În București sunt 20 de mii de solicitări pentru locuințe sociale. foto: Ana Coman, PressOne
În București sunt 20 de mii de solicitări pentru locuințe sociale. foto: Ana Coman, PressOne
03/11/2024
VIDEO. „Când cred că am să fiu proprietar? Niciodată”. Protest al tinerilor pentru dreptul la locuire în București
În jur de 150 de oameni din București și tineri veniți aici la facultate au venit la un protest, pentru a cere prețuri mai mici pentru chirii, condiții adecvate, sancționarea abuzurilor comise de către proprietari și mărirea numărului de locuințe sociale.
- Conform unui reprezentant de la Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, chiria într-un oraș mare este de aproximativ 700 de euro, iar un salariu minim este de 500 de euro.
- În București, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în al doilea trimestru din 2024 este de 1,623 euro/mp util.
- În București sunt 20 de mii de solicitări pentru locuințe sociale. Nu există nicio sancțiune pentru autoritățile locale care nu le construiesc.
PressOne a vorbit cu mai mulți participanți la protest despre problemele pe care le-au întâmpinat.
Raportul CES privind locuirea prezintă o realitate la fel de îngrijorătoare: dacă la nivelul Uniunii Europene una din zece familii cheltuie mai mult de 60% din venitul disponibil pentru chirie, în România una din cinci gospodării se află în această situație.
Ce se poate face?
Pe fluturașii împărțiți la protest există un link spre câteva din drepturile chiriașului, printre care necesitatea contractului (care nu trebuie neapărat încheiat la avocat sau notar pentru a fi valid), obligativitatea proprietarului de a înregistra contractul la ANAF, limitele legale a ceea ce i se poate cere unui chiriaș și procedura de evacuare.
Principalele categorii afectate de discriminare din partea proprietarilor sunt persoane din comunitatea romă, persoanele queer, persoane cu mai mulți copii și cei cu statut socio-economic precar.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Dacă evacuarea este ilegală, cel mai important e să ajungem la ei până ies din casă. Odată ce au ieșit, e greu să se întoarcă, chiar dacă câștigă procesul, pentru că poliția pune sigiliu și după 3-4 luni devine mai complicat pentru chiriași, le e frică”, spune Ioana Florea de la Frontul Comun.
„Există persoane de la asistență socială cu care colaborăm bine și consilieri locali care împing problema pe agenda publică, dar sunt și consilieri generali sau primari pentru care tema asta nu există.”
Inițiative pentru protejarea dreptului la locuire există pe tot teritoriul României, nu doar în orașele mari. În Giurgiu, Mizil, Valea Seacă sau Alexandria au fost blocate evacuări forțate sau distrugerea locuințelor informale.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
„Cum să îți clădești un viitor dacă nu știi unde o să dormi la noapte?”, întreabă unul din protestatari.
Evenimentul a fost organizat de activiști de la Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, care lucrează pentru siguranța și drepturile chiriașilor și organizează anual proteste și E-Romnja, un grup de activism pentru susținerea fetelor și femeilor rome.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this