Viațabună
06/06/2016

Sînul

O jucărie ficțională delicioasă scrie Philip Roth în Sînul (tradus de Alexandra Coliban-Petre în 2006, pentru Polirom). Microromanul este inspirat de Metamorfoza lui Kafka, dar și de Nasul lui Gogol.

Nuvelele respective au în comun o transformare suprarealistă: la Kafka, Gregor Samsa se trezește transformat în gândac, iar la Gogol, un nas pleacă de pe fața funcționarului pe care se aflase până atunci, dezvoltând o viață proprie.

Ipotezele stupefiante dau naștere unor piese de literatură care au marcat modernitatea și postmodernitatea, iar romanul lui Philip Roth este o bună dovadă în acest sens. Cu astfel de ficțiuni se relansează cariera modernă a romanului metamorfozelor, foarte gustat în toate epocile.

În mod concret, Philip Roth inventează povestea unui bărbat care se metamorfozează într-un sân. Transformarea începe treptat și ciudat, când o protuberanță rozalie apare pe pubisul lui David, un profesor de „treizeci și opt de ani, un bărbat viguros și plin de dorințe, înalt de un metru optzeci, cu o postură semeață și o constituție atletică, având încă mare parte din păr, toți dinții și nicio boală serioasă la activ”.

Schimbarea îi perturbă complet ritmurile de viață, mai ales pe cele relaționale. Claire, „femeia superbă și voluptuoasă de douăzeci și cinci de ani” cu care își împarte viața, este treptat înlocuită de către David cu noul obiect de plăcere, sânul care se rotunjește tot mai clar.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

În fine, „între miezul nopții și 4 dimineața în ziua de 18 februarie 1971”, transformarea este completă, iar David afirmă, pe un pat de spital: „sunt un sân”.

Interesante sunt mai ales paginile post-metamorfotice, dedicate noilor senzații și explorării lumii sub această formă.

Pasaje savuroase sunt dedicate descoperirii noii forme corporale, psihanalizei conduse de doctorul Klinger, dar și afirmării unui nou sentiment de identitate și putere, inclusiv sexuală.

Departe de a se simți incapacitat, David Kepesh simte că trăiește pe „Tărâmul Tuturor Posibilităților”, în „Secolul Împlinirii de Sine”.

Pe lângă referințele amintite la început, acest roman al lui Roth trimite la multe alte tradiții și texte, mai ales folosindu-se de pretextul perorațiilor profesorale ale lui David:

„Nu mi-am pierdut cu totul bunele intenții de profesor. Poate că nu mi-am pierdut nici studenții. Datorită faimei mele, poate că am reușit chiar să adun vaste turme de noi mioare studențele, neprihănite de calamități și de poezie deopotrivă. Poate chiar sunt eu însumi un star pop acum, și am tot ce-mi trebuie ca să aduc oamenilor marea poezie.”

Umorul absurd nu trebuie să ne păcălească asupra mizei: avem în față un roman cu temă gravă. Sânul ascunde o meditație despre identitatea socială și identitatea intimă, despre adaptare și schimbarea perspectivei. Este și o lecție de literatură și de istorie a ficțiunii, pe cât de concentrată, pe atât de ironică.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...