AI - inteligența artificială va fi peste tot în 2025. Foto: NVIDIA
05/01/2025
Ce ne așteaptă în 2025. 5 tendințe în tehnologie
Suntem atât de obișnuiți deja să discutăm în contradictoriu cu cei care se sperie de excesele tehnologiei și științei, ba chiar pun la îndoială fundamentele pe care se bazează civilizația modernă, încât ar fi ușor să credem că parcurgem o perioadă de involuție științifică și tehnologică.
Lucrurile stau cu totul diferit: tehnologia și știința avansează cu pași uriași, problemele apar mai degrabă în capacitatea noastră de adaptare la acest marș efectuat tot mai rapid. Iată cinci tendințe care vor avea impact asupra vieții noastre în 2025, indiferent că ne dăm seama sau nu de acest lucru.
1. Inteligența Artificială (AI) va fi complet transformată de agenții autonomi
Ne-am obișnuit deja să folosim unelte precum ChatGPT pentru a primi răspunsuri rapide, rezumate ale unor texte lungi, structuri ale unor documente sau chiar pentru a scrie rapid niște formulare.
Roboții prezentați de șeful NVIDIA în 2024 sunt de toate formele, inclusiv roboți Disney care ar putea face furori în casele celor care și-i vor permite, începând din 2025
Dar AI-ul de astăzi este limitat și numit în mod forțat „inteligență” artificială, pentru că nu există niciun proces de „gândire” propriu-zis. Lucrurile stau să se schimbe, iar 2025 este anul în care mașinile vor începe nu doar să execute sarcini repetitive, ci și să gândească și să acționeze independent, asemenea unor colaboratori de încredere.
Acesta este viitorul propus de agenții autonomi.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Ce sunt agenții AI?
Aceste entități digitale, capabile să îndeplinească sarcini complexe fără intervenție umană, sunt deja în plină expansiune în sectoare precum manufactura, transporturile și serviciile financiare. Agenții AI sunt „angajați” virtuali care pot face o mulțime de lucruri: de exemplu, pot monitoriza liniile de producție în timp real, anticipând și rezolvând probleme înainte ca acestea să devină critice. În sectorul financiar, acești agenți analizează fluctuațiile pieței și iau decizii de tranzacționare cu o viteză și acuratețe neegalate de om.
Agenții AI sunt practic niște programe sofisticate, concepute pentru a funcționa autonom, imitând sau chiar depășind capacitățile umane într-o varietate de domenii. Ei pot percepe mediul înconjurător prin senzori sau input-uri digitale, pot procesa informații și lua decizii bazate pe algoritmi avansați de învățare automată.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Spre deosebire de software-ul tradițional, care execută doar comenzi predefinite, agenții AI se pot adapta la schimbările din mediul lor, devenind astfel instrumente esențiale pentru optimizarea proceselor și inovație, într-un ritm imposibil de reprodus de către om. În esență, acești agenți reprezintă o fuziune între inteligența umană și cea artificială, și deschid noi posibilități pentru eficiență și creativitate în diverse industrii.
O aplicare concretă a ceea ce pot face va fi în domeniul roboticii industriale, acolo unde se testează deja, precum în fabrica BMW din Spartanburg, Carolina de Sud (SUA), roboți cu avansate capacități tactile și de mânuire a uneltelor. În momentul în care li se adaugă nivelul de software autoadaptiv, ei învață simultan să-și îmbunătățească performanțele într-un ritm incredibil. Deja roboții folosiți acolo sunt de trei ori mai eficienți decât roboții precedenți.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Dar vom vedea din ce în ce mai mulți roboți casnici (încă foarte scumpi, la prețuri de peste 20-30 de mii de euro) capabili să se adapteze în mod „uman” corvezilor casnice. Cât timp nu ne speriem că i-ar putea dirija cineva de la distanță să ne facă rău, bănuiesc că sunt OK...
Impactul AI și al agenților autonomi - fie ei strict digitali, fie cu tot cu nivelul hardware, va fi unul uriaș, în special asupra locurilor de muncă care presupun acțiuni sau mișcări repetitive, dar complexe, care până acum erau rezervate oamenilor. Iată că roboții au ajuns și aici. Ce se va întâmpla cu sutele de mii de locuri de muncă, rămâne de văzut.
2. Medicina devine personalizată și de precizie, studenții au la îndemână unelte tot mai bune
Pare un vis frumos, în special în spitalele de stat din România, însă în timp ce o parte tot mai mare a populației este păcălită de tot felul de escroci să se sperie de medicina modernă și să creadă în leacuri băbești, medicina începe să iasă rapid din zona substanțelor chimice aruncate în tot corpul pentru a combate o afecțiune locală și intră în cea a medicinei de precizie, adaptate fiecărei persoane în aparte.
Noul laborator de practică în odontoterapia restauratoare, amenajat la amfiteatrul construit de către comunitatea Sectorului 4 pe Șoseaua Olteniței pentru studenții Facultății de Stomatologie, București, 13 noiembrie 2024. Foto: Inquam Photos / Mălina Norocea
Și aici, inteligența artificială joacă un rol crucial în revoluționarea domeniului medical. Algoritmii de învățare automată analizează volume uriașe de date medicale, identifică tipare invizibile ochiului uman și permit detectarea precoce a bolilor. Inovațiile în biotehnologie, cum ar fi editarea genelor și terapiile personalizate promit să ofere soluții specifice fiecărui pacient, personalizate după istoricul său medical, după profilul său genetic și toate celelalte elemente care până acum erau trecute cu vederea.
Vom avea mare nevoie de aceste evoluții, pentru că ne așteaptă cel puțin o nouă pandemie în următorii ani (sperăm că nu chiar în 2025): virusul H5N1, al gripei aviare, începe să se transmită la tot mai multe mamifere, inclusiv vaci și pisici, cu efecte cumplite, iar persoanele infectate au o rată uriașă de mortalitate (50%) și necesită spitalizare intensivă. Este doar o chestiune de timp până când va face saltul de transmitere de la om la om.
Foto: ID 155685908 © Leigh Prather | Dreamstime.com
Deși tot mai mulți se sperie de vaccinurile bazate pe noile tehnologii (și, din păcate, niciun tratament de pe lumea aceasta nu va fi vreodată lipsit de riscuri), exact acestea vor fi soluția care poate salva miliarde de vieți în cazul izbucnirii noii pandemii.
În rest, inclusiv facultățile românești de medicină încep să fie dotate cu tehnologie de ultimă generație, iar asta va permite un avans extraordinar al specialiștilor români față de generațiile precedente.
3. Regenerabilele își continuă cursa spre dominație, dar 2025 va fi remarcabil pentru creșterea capacității de stocare de energie
Anul acesta ne putem aștepta la darea în funcțiune în România a unor proiecte de energie verde (eoliană și solară) de peste 2.4GW, conform ANRE. Remarcabil este și faptul că numărul prosumatorilor ar putea crește cu 30%, iar puterea instalată maximă a acestora ar putea atinge 2.9GW până la finalul anului. Aceste energii verzi vor fi echilibrate parțial de punerea în funcție a centralei pe gaze de la Iernut (430 MW). În total, capacitatea instalată maximă de energie a României ar face un salt de 20% într-un singur an!
Totuși, cu adevărat remarcabil va fi saltul în capacitatea de stocare de energie, sub diverse forme (gaz, pompare hidro, baterii etc). Vom avea în construcție și primul proiect de construire de baterii pentru stocarea energiei electrice pe termen lung, la Oradea.
România a atins în 2024 o capacitate de stocare a energiei din sistem de 269 MWh, dar la final de 2025 am putea ajunge chiar la 2.500 MWh, dacă toate investițiile aflate în desfășurare vor fi finalizate la timp. Este, practic, o revoluție despre care se scrie prea puțin la noi.
La nivel european, în ciuda detractorilor, energia „verde” continuă cu pași mari. În prima jumătate a lui 2024, peste 73% din energia electrică a fost generată din surse regenerabile (eoliană, solară, hidro, geotermală) sau cu emisii foarte mici de CO2 (nucleară). Chiar și în Germania, care și-a distrus energia nucleară pentru a face loc regenerabilelor, producția de energie electrică din surse fosile a scăzut cu 16% în prima jumătate a anului și va continua să scadă, pe măsură ce sunt finalizate noile instalații de energie regenerabilă.
Aceste tendințe vor continua și în 2025, inclusiv în construirea de sisteme de stocare a energiei regenerabile. Toți cei care insistă pe continuarea investițiilor în cărbune ar trebui să ia aminte la aceste tendințe cât se poate de clare.
4. Anul 2025 în spațiu: noi rovere pe lună, pregătiri pentru Marte
2025 e un an de tranziție spre noile baze de pe Lună și pentru călătoria spre Marte. Asta nu înseamnă că nu avem lansări interesante.
Misiunea „Ghost Riders in the Sky" a companiei Firefly Aerospace, programată pentru ianuarie 2025, va transporta landerul lunar Blue Ghost 1 cu zece încărcături utile NASA către Mons Latreille pe lună.
Misiunea IM-2 a Intuitive Machines va încerca să aterizeze în regiunea polului sud lunar, transportând încărcături utile pentru căutarea de apă, iar Blue Origin ar putea lansa misiunea sa de testare MK1 Lunar Lander. În fine, misiunea Griffin 1 a Astrobotic este programată pentru 2025, după eșecul landerului Peregrine din 20246.
Avem planuri și pentru prima stație spațială privată - Compania Vast plănuiește să lanseze prima stație spațială comercială, numită Haven-1, nu mai devreme de august 2025. Aceasta va putea găzdui 4 astronauți pentru misiuni de până la 30 de zile.
SpaceX ar putea primi aprobarea pentru până la 25 de lansări Starship în 2025, și este posibilă o demonstrație de transfer de combustibil între două vehicule Starship pe orbită, crucială pentru viitoarele misiuni lunare și marțiene.
În fine, sonda Europa Clipper a NASA va efectua un survol al planetei Marte în martie 2025, în drumul său spre luna Europa a lui Jupiter, iar misiunea Lucy a NASA va survola asteroidul 52246 Donaldjohanson în aprilie 2025.
5. Mașinile hibride încep să domine, electricele continuă să avanseze, deși mai domol
S-a vorbit (și ricanat) mult despre „eșecul” mașinilor electrice în 2024, despre „declinul” acestora și despre cum vom scăpa în sfârșit de această tehnologie impusă nouă de Ocultă. Ca de obicei, una vorbesc oamenii pe social media și alta se întâmplă în realitate. Iar în 2025 această tendință va continua.
Mașinile electrice chinezești amenință industria auto din Europa și Statele Unite, iar China conduce în cursa electrificării autoturismelor la nivel global
Vânzările globale de vehicule electrice (EV) au atins aproximativ 16,7 milioane de unități în 2024, în creștere de la 13,9 milioane în 2023. Asta înseamnă o creștere de aproximativ 20% față de anul precedent și o cotă de piață aproximativ 20% din totalul vânzărilor globale de vehicule. Aici intră, totuși, și hibridele de tip plug-in, care permit o autonomie confortabilă în oraș și în zona periurbană.
Remarcabil este că vânzările de vehicule hibride plug-in (PHEV) au crescut mai rapid decât cele ale vehiculelor complet electrice (BEV) în multe piețe. În China, vânzările de PHEV au crescut cu 98% în al doilea trimestru al anului 2024 față de aceeași perioadă din 2023. De altfel, China a rămas cea mai mare piață pentru vehicule electrice, urmată de Europa și SUA.
Chiar și în Europa, vânzările de vehicule electrice au atins aproximativ 3,5 milioane de unități în 2024, reprezentând o creștere modestă de sub 10% față de anul precedent, dar o creștere, totuși. Cota de piață a vehiculelor electrice în Europa a ajuns la aproximativ 25% din totalul vânzărilor de mașini noi, dintre care vehiculele complet electrice (BEV) au reprezentat aproximativ 17%, iar vehiculele hibride (HEV) au ajuns la o cotă de piață de 29,5% în iunie 2024, depășind pentru prima dată vânzările de mașini pe benzină.
Și în 2025, în ciuda scepticilor, piața vehiculelor electrice și hibride va continua să crească atât la nivel global, cât și în Europa, cu o tendință clară către electrificare. Este din ce în ce mai probabil ca următoarea ta mașină să fie un hibrid, nu una complet electrică. Avantajele, în special în privința reducerii consumului, a prețului mai accesibil dar și a poluării în orașe, sunt majore.
Notă: structura acestui articol a fost creată cu ajutorul Perplexity AI, unealtă care trece în revistă cele mai de încredere publicații internaționale atunci când i se pune o întrebare și îți oferă și linkurile necesare pentru a extrage pe cont propriu informația. În munca unui redactor, o astfel de unealtă - care, atenție, NU îți scrie singură articolul - reduce timpul petrecut pentru cercetare cu peste 90%. Doar un exemplu de impact formidabil al AI-ului în viața noastră.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this