este simplu să fii tânăr astăzi. Chiar dacă am încredere în tineri, se confruntă cu provocări mult mai ample decât generația mea. Chiar dacă încă sunt tânăr! Mă refer aici la tot ce înseamnă zona de educație, ca diplomele să valoreze ceva.
De cealaltă parte, dificultatea în a avea echilibru între viața profesională și viața personală. Foarte dificil! Lucrăm, lucrăm, lucrăm, dar ce rămâne pe lângă?
Siegfried Mureșan, PNL/PPE: „Cred că problemele cu care se confruntă tinerii din România nu diferă mult de problemele cu care se confruntă tinerii din alte state. Costul locuințelor, mai ales în mediul urban, devine o problemă.
Puterea de cumpărare, relevanța educației, și aici și tinerii pot face destul de multe, pe lângă pregătirea formală, se pot implica în programe de voluntariat, pot acumula experiențe internaționale.”
Vlad Gheorghe, Independent/Renew: „Oportunități, oportunități și oportunități. Este, știu cum răspund, dar este o problemă foarte, foarte mare care din păcate crește. Bate în zona de șomaj, bate în zona de oportunități de studii.”
Dacian Cioloș, REPER/Renew: „Avem, puțină lume știe, probabil, în România 40% din tineri și din copii amenințați de sărăcie. Și, deci, cred că asta e una din probleme. De acces, în primul rând, la un nivel de trai corect.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Evident, mă gândesc și la tinerii care vor să-și întemeieze o familie pentru că noi tot vorbim, sau tot aud politicieni care vorbesc de familia tradițională în România, dar nu i-am auzit vorbind de ajutoare pentru tineri care își întemeiază o familie, care vor să aibă copii și care au nevoie de locuință, care au nevoie de creșe, de cămine și de școli la ei în cartier.”
Nicu Ștefănuță, Independent/Verzii: „Criza locuințelor. Tineretul și tinerii nu au bani. Nu că nu au bani și că să nu mai fiți săraci. Nu au bani pentru că totul costă foarte, foarte mult. Sănătatea mintală, numărul doi. Trei, este foarte importantă anxietatea climatică și tot ce înseamnă spații verzi, tot ce înseamnă natură, tot ce înseamnă incorporarea asta în viața noastră. Și anxietatea spre cum va arăta lumea peste 10 ani.”
Rezultate alegeri: Elena Lasconi, cu 2178 de voturi înaintea lui Ciolacu. Călin Georgescu vine de nicăieri și cucerește țara și Diaspora.
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la primul tur al alegerilor prezidențiale. PressOne vă prezintă cele mai importante evenimente din ziua votului.
Călin Georgescu, emanația unor „grupuri de reflecție” conectate la servicii?
Putinistoidul și legionarul Călin Georgescu de astăzi, cel care a câștigat turul I al alegerilor prezidențiale, este produsul electoral creat și cultivat cu răbdare în laboratoare obscure, dirijate de oameni vechi și noi ai serviciilor secrete.
Acest material face parte dintr-un proiect de educare a publicului din România cu privire la importanța alegerilor europene și este co-finanțat printr-un grant din partea Parlamentului European.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this