07/12/2024
Un glob uriaș de zăpadă, Frankenstein și un Crăciun reimaginat. La Cluj (P)
„I love you”, creația lui Jacques Rival, e cel mai mare glob de zăpadă pe care l-a văzut vreodată România. Iar până pe 8 decembrie poate fi admirat în cadrul cele de-a șaptea ediții a festivalului Lights On Romania, la Cluj. Este o reinterpretare contemporană a unui simbol cheie al sezonului rece, iar în ultimele zile a făcut furori cu povestea sa aparte, ce redă o dimensiune filosofică despre embleme, prezent, trecut și viitor.
De la distanță, globul uriaș atrage privirile printr-un joc al fulgilor care se răsucesc într-un dans perfect în ton de sărbătoare. Și prin mesajul simplu, dar puternic: I love you - de un roșu aprins. Așezată sub cupola imensă e însă o lucrare de artă cu o semnificație profundă: o statuie inedită, plasată într-un mediu care o adâncește în noi sensuri. Instalația monumentală reinterpretează statuia „Spectrul” a lui Ciprian Mureșan, transformând-o într-un punct de întâlnire între arta contemporană și magia iernii. Aceasta devine, practic, o meditație asupra efemerității și a relației dintre trecut și prezent. Îi descoperim împreună povestea.
Ciprian Mureșan aduce în discuție o problematizare a monumentului în ziua de azi - „uneori fabricăm eroi și mituri care prin folosirea lor abuzivă și extremă, în orice context, devin niște unelte de manipulare și se îndepărtează de sensul lor inițial”.
Practic, artistul a combinat trei dintre stâlpii culturii românești, după trei lucrări monumentale din România - Caragiale de Constantin Baraschi, Eminescu de Gheorghe D. Anghel din București și Blaga de Romul Ladea - pe care o găsim în fața Teatrului Național la Cluj. „Într-un soi de Frankenstein, un monstru cu trei fețe. Tehnic, am lucrat cu o tehnică de supradimensionare a schiței de lut în așa fel încât transpunerea în dimensiuni monumentale de aproape 5 metri să aducă și ea deformări și inexactități ce produc o expresie chinuită, stângace”, spune Ciprian Mureșan.
Ediția din acest an a festivalului care aduce lumina mai aproape de oameni are ca temă conceptul #TheOtherChristmasMarket și e, totodată, o invitație pentru public de a-și reimagina sărbătorile de iarnă, de a descoperi noi perspective sau povești și de a se pierde în magia luminii. Iar dincolo de orice, fiecare instalație expusă în cadrul evenimentului vine cu propria poveste, dar și cu un mesaj diferit pentru fiecare privitor. O lucrare de artă are puterea cel puțin de a ne pune pe gânduri - o spunem noi, dar și artiștii.
„Pentru mine acest context nou participă cu ironie și detașare la critica pe care o aduc, dincolo de ironia instrumentalizării exagerate a acestor figuri importante, pe care chiar autoritățile le neglijează fără noimă. Caragiale din București a fost plimbat prin piețe până i-au găsit un loc decent, legenda spunând că doar capul e al lui Caragiale, corpul provine de la o veche statuie a lui Lenin. Sau Ladea din Cluj, care anii trecuți a fost dat jos de pe soclu, iar poziția de acum face ca dacă te o privești dintr-un anumit unghi să pară îngropată de la genunchi în jos. Peste aceste straturi, consumerismul vine cu unul suplimentar”, explică artistul Ciprian Mureșan.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În interiorul globului, ceea ce ar trebui să fie o imagine de sărbătoare capătă o dimensiune filosofică, invitând publicul să își pună fel și fel de întrebări. Jacques Rival, prin această lucrare impozantă, reînvie tradiția globului de zăpadă, dar cu o adâncă reverență față de arta contemporană și istoria culturală a României.
„Prin instalații de iluminat jucăușe și neconvenționale, îmi propun să provoc percepțiile, rupând arta sau monumentele din contexte tradiționale - fie muzee sau galerii - și plasându-le în fluxul dinamic al străzilor. Scopul meu este să ofer, la un colț de stradă neașteptat, o experiență estetică uimitoare în care trecătorii să poată interacționa cu lucrarea, liberi de preconcepții sau filtre. Un moment aparte - o suflare de contemplație și uimire care ne transportă înapoi în minunea și imaginația copilăriei”, spune Jacques.
Munca patriotică voluntară... obligatorie
Prestația voluntară în vremea comunismului românesc purta denumirea înălțătoare de "muncă patriotică". Pe acea vreme, orice formă de voluntariat era de fapt obligatorie, bineînțeles din rațiuni patriotice. La fel de înălțătoare s-a dovedit a fi chemarea tovarășei educatoare când ne-a dus în parc să culegem castane: "Dragi copii, munca voastră e foarte importantă. O să culegeți castane din care se fac medicamente. Iar ele vor vindeca oameni."
Ce faci în weekendul 17-19 ianuarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târg de viniluri în București, castele vii în Cluj-Napoca, concert de blues în Timișoara și povești de pe Via Transilvanica în Iași. Tu ce faci în weekend?
După Sydney, Adelaide, Lyon, Durham și alte festivaluri legendare de lumină ale planetei, aducerea lui Jacques Rival în România este cel mai mare demers întreprins de Asociația Daisler în domeniul artei contemporane de până acum.
Ediția cu numărul 7 Lights On Romania mai poate fi vizitată până pe 8 decembrie, pe străzile Mihail Kogălniceanu și Emmanuel de Martonne din Cluj.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this