REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Bogdan Licu este doctor al Academiei SRI din 2011 cu o teză intitulată "Corupția - risc major la adresa securității naționale”. Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Scheletul din dulapul lui Bogdan Licu, noul procuror general interimar, ignorat de CSM

Parchetul General (PG) este condus de astăzi – până la desemnarea unui nou procuror general – de Bogdan Licu, numărul doi din instituție. Președintele Klaus Iohannis a semnat la prânz decretul de eliberare din funcție, prin pensionare, a procurorului general Augustin Lazăr; câteva ore mai târziu secția de procurori a CSM a anunțat, printr-un comunicat, că l-a delegat pe Bogdan Licu în funcția de Procuror General al României până la ocuparea funcției prin numire, dar nu mai mult de două luni”.

Cererea de pensionare a procurorului general vine fără nicio explicație oficială, în ciuda faptului că acesta își depusese recent candidatura pentru încă un mandat la conducerea Ministerului Public, respinsă de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader. Schimbarea se întâmplă în contextul în care, în ultimele două săptămâni, Augustin Lazăr a fost subiectul mai multor dezbateri publice referitoare la trecutul său profesional din perioada comunistă.

Bogdan Licu are, însă, cel puțin o problemă majoră netranșată încă: este acuzat că și-ar fi plagiat, în 2011, teza de doctorat cu titlul „Corupția – risc major la adresa securității naționale”, obținută la Academia Serviciului Român de Informații; îndrumător de doctorat i-a fost Gabriel Oprea, fost vicepremier și recordman la numărul de doctoranzi plagiatori.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Plagiatul lui Licu nu e o noutate; prima dezvăluire datează din 31 august 2015 („Al treilea plagiat coordonat de Gabriel Oprea: Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României„). Acum trei luni, însă, PressOne descria, etapă cu etapă, bătălia susținută pe care noul procuror general interimar o duce pe toate planurile – inclusiv prin instanțe – pentru a împiedica CNATDCU să dea un verdict final asupra tezei sale.

Cu alte cuvinte, Bogdan Licu nu-și dorește să scape de suspiciunea de plagiat și să-i fie restaurată reputația profesională, ci să împiedice CNATDCU și Comisia de etică a Academiei SRI să-i cerceteze teza și să stabilească un verdict; pentru că, argumentează el explicit în plângerea împotriva Ministerului Educației, „o astfel de cercetare […] îmi îngrădește accesul la o funcție de conducere în Ministerul Public”.

Există deja, însă, un verdict asupra suspiciunilor de plagiat: concluzia Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) – vezi facsimil – este parte integrată din dosarul instrumentat de procurorii Parchetul General, instituție pe care Licu o va conduce, ca interimar, în următoarele două luni.

Investigația integrală PressOne, publicată la 6 ianuarie 2019: „Bătălia pentru Parchetul General: cum încearcă prim-adjunctul Bogdan Licu să scape de amenințarea plagiatului”.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...